FARSKÉ OZNAMY

KrakowRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 38. týždni od 19. septembra – do 25. septembra 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 25. týždňa v Cezročnom 18:00 za ✟ Tomáša Majchera, polročná
19.septembra období  
     
Utorok Sv. Andreja Kim Taegona, kňaza, 18:00 za ✟ Cecíliu Vindtovú, polročná
20.septembra a sv. Pavla Chong Hasanga  
a spoločníkov, mučeníkov  
     
Streda Sv. Matúša, apoštola  
21.septembra a evanjelistu (sviatok)  
     
Štvrtok Štvrtok 25. týždňa v Cezročnom 16:00 Pohr. za ✟ Juraja Idčana
22.septembra období 17:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
    18:00 na poďakovanie za zdravie
    a prežité roky
     
Piatok Sv. Pia z Pietrelčiny, kňaza 18:00 za ✟ Gizelu Timkovú
23.septembra (spomienka)  
     
Sobota Vigília – 26. nedeľa v Cezr. období 18:00 za ✟ Annu Hanispákovú, mesačná
24.septembra  
     
Nedeľa 26. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za  ZBP pre Editu
25.septembra   10:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 26. nedeľa v Cezr. období 18:00 Z. Morvayová
Nedeľa 26. nedeľa v Cezročnom období 08:00 B. Lörinczová
  10:00 M. Grega, M. Bradová
   

V nedeľu bude pobožnosť o 14:30.

Streda, piatok a sobota sú jesenné kántrové dni (poďakovanie za úrodu). 

V sobotu o 17:30 adorácia za rodiny.

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortáce sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio 

Príprava (pokračovanie)

Vzdialená príprava sa začína už v detstve, a to múdrou rodinnou výchovou, ktorá vedie deti k tomu, aby objavovali seba samých ako ľudí obdarených bohatými a zložitými duševnými danosťami, ako aj jedinečným darom osobnosti so silnými i slabými stránkami. Je to obdobie, v ktorom treba položiť základy pre úctu ku každej, skutočne ľudskej hodnote, a to tak v medziosobných, ako aj v spoločenských vzťahoch. Má to totiž veľký význam pre vytváranie charakteru, pre ovládanie a správne používanie vlastných náklonností, pre utváranie si názoru na osoby druhého pohlavia a správanie voči nim a podobne. Okrem toho sa vyžaduje, najmä pre kresťanov, dôkladná duchovná a katechetická výchova, ktorá by vedela predstaviť manželstvo ako opravdivé povolanie a poslanie a pritom by nevylučovala možnosť plného zasvätenia sa Bohu v povolaní ku kňazskému alebo rehoľnému životu.

O tento základ sa opiera neskôr bližšia príprava, ktorá má byť obšírnejšia. Vyžaduje určitý vek a primeranú vhodnú katechézu na spôsob katechumenátu, špecifickú prípravu na prijatie sviatostí, na ich akoby opätovné objavenie. Toto obnovené katechizovanie mládeže a všetkých, čo sa pripravujú na kresťanské manželstvo, je vonkoncom nevyhnutné na to, aby sviatosť mohli sláviť a neskôr prežívať s potrebnými morálnymi a duchovnými dispozíciami. Náboženskú výchovu mladých ľudí vo vhodnom čase a podľa rôznych konkrétnych požiadaviek treba doplniť prípravou na spoločný život vo dvojici. Takáto príprava má predstaviť manželstvo ako osobný vzťah muža a ženy, ktorý treba ustavične rozvíjať a má ich povzbudzovať k hlbšiemu chápaniu manželskej sexuality a zodpovedného rodičovstva; táto príprava za pomoci základných poznatkov z medicíny a biológie, ktoré s tým súvisia, má umožniť osvojiť si správne metódy výchovy detí a oboznámiť sa so základnými podmienkami usporiadaného vedenia rodiny (ako sú: hospodárenie, dostatočné finančné prostriedky, náležité poznatky o vedení domácnosti a pod.).

Napokon neslobodno zabúdať ani na prípravu na rodinný apoštolát, na bratské vzťahy a spoluprácu s ostatnými rodinami, na aktívnu účasť v skupinách, združeniach, hnutiach a podujatiach, ktoré napomáhajú ľudské a kresťanské dobro rodiny.

K bezprostrednej príprave na sviatostné slávenie manželstva treba prikročiť v posledných mesiacoch a týždňoch pred sobášom, aby sa tým dal akoby nový význam, obsah a forma takzvanej predmanželskej skúške, ktorú vyžaduje kanonické právo. Takúto prípravu, ktorá je nevyhnutná v každom prípade, potrebujú ešte viac tí snúbenci, ktorí majú nedostatky a medzery vo vedomostiach kresťanskej náuky a v kresťanskom živote.

Medzi základné poznatky, ktoré treba mladým ľuďom sprostredkovať na tejto ceste viery, podobnej katechumenátu, patrí aj hlbšie poznanie tajomstva Krista a Cirkvi, význam milosti a úlohy kresťanského manželstva, ako aj príprava na aktívnu a vedomú účasť na sobášnych obradoch.

 

Archív