FARSKÉ OZNAMY

Kostol v zimeRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 50. týždni od 12. decembra – do 18. decembra 2022.

Bohoslužby

Pondelok Prebl. Panny Márie Guadalupskej 17:00 za ✟ Annu Baníkovú, výročná
12.decembra (ľub. spomienka)  
   
Utorok Sv. Lucie, panny a mučenice 17:00  za ✟ Evu a Imricha Petrášovcov
13.decembra (spomienka)  
   
Streda Sv. Jána z Kríža, kňaza a učiteľa 17:00  za ✟ Miroslava Hunaja
14.decembra Cirkvi (spomienka)  
   
Štvrtok Štvrtok po 3. adventnej 17:00  za ✟ Augustína Košúta
15.decembra nedeli  
   
Piatok Piatok po 3. adventnej 17:00  za ✟ Jozefínu, Františka a Daniela
16.decembra nedeli   Hiľovských
     
Sobota Sobota po 3. adventnej  
17.decembra nedeli  
     
Nedeľa 4. adventná nedeľa 09:00  za ✟ Juraja
18.decembra   10:30 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 4. adventná nedeľa 09:00 Z. Morvayová
  10:30 I. Sopková
   

V nedeľu nebude pobožnosť a katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov.

Na predvianočný deviatnik (15. – 23.12.) sa rodiny môžu zapísať na zoznam na stolíku s tlačou.

Na zbierku trvanlivých potravín a hyg. prostriedkov pre rodiny v hmotnej kríze možno pripspieť do plastových prepraviek pod stolíkom.

Chorých a seniorov k vianočnej spovedi prihláste v sakristii do nasledujúcej nedele (18.12.).

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Pastoračná činnosť v niektorých nenormálnych prípadoch

b) Voľná láska

81. Jestvujú aj voľné vzťahy bez akéhokoľvek úradného a verejne uznávaného občianskeho alebo náboženského zväzku. Nie je možné, aby tento jav – stále častejšie sa vyskytujúci – neupriamil na seba pozornosť duchovných pastierov už aj preto, že môže mať veľmi rozdielne príčiny a že vhodným pôsobením by sa dali obmedziť jeho následky. Niektorí si myslia, že k takémuto spojeniu ich takmer nútia ťažké situácie – hospodárska, kultúrna alebo náboženská -, lebo keby uzavreli riadne manželstvo, vystavili by sa škodám, strate hospodárskych výhod, nespravodlivej diskriminácii a pod. V iných prípadoch sa stretávame s postojom vyjadrujúcim pohŕdanie, odmietanie spoločnosti a protest proti nej, ako aj proti rodinnej ustanovizni, sociálnopolitickému poriadku, alebo s postojom, ktorý hľadá iba pôžitok. Napokon iných k tomu dohnala krajná nevedomosť a chudoba, niekdy podmienky zapríčinené nespravodlivosťou, alebo psychická nezrelosť, ktorá v nich budí neistotu a strach zo stáleho a trvalého zväzku. V niektorých krajinách tradičné zvyky umožňujú uzavrieť skutočné a pravé manželstvo až po určitom období spolunažívania a narodení prvého dieťaťa.

Tieto prípady stavajú pred Cirkev pálčivé pastoračné problémy, pretože nesú so sebou vážne následky, tak náboženské a mravné (ako je strata náboženského chápania manželstva, videného ako obraz zmluvy Boha so svojím ľudom, strata sviatostnej milosti, ťažké pohoršenie), ako aj spoločenské (ako je zotretie pojmu rodiny, oslabenie citu vernosti aj voči spoločnosti, prípadné psychické poruchy u detí, prílišný vzrast egoizmu).

Duchovní pastieri a cirkevná komunita majú sa usilovať poznávať takéto situácie a ich konkrétne príčiny z prípadu na prípad. K tým, čo takto žijú, majú sa približovať diskrétne a ohľaduplne a pôsobiť na nich trpezlivým vysvetľovaním, láskavým dohováraním a svedectvom kresťanskej rodiny, ktorá im môže pripraviť cestu k usporiadaniu situácie. Takýmto prípadom sa má predovšetkým predchádzať pestovaním zmyslu pre vernosť celou mravnou a náboženskou výchovou mládeže, poučovaním mladých ľudí o podmienkach a štruktúrach, ktoré podporujú vernosť, bez ktorej nie je možná skutočná sloboda, a poskytovaním pomoci, aby duchovne dozreli, a tak aby sa im odkryli ľudské a nadprirodzené bohatstvá sviatostného manželstva.

Boží ľud má pôsobiť aj na verejnú moc, aby sa postavila proti takýmto tendenciám, ktoré rozkladajú samu spoločnosť a škodia dôstojnosti, bezpečnosti a blahobytu jednotlivých občanov, a aby sa usilovala o to, že by verejná mienka neznižovala vážnosť manželskej a rodinnej ustanovizne. A pretože na mnohých miestach pre veľkú biedu, vyplývajúcu z nespravodlivých či nedostatočných sociálno-ekonomických podmienok, mladí ľudia nemôžu uzavrieť manželstvo, ako sa patrí, spoločnosť a verejná moc majú umožňovať zákonité manželstvá zabezpečením rodinnej mzdy, vydávaním nariadení vo veci primeraného bývania pre rodinu a vytváraním vhodných pracovných a životných možností.

PREDVIANOČNÉ SPOVEDANIE 2022

 

SOBOTA   17.12. 2022

8.00  – 9.00  Šemša

9.00 – 10.00  Hodkovce

10.00 – 11.30  Nováčany

14.00 – 15.00  Lorinčík

15.00 – 17.00  Pereš

 

NEDEĽA   18.12.2022

14.00 – 16.00  N. Medzev

16.00 – 17.00  Rudník

 

UTOROK   20.12.2022

15.00  – 18.00  Poproč

 

Archív