FARSKÉ OZNAMY

DSC05770Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 25. týždni od 11. júna – do 27. júna 2021.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Alojza Gonzágu, rehoľníka 19:00 za ✟ Viliama Benka, polročná
21.júna (spomienka)  
     
Utorok Sv. Jána Fishera, biskupa, 19:00 za ✟ Jolanu a Ladfislava Sopkovcov,
22.júna a sv. Tomáša Mórusa, mučeníkov   Máriu a Jakuba Petrášovcov
     
Streda Vigília – Narodenie sv. Jána 19:00 za ✟ Pavla Sopka a Margitu r. Vincovú
23.júna Krstiteľa  
     
Štvrtok Narodenie sv. Jána Krstiteľa 19:00 na úmysel s. Kataríny
24.júna (slávnosť)  
   
Piatok Piatok  12. týždňa v Cezročnom 19:00 na poďakovanie Pánu Bohu za úspešné
25.júna období   ukončenie štúdia
     
Sobota Vigília – 13. nedeľa v Cezročnom 19:00 za ✟ Cecíliu Katušákovú, polročná
26.júna období  
     
Nedeľa 13. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
27.júna 10:00 slávnosť 1. svätého prijímania
14:00 ad int. fundationis
Lektori  Božieho Slova    
Štvrtok Vigília – Narodenie sv. Jána 19:00 L. Grácová, Z. Grácová
  Krstiteľa  
Sobota Vigília – 13. nedeľa v Cezr.období 19:00 K. Katušáková
Nedeľa 13. nedeľa v Cezročnom období 08:00 D. Vincová, J. Kurjan
    10:00 prvoprijímajúci
     

 

V nedeľu o 15:00 bude pobožnosť k Božskému Srdcu.

Vo štvrtok po sv. omši adorácia v rámci Roku Eucharistie a kňazstva.

V sobotu od 7:30 spovedanie príbuzných detí, od 8:30 spovedanie prvoprijímajúcich (8:30 – 3.A, 9:00 – 3. B a ostatní).

Sv. omša v nedeľu o 10:00 je z kapacitných dôvodov vyhradená pre rodiny prvoprijímajúcich detí.

Zostávame v prvom stupni ostražitosti – kapacita kostola sa zvyšuje v interiéri na sedenie na 50% (z max. 250), na státie v interiéri na 50 osôb. Rúško v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri.

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok sv. Jozefa

Zoznámte sa so sv. Jozefom 

„Sv. Jozef bol obyčajný muž, ktorému Boh zveril veľké veci. Urobil presne to, čo od neho Pán chcel, v každom jednom z okamihov, ktoré tvorili jeho život.“ – Sv. Josemaria Escriva

V poslednej dobe vzrastá moja oddanosť sv. Jozefovi, Máriinmu manželovi a Ježišovmu pestúnovi. Sv. Jozef je vzorom pre každého muža. Ale, môžete povedať, vieme o ňom tak málo! Ako môžeme napodobňovať muža, ktorého sotva poznáme? V skutočnosti vieme o sv. Jozefovi viac než by sa mohlo zdať. Tu sú tri vlastnosti sv. Jozefa, ktoré môžeme napodobňovať.

  1. Svätý Jozef bol spravodlivým mužom: Písmo hovorí o Jozefovi ako o „spravodlivom“ človeku (Mt 1,19). Inými slovami, bol svätým a zbožným Židom, ktorý napĺňal dve najväčšie prikázania – miloval Pána svojho Boha celým svojim srdcom a silou a miloval blížneho ako seba samého. Bol tiež mužom modlitby, ktorý poznal Žalmy a Mojžišov zákon odpredu i odzadu a modlil sa, ako všetci zbožní Židia, aspoň trikrát za deň. Spĺňal všetko, čo bolo od neho požadované s pokorným srdcom plným uctievania, nie legalizmu. Na rozdiel od farizejov rozumel aj duchu, nie len litere zákona. Ako katolíci môžeme napodobňovať sv. Jozefa tým, že dáme Bohu prvé miesto v našich životoch a budeme nezištne milovať svojich blížnych. Môžeme napĺňať prikázania svätej Matky Cirkvi bez šomrania a sťažovania sa. Koniec koncov, zákon Cirkvi je neuveriteľne ľahké dodržiavať, hlavne v porovnaní s Mojžišovým zákonom. Mali by sme byť mužmi modlitby, čítať Písmo a posväcovať každý deň modlitbou.
  2. Svätý Jozef miloval Ježiša: Jozefovi bola zverená starostlivosť o Ježiša, Božieho Syna. Hoci táto myšlienka vzbudzuje bázeň, jeho zážitky s Ježišom boli zážitkami bežného otca. Držal Ježiša s láskou v náručí v Betleheme. Pomáhal mu učiť sa chodiť. Keď sa Ježiš poranil (ako sa to malým chlapcom stáva), utešoval ho. Modlili sa spolu, rozprávali sa spolu, trávili spolu mnoho hodín v dielni pracujúc vlastnými rukami. V skratke, sv. Jozef miloval Ježiša hlbokou otcovskou láskou. Ak ste niekedy mali deti, viete, o akej láske rozprávam. A ‒ hádajte čo. Ježiš miloval sv. Jozefa a miluje teba a mňa s celou planúcou intenzitou Božej lásky. Môžeme napodobňovať sv. Jozefa tým, že budeme Ježiša vrúcne milovať a odovzdáme mu svoje životy.
  3. Svätý Jozef miloval Máriu: Predstavte si, že ste zosobášení s dokonalou ženou. Mohli by ste povedať: „Moja manželka je Kráľovná vesmíru“ s úplne vážnou tvárou. V jednom smere to musela byť tá najpokorujúcejšia úloha, akú kedy muž dostal. Avšak z iného uhla, Jozef miloval Máriu oddane ako svoju manželku – pretože to je presne, kým bola. Umrel by, aby uchránil jej česť. Keď bola rozrušená, upokojoval ju. Keď bola unavená, oprela sa oňho. Trpezlivo ju počúval a ťažko pracoval, aby sa o ňu postaral. Bol tým najlepším manželom tej najúžasnejšej ženy, aká kedy žila.

Každý muž by mal mať lásku k Márii. Je našou matkou a kráľovnou. Milujme ju, ochraňujme jej česť a odovzdávajme sa jej tak ako svätý Jozef. Mohol by som pokračovať, ale myslím, že už máte predstavu. Sv. Jozef bol mimoriadnym mužom, svätou hlavou Svätej rodiny. Ježiš a Mária boli bez hriechu, a obaja sa podriaďovali sv. Jozefovi. Mal tú najťažšiu úlohu na zemi a zvládol ju na výbornú. Má v nebi zvláštne miesto a má zvláštne miesto v srdciach Ježiša a Márie…

Je tiež patrónom Všeobecnej Cirkvi a jedným z najmocnejších orodovníkov medzi svätými. Svätému André Bessettovi, nedávno svätorečenému bratovi z Kanady, sa pripisujú uzdravenia tisícok jednotlivcov. Jeho tajomstvo? Modlitba k sv. Jozefovi. Ak máte problémy, ak ste pokúšaní, ak čokoľvek potrebujete, obráťte sa k sv. Jozefovi o pomoc.

Naučte sa o sv. Jozefovi viac. Výborným miestom, kde začať, je encyklika Leva XIII. o úcte k sv. Jozefovi s názvom Quamquam Pluries. Premýšľajte o jeho živote a jeho vzťahoch s Ježišom a Máriou. Proste ho o orodovanie. Spraví to z vás lepšieho muža.

Sam Guzman

Archív