FARSKÉ OZNAMY

foto: Alexander Jiroušek

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 42. týždni od 18. októbra – do 24. októbra 2021.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Lukáša, evanjelistu, 18:00  za  ✟ Martina Hiľovského
18.októbra (sviatok)   a rodičov Martina a Máriu
   
Utorok Sv. Pavla z Kríža, kňaza 18:00  za  ✟ Máriu a Imricha Dryjovcov,
19.októbra (ľubovoľná spomienka)   výročná
   
Streda Bl. Jakuba Kerna, kňaza 18:00  za ✟ Milana Majchera
20.októbra premonstrátskeho rádu  
     
Štvrtok Štvrtok 29. týždňa v Cezročnom 18:00 za zdravie Eduarda a Dany
21.októbra období    a za ✟ Mariana
     
Piatok Sv. Jána Pavla II., pápeža 18:00 za Spoločenstvo modlitieb matiek
22.októbra (ľubovoľná spomienka)  
     
Sobota Vigília – 30 nedeľa 16:30 s katechézou za prvoprijímajúcich
23.októbra v Cezročnom období 18:00 za zdravie a Božie požehnanie
    Stanislava Halčina s rodinou
     
Nedeľa 30. nedeľa v Cezročnom období 08:00  za ✟ ružencového bratstva
24.októbra   10:00 za Boží ľud farnosti
  15:00 pro def. familiae
   
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 30 nedeľa 18:00 M. Grega
v Cezročnom období    
Nedeľa 30. nedeľa v Cezročnom období 08:00 P. Čonka
  10:00 Z. Slovenkaiová
     

 V nedeľu o 14:15 ružencová pobožnosť.

V týždni pobožnosť o 17:30. Vo štvrtok po sv. omši bude adorácia k Najsv. sviatosti.

V sobotu a v nedeľu pri sv. omšiach bude zbierka na misie.

DUCHOVNÉ SLOVO  

Rok sv. Jozefa 

Detstvo a mladosť sv. Jozefa vo videniach svätých

Keď rozdeľoval pomoc chudobným, vždy povedal: „Pozrite sa, aké veľké veci dostávate od dobrého Boha! On mi to všetko daroval skrze ruky môjho pozemského otca iba preto, aby vám pomohol. Je viac než správne, ak mu za tieto veci ďakujete, ako aj ja ďakujem.“ Týmto spôsobom dúfal, že sa vyhne chvále za akékoľvek dobročinné skutky, lebo sám sa tiež považoval za chudobného, biedneho a veľmi požehnaného nebeskými darmi. No s jediným cieľom – aby ich zdieľal s ostatnými.

Nie je teda prekvapením, že Jozef naliehal, že všetko by malo byť prijaté ako dar zo štedrej ruky Boha, ktorému chcel vzdať všetku česť a vďakyvzdanie. Tí, ktorí k nemu prišli po almužnu, si ho vážili a chválili ho po celej obci.

To všetko vyvolávalo určité zlomyseľné pohľady plné závisti a prenasledovania. Niektorí hovorili zle o Jozefovi a vyhlasovali, že robil všetko len preto, aby bol chválený a poctený. Diabol dobre využil tieto zle zmýšľajúce stvorenia, aby poškvrnil povesť a cnosť tohto svätého mladíka. Keď sa Jozef o tom všetkom dozvedel, odporučil všetkých svojich ohováračov Bohu, a keď sa musel konfrontovať s týmito kritikmi, bol k nim vždy zdvorilý a priateľský. Ak sa niekedy s nimi pustil do reči, vždy poznamenal: „Len málo záleží na tom, čo urobíte mne, ale mali by ste sa viac báť, aby ste neurazili Boha.“ Niektorí z týchto ľudí začali mať Jozefa postupne radi kvôli jeho jemnému a láskavému postoju. Bol vždy pokorný a slušný voči každému. Bol skutočne presvedčený, že iní majú viac cností ako on. Niet divu, že mnohé tvrdé srdcia sa pod vplyvom jeho milých a milujúcich slov obmäkčili. Bolo zrejmé, že svätý žil v modlitbe s Bohom a že jeho duša bola naplnená Duchom Svätým.

Čo sa týka smrti rodičov Jozefa, úplne sa spoliehame na zjavenia matky Cecilie Baijovej, pretože neexistuje žiadny iný ctihodný alebo svätý s takýmto zjavením. Podľa nich vieme, že svätý Jozef mal 18 rokov, keď jeho rodičia odišli z tejto zeme. Jeho matka zomrela na chorobu. Bol to Jozef, ktorý sa jedného dňa stane patrónom šťastnej smrti. On jej v posledných dňoch slúžil. Takéto šťastie a útechu zažila jeho matka vo svojich posledných chvíľach. Svojej matke Ráchel poskytol chvályhodnú pomoc a službu, posilňoval ju a utešoval v jej bolesti, neustále prosil Boha, aby jej daroval trpezlivosť v bolestnej chorobe. Svätý mládenec strávil veľa večerov, pozoroval svoju matku na smrteľnom lôžku a pomáhal jej. Alebo sa za ňu modlil. Rovnako, ako predtým preukázal svoju vďačnosť za jej dobrotu, tak aj v posledných chvíľach jej života bolo jeho správanie príkladné. Nechcel ju opustiť a nikdy nebol unavený v službe pre ňu. Jozef zostal s ňou až do jej smrti. Bol veľkou pomocou nielen pre ňu, ale aj pre svojho otca, ktorý bol veľmi zarmútený nad stratou takého ctihodného životného spoločníka.

Ivanka Paúrová

Archív