FARSKÉ OZNAMY

Kostol Všetkých svätých

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 37. týždni od 12. septembra – do 18. septembra 2022.

Bohoslužby

Pondelok Najsvätejšieho mena P. Márie  
12.septembra (ľub. spomienka)  
     
Utorok Sv. Jána Zlatoústeho, biskupa  
13.septembra a učiteľa Cirkvi (spomienka)  
     
Streda Povýšenie Sv. kríža  
14.septembra (sviatok)  
     
Štvrtok Sedembolestnej Panny Márie, 10:00 za zdravie Lindy
15.septembra Patrónky Slovenska (slávnosť)  
     
Piatok Sv. Kornélia, pápeža, a Cypriána,  
16.septembra biskupa, mučeníkov (spomienka)  
     
Sobota Panny Márie v sobotu  
17.septembra  
     
Nedeľa 25. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za  ZBP pre rod. Ondreja a Anny
18.septembra   10:00 za obyvateľov obce
 
Lektori  Božieho Slova    
Štvrtok Sedembolestnej Panny Márie, 10:00 I. Drábik, V. Drábiková
Patrónky Slovenska    
Nedeľa 25. nedeľa v Cezročnom období 08:00 B. Lörinczová, Z. Mašlanková
  10:00 O. Brada, L. Molnárová
    D. Petrášová
   

 V nedeľu pobožnosť o 14:30.

V piatok 16. septembra je deň modlitieb za diecézu a o. biskupa.

V nedeľu bude zbierka na opravu vchodu do kostola.

V priebehu týždňa sa v prípade pohrebu, alebo zaopatrenia obráťte na p. farára v Nováčanoch (0918 754 745).

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio 

Cirkev sprevádza rodinu na jej ceste

65. Ako všetko živé, aj rodina sa má vyvíjať a rásť. Po snúbeneckej príprave a po sviatostnom slávení manželstva manželia nastupujú každodennú cestu, aby postupne dosiahli dobrá manželstva a splnili povinnosti.

Aj kresťanská rodina sa vo svetle viery a silou nádeje, v spojení s Cirkvou, zúčastňuje na putovaní ľudstva k plnému zjaveniu a uskutočneniu Božieho kráľovstva.

Preto treba stále viac zdôrazňovať, aké potrebné sú pastoračné zákroky Cirkvi na podporu rodiny. Zo všetkých síl sa treba usilovať, aby sa rodinná pastorácia upevňovala a rozvíjala, venujúc sa tejto naozaj prednostnej otázke s pevným presvedčením, že evanjelizácia bude v budúcnosti závisieť od domácej cirkvi.

Pastoračná starostlivosť Cirkvi sa neobmedzuje len na najbližšie kresťanské rodiny, ale rozširujúc svoje obzory podľa miery Kristovho Srdca, bude sa čoraz viac starať o všetky rodiny, no zvlášť o tie, ktoré sa nachádzajú v ťažkom a nenormálnom položení. Cirkev má mať pre všetky rodiny slová plné pravdy, ľudskosti, dobroty, nádeje, živej účasti na ich ťažkostiach, niekedy veľmi dramatických, ktoré na ne doliehajú. Cirkev bude poskytovať všetkým svoju nezištnú pomoc, aby sa mohli priblížiť k takému vzoru rodiny, aký si Stvoriteľ prial už “od počiatku” a Kristus svojou výkupnou milosťou obnovil.

Pastoračná činnosť Cirkvi sa má rozvíjať postupne aj v tom zmysle, že má sledovať rodinu a má ju sprevádzať krok za krokom v rôznych etapách jej utvárania a vývoja.

Príprava

66. Dnes je viac ako inokedy dôležité, aby sa mladí pripravovali na manželstvo a rodinný život. V niektorých krajinách samy rodiny podľa dávnych zvykov odovzdávajú mladým ľuďom hodnoty vzťahujúce sa na manželský a rodinný život, a to postupnou výchovou a poučením. Ale zmeny, ktoré nastali skoro vo všetkých moderných spoločnostiach, vyžadujú, aby sa nielen rodina, ale aj spoločnosť a Cirkev usilovali primerane pripraviť mladých na ich budúce úlohy. Mnoho ťažkostí, ktoré sa dnes vyskytujú v rodinnom živote, pochádza z toho, že mladí ľudia v nových podmienkach nielenže strácajú zo zreteľa správnu stupnicu hodnôt, ale im už aj chýbajú pevné normy správania, a preto nevedia čeliť novým ťažkostiam a nevedia ani to, ako ich riešiť. Skúsenosť však učí, že mladí ľudia, ktorí boli dobre pripravení na rodinný život, vo všeobecnosti si počínajú lepšie ako ostatní.

Platí to ešte viac pre kresťanské manželstvo, ktoré ovplyvňuje svätosť toľkých mužov a žien. Preto sa Cirkev musí postarať o lepšie a hlbšie programy prípravy na manželstvo, aby sa, nakoľko je možné, odstránili ťažkosti, ktoré doliehajú na mnohých manželov, a ešte viac preto, aby podporovala vznik a vzrast dobrých manželstiev.

Prípravu na manželstvo treba chápať a uskutočňovať ako postupný a trvalý proces. Obsahuje tri hlavné stupne: vzdialenú, blízku a bezprostrednú prípravu.

Archív