FARSKÉ OZNAMY

DSC05739Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 25. týždni od 20. júna – do 26. júna 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 12. týždňa v Cezročnom 17:00 za zdravie rodiny
20.júna období  
     
Utorok Sv. Alojza Gonzágu, rehoľníka  
21.júna (spomienka)  
     
Streda Vigília – Narodenie 18:00 za zdravie, Božie požehnanie Petra,
22.júna sv. Jána Krstiteľa   Pavla, Vladka s rodinami
     
Štvrtok Narodenie sv. Jána Krstiteľa 18:00 za ✟ Máriu a Michala
23.júna (slávnosť)  
     
Piatok Najsvätejšieho Srdca 18:00 za ✟ Viktora Timka, polročná
24.júna Ježišovho (slávnosť)  
     
Sobota Vigília – 13. nedeľa 18:00 za ✟ z rod. Vnenčákovej
25.júna v Cezročnom období  
     
Nedeľa 13. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za manželov S.
26.júna 10:00 za prvoprijímajúcich a ich rodiny
 
Lektori  Božieho Slova    
Streda Vigília – Narodenie 18:00 Z. Morvayová, Z. Slovenkaiová
sv. Jána Krstiteľa  
Štvrtok Narodenie sv. Jána Krstiteľa 18:00 H. Majcherová, I. Sopková
Piatok Najsvätejšieho Srdca 18:00 Z. Bradová
Ježišovho  
Sobota Vigília – 13. nedeľa 18:00 B. Lörinczová
v Cezročnom období  
Nedeľa 13. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Mašlanková
    10:00 rodičia prvoprijímajúcich
   

 V nedeľu pobožnosť k Božskému Srdcu o 14:30 hod.

V pondelok po sv. omši, piatok pri odprosujúcej pobožnosti a pri slávnosti 1. sv. prijímania možno získať úplné odpustky.

V sobotu o 9:00 sviatosť zmierenia prvoprijímajúcich a ich rodín, o 13:00 test birmovancov (témy 1 – 11).

 DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio 

Rodina je prvá a živá bunka spoločnosti

42. “Keďže Pôvodca všetkého ustanovil manželský zväzok za počiatok a základ ľudskej spoločnosti,… rodina sa stala základnou živou bunkou spoločnosti.” Rodina je so spoločnosťou životne a organicky zviazaná, pretože tvorí jej základ a ustavične ju živí svojou službou životu. Z rodiny totiž vychádzajú občania a v rodine nachádzajú prvú školu tých sociálnych čností, ktoré sú dušou života a rozvoja samej spoločnosti. Takto rodina svojou povahou a povolaním, vzdialená od toho, aby sa uzatvárala sama do seba, otvára sa iným rodinám a spoločnosti, lebo berie na seba sociálnu úlohu. Rodinný život ako prežívanie spoločenstva a spoluúčasti

43. Prežívanie spoločenstva a spoluúčasti, ktoré má byť charakteristickou črtou každodenného rodinného života, je jej prvým a základným prínosom pre spoločnosť. Na vzťahy medzi členmi rodinného spoločenstva pôsobí a riadi ich “zákon nezištnosti”, ktorý tým, že rešpektuje a podporuje vo všetkých i v každom osobitne osobnú dôstojnosť ako jedinú cennú hodnotu, robí pohostinnosť, stretnutia a rozhovory srdečnými, ochotu nezištnou, službu veľkodušnou a duchovné vzťahy hlbokými. Úsilie o opravdivé a zrelé spoločenstvo osôb v rodine sa stáva prvou a nenahraditeľnou školou zmyslu pre spoločnosť, príkladom a podnetom pre širšie spoločenské vzťahy na základe vzájomného rešpektovania, spravodlivosti, dialógu a lásky. Takýmto spôsobom sa, ako už pripomenuli synodálni Otcovia, stáva rodina domovom a najúčinnejším nástrojom, ktorý spoločnosť robí ľudskejšou a vtláča jej osobný ráz. Jedinečným a účinným spôsobom prispieva pri budovaní sveta tým, že umožňuje žiť skutočne ľudský život, no najmä tým, že stráži a sprostredkúva čnosti a “význačné hodnoty”. V rodine sa, ako píše Druhý vatikánsky koncil, “stretávajú rozličné generácie a vzájomne si pomáhajú osvojiť si plnšiu múdrosť, ako aj zlaďovať osobné práva s ostatnými požiadavkami spoločenského života.” Z toho vyplýva, že vzhľadom na takú spoločnosť, ktorej hrozí nebezpečenstvo stratiť citlivosť pre osoby a ktorá sa stáva zhlukom davu, čím stráca charakter ľudskosti, a škodlivými účinkami ženie ľudí do toľkých foriem “úniku”, ako sú napríklad alkoholizmus, drogy a sám terorizmus, rodina vlastní a šíri aj dnes ohromnú silu, schopnú vytrhnúť človeka z anonimity, udržať v ňom povedomie jeho osobnej dôstojnosti, obohatiť ho hlbokým ľudským cítením a aktívne ho včleniť ako jedinečnú a neopakovateľnú bytosť do tkaniva spoločnosti.

Spoločenská a politická úloha rodiny

44. Spoločenská úloha rodiny sa nevyčerpáva len plodením potomstva a jeho výchovou, hoci je to jej prvá a nenahraditeľná forma, ktorou sa prejavuje. Rodiny, či už jednotlivé alebo združené, sa preto môžu a majú venovať rôznym sociálnym službám, najmä na prospech chudobných a vôbec všetkých osôb a prípadov, ktoré sú mimo dosahu verejných orgánov sociálneho zabezpečenia.

Archív