FARSKÉ OZNAMY

Kostol Všetkých svätých

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 34. týždni od 22. augusta – do 28. augusta 2022.

Bohoslužby

Pondelok Preblahoslavenej Panny Márie 18:00 za ZBP Milana Lizáka s rodinou
22.augusta Kráľovnej (spomienka)  
     
Utorok Sv. Ruženy Limskej, panny  
23.augusta (ľub. spomienka)  
     
Streda Sv. Bartolomeja, apoštola 18:00 za ✟ Štefana a Máriu Spišákovcov,
24.augusta (sviatok)   dcéru Boženu, Máriu Spišákovú,
  a Margitu Beličákovú s manželom
     
Štvrtok Štvrtok 21. týždňa v Cezročnom 18:00 za ✟ Pavla Sopka, manž. Margitu
25.augusta období   r. Vincovú a dcéru Máriu
     
Piatok Piatok 21. týždňa v Cezročnom 16:00  Pohr. za ✟ Františka Veselého
26.augusta období 17:00  Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Sobota Vigília – 22. nedeľa v Cezr. období 18:00 za ✟ Máriu Lindvaiovú r. Hankovú
27.augusta   a manžela Viktora
     
Nedeľa 22. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za ✟ ružencového bratstva
28.augusta   10:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 22. nedeľa v Cezr. období 18:00 I. Sopková
Nedeľa 22. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Morvayová, D. Petrášová
  10:00 E. Filčáková, B. Lörinczová
   

 V nedeľu pobožnosť o 14:30  (loretánske litánie, adorácia).

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácia sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio 

Rodinná modlitba

59. Cirkev sa modlí za kresťanskú rodinu a vychováva ju, aby žila veľkodušne a dôsledne podľa kňazského daru a poslania, čo prijala od Krista Veľkňaza. Krstné kňazstvo veriacich, prežívané vo sviatostnom manželstve, je v skutočnosti pre manželov a rodinu základom povolania a poslania, v duchu ktorého sa každodenný život manželov a rodiny pretvára na “duchovnú obetu Bohu príjemnú skrze Ježiša Krista”.149 Uskutočňuje sa to nielen slávením Eucharistie a iných sviatostí a obetovaním seba samých na slávu Božiu, ale aj obvyklou modlitbou, modlitbou ako dialógom s Otcom skrze Ježiša Krista v Duchu Svätom.

Rodinná modlitba má svoje charakteristické znaky. Je to spoločná modlitba manžela a manželky, rodičov a detí. Spoločenstvo v modlitbe je súčasne plodom a požiadavkou onoho spoločenstva, ktoré sa utvorilo sviatosťou krstu a manželstva. Najmä na členov kresťanskej rodiny sa môžu vzťahovať slová, ktorými Pán Ježiš sľubuje svoju prítomnosť: “A zasa vám hovorím: ?Ak budú dvaja z vás na zemi jednomyseľne prosiť o čokoľvek, dostanú to od môjho Otca, ktorý je na nebesiach. Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi?.”

Svojským obsahom takejto rodinnej modlitby je sám rodinný život, ktorý sa vo všetkých svojich rôznych okolnostiach chápe ako Božie volanie a stáva sa synovskou odpoveďou na jeho volanie. Radosti a bolesti, nádeje a zármutok, narodenia a narodeniny, výročia sobáša rodičov, lúčenia, pobyt mimo rodiny a návraty, vážne a dôležité rozhodnutia, smrť drahých osôb a podobné udalosti sú zásahmi Božej lásky do života rodiny a zároveň sú aj vhodnými príležitosťami na vzdávanie vďaky, na prosby, dôverné odovzdanie sa rodiny do rúk spoločného Otca, ktorý je na nebesiach. Dôstojnosť a zodpovednosť kresťanskej rodiny ako domácej cirkvi môžu sa prejaviť iba za ustavičnej Božej pomoci, ktorá sa jej istotne poskytne, ak bude prosiť o ňu pokorne a s dôverou v modlitbe.

Výchova k modlitbe

60. Vlastnou úlohou kresťanských rodičov na základe ich hodnosti a kňazského poslania, ktoré majú všetci pokrstení, je učiť deti modliť sa a postupne ich viesť k poznávaniu Božieho tajomstva a k osobnému rozhovoru s Bohom: “Najmä v kresťanskej rodine, obdarenej milosťou a poslaním sviatostného manželstva, deti sa majú už od útleho veku učiť byť vnímavými voči Bohu, ctiť si ho a milovať aj blížneho.”

Prvoradou a nevyhnutnou zložkou výchovy k modlitbe je konkrétny príklad a živé svedectvo rodičov. Taký otec a taká matka, čo sa modlia spolu s deťmi, čím prejavujú svoje kráľovské kňazstvo, zostupujú do hĺbky sŕdc detí, kde zanechávajú stopy, ktoré nedokážu zmazať ani budúce životné udalosti. Počujme znova Pavla VI., ako povzbudzuje rodičov: “Matky, učíte svoje deti kresťanské modlitby? Pripravujete svoje deti za pomoci kňaza na sviatosti prvých rokov, na sviatosť zmierenia, na Eucharistiu a birmovanie? Navykáte ich, aby mysleli na trpiaceho Krista, keď ochorejú, aby vzývali o pomoc Pannu Máriu a svätých? Modlíte sa v rodine ruženec? A vy, otcovia, modlíte sa aspoň občas s deťmi a s celým rodinným spoločenstvom? Váš príklad, sprevádzaný čestným zmýšľaním i konaním a podporený spoločnou modlitbou, má takú váhu ako škola pre život, ako zvlášť záslužný bohoslužobný úkon. Takto vnášajte pokoj do svojich domovov: „Pokoj tomuto domu!“ A nezabúdajte, že takto budujete Cirkev!”

 

Archív