FARSKÉ OZNAMY

Sv. FloránRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 18. týždni od  1. mája – do 7. mája 2023.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Jozefa, robotníka 18:00 za ✟ Jozefa Sopka, výročná
1.mája (ľ.spomienka)  
   
Utorok Sv. Atanáza, biskupa a učiteľa  
2.mája Cirkvi (spomienka)  
   
Streda Sv. Filipa a Jakuba, apoštolov 18:00 na poďakovanie za B. pomoc pri
3.mája (sviatok)   liečbe Sylvie a Martina
   
Štvrtok Štvrtok po 4. veľkonočnej nedeli 18:00 za ✟ Vojtecha Benka, manž. Máriu,
4.mája     zaťa Miroslava Štovčíka a vnuka Miroslava
     
Piatok Prvý piatok 18:00 na poďakovanie za prežité roky,
5.mája   za B. požehnanie a zdravie celej rodiny
   
Sobota Vigília – 5. veľkonočná nedeľa 18:00 za Boží ľud farnosti
6.mája    
     
Nedeľa 5. VEĽKONOČNÁ NEDEĽA 10:30 za DHZ
7.mája 14:00 za ružencové bratstvo
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 5 veľkonočná nedeľa 18:00 B. Lörinczová
Nedeľa 5. VEĽKONOČNÁ NEDEĽA 10:30 J. Kurjan, Z. Mašlanková
14:00 A. Sopková, B. Sopková
   

Májové pobožnosti budú pred večernou sv. omšou, v nedeľu popoludní.

Spovedanie pred prvým piatkom: streda, štvrtok, piatok od 17:00, chorí a starší v piatok od 8:00.

V piatok od 17:00 bude adorácia k Najsv. sviatosti, v sobotu o 17:15 fatimská pobožnosť.

V nedeľu o 14:00 sv. omša pre prvoprijímajúcich, o 15:00 slávnostný ruženec, loretánske litánie, odprosenie Božského Srdca, premienka.

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok krstu a birmovania

Katechéza o sviatosti krstu na mesiac apríl III.

Rehoľná sestra Briege McKenna, OSC v knihe Sila sviatostí podáva krásne svedectvo jednej matky na Floride, ktorej syn sa vzdialil od Cirkvi. Odvrátil sa od nej a mnoho rokov o ňom nepočula. Jedného dňa sa kňaz spýtal tejto matky: „Je váš syn pokrstený?“  Odpovedala: „Áno, určite je pokrstený.“ – „Teda viete, čo máte urobiť?“ povedal jej. „Vyhľadajte si formulu krstu, celý krstný obrad. Prečítajte si ho a v mene svojho syna obnovte krstné sľuby. Obnovte sľub, že sa zriekate satana a všetkých jeho zlých skutkov. Robte tak pre svojho syna vždy, keď sa budete zaňho

modliť. Žiadajte o silu sviatosti jeho krstu. Poproste Krista, ktorý vidí vášho syna, nech je kdekoľvek na svete, aby v ňom pôsobila milosť krstu.“

O tri týždne, uprostred noci, tento chlapec zavolal svojej matke. Vzlykal: „Mami, neviem, ako mám opísať to, čo sa mi stalo.“

Potom jej vyrozprával, ako stretol v obchode  niekoho, kto ho pozval na modlitbové stretnutie. V tejto atmosfére znovu objavil svoju vieru. Uvedomila si, že sa to stalo v čase, keď ho modlitbou obnovenia krstných sľubov prijímala opäť do Božej rodiny.

Prvé slovo Boha zaznamenané rukou svätopisca v Biblii je: „Buď svetlo!“ (Gn 1, 3). Pán Ježiš o sebe povedal: „Ja som svetlo sveta“ (Jn 8, 12) a zároveň pripomína svojim učeníkom: „Vy ste svetlo sveta“ (Mt 5,14). V tme iba tápeme, sme neistí a hrozí nám pád. Podobne je to v živote, ktorému chýba Boh. V úvode Jánovho evanjelia zaznieva smutné konštatovanie: „Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet. Bol na svete a svet povstal skrze neho, a svet ho nepoznal“ (Jn 1, 9-10). Na začiatku Veľkonočnej vigílie na Svätú (Bielu) sobotu po zotmení kráča kňaz so zažatou veľkonočnou sviecou kostolom ponoreným do tmy a trikrát spieva: „Kristus, svetlo sveta!“ Táto veľkonočná svieca má názov paškál, od lat. slova „Pascha“, odvodeného od spomínaného hebrejského výrazu „Pesach“. Paškál symbolizuje vzkrieseného Krista.

Preto pri krste zapáli kňaz krstnú sviecu práve od paškála a odovzdá ju rodičom a krstným rodičom so slovami: „Prijmite svetlo Kristovo“ a pokračuje: „Vám sa zveruje toto svetlo. Dbajte o to, aby vaše dieťa vždy kráčalo vo svetle Kristovom ako dieťa svetla…“ Čo sa to vtedy deje? Kňaz symbolicky odovzdáva Krista a prosí rodičov, aby Kristus natrvalo prebýval v ich rodine, aby svetlo jeho prítomnosti v rodine nikdy nezhaslo. Môžeme sa pýtať, prečo práve svieca je symbolom Krista. Je to jednak preto, že dáva svetlo a teplo, ale aj preto, že zháraním sa svieca pomaličky stráca. Je to symbol sebaobetovania Krista, ktorý vydal svoj život v láske pre nás a pre našu spásu.

Aké by to bolo, keby na celom Slovensku na nejaký čas vypadol elektrický prúd a naše domácnosti by zostali bez umelého osvetlenia. My kresťania, by sme tento čas snáď preklenuli tak, že by sme sa zhromaždili pri požehnanej sviečke a spoločne by sme sa modlili. A tak išli spať. Naše rodiny by boli naplnené hlbokým, dnes už takmer nepoznaným pokojom. Nemusíme čakať, kým nás odpoja od elektriny na to, aby sme zakúsili premieňajúcu moc stíšenia sa v modlitbe a zrieknutia sa dlhého vystavovania sa zlému žiareniu – sledovaniu televízie, či internetu. Ak sa naučíme tieto prostriedky správne a selektívne používať, nielen že urobíme dobre svojmu zdraviu, ale Kristovo svetlo bude môcť naplno zažiariť v našich rodinách.

 

https://www.burv.sk/4-katecheza-o-sviatosti-krstu-na-mesiac—april-a6-723

Archív