FARSKÉ OZNAMY

KrakowRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 26. týždni od 28. júna – do 4. júla 2021.

Bohoslužby

Pondelok Vigília – Sv. Petra a Pavla, 19:00 za zdravie a Božie požehnanie Štefana
28.júna apoštolov   a na poďakovanie za prežité roky
     
Utorok Sv. Petra a Pavla, apoštolov 08:00 za Boží  ľud farnosti
29.júna (slávnosť) 19:00 na poďakovanie za dar dieťaťa
 
     
Streda Streda  13. týždňa v Cezročnom 19:00 za ✟ Mareka Nebusa
30.júna období  
     
Štvrtok Štvrtok  13. týždňa v Cezročnom 19:00 za uzdravenie a Božie požehnanie
1.júla období   pre Katarínu
   
Piatok Návšteva Panny Márie 19:00 za ✟ Jána Rusnáka, polročná
2.júla    
     
Sobota Sv. Tomáša, apoštola 07:30 za ✟ Veronu Gallikovú
3.júla (sviatok) 19:00 ad int. fundationis (z nasledujúcej
  nedele, s katechézou pre birmovancov)
     
Nedeľa 14. nedeľa v Cezročnom období 08:00 zaružencové bratstvo
4.júla 10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
14:30 radostný ruženev, odprosenie
  Božského Srdca a premienka
Lektori  Božieho Slova    
Pondelok Vigília – Sv. Petra a Pavla, 19:00 Z. Slovenkaiová
  apoštolov    
Utorok Sv. Petra a Pavla, apoštolov 08:00 O. Brada
19:00 I. Sopková, Z. Grácová
Nedeľa 14. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Morvayová, S. Cingeľ
    10:00 Z. Bradová, D. Vincová
     

 Vo štvrtok po sv. omši a v piatok od 18:00 bude adorácia k Sviatosti oltárnej, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť.

V utorok pri večernej sv. omši bude poďakovanie na konci školského roka.

Spovedanie pred prvým piatkom: chorí a starší veriaci v piatok od 8:00  

DUCHOVNÉ SLOVO 

 

Rok sv. Jozefa 

Svätý Josemaía Escrivá 

Ísť s Kristom. V Jozefovej dielni 1. 

Celá Cirkev uznáva svätého Jozefa za svojho ochrancu a patróna. Po stáročia sa o ňom hovorilo — pri zdôrazňovaní rôznych aspektov jeho života — ako o človeku, ktorý bol neustále verný poslaniu, čo mu Boh zveril. Preto ho už veľa rokov rád vzývam láskavým titulom: Náš Otec a Pán.

Svätý Jozef je naozaj otcom i pánom, ochraňujúcim a sprevádzajúcim na pozemskej púti tých, čo si ho ctia, tak, ako ochraňoval a sprevádzal Ježiša, zatiaľ čo rástol a stával sa z neho muž. Keď ho začneme spoznávať, zistíme, že svätý Patriarcha je aj Učiteľom duchovného života: pretože nás učí spoznávať Ježiša, žiť s ním a cítiť sa súčasťou Božej rodiny. Svätý Jozef nám tieto ponaučenia dáva ako obyčajný človek, ako otec rodiny, ako remeselník, čo si zarába na živobytie prácou vlastných rúk. A táto skutočnosť má pre nás význam, ktorý je podnetom na zamyslenie sa i na radosť.

Dnes, keď slávime jeho sviatok, rád by som si v mysli vybavil jeho postavu a pripomenul, čo nám o ňom hovorí Evanjelium, aby sa takto dalo lepšie odhaliť to, čo nám chce Boh prostredníctvom jednoduchého života Ženícha Panny Márie povedať.

Svätý Matúš nám takisto ako svätý Lukáš o svätom Jozefovi hovorí ako o mužovi pochádzajúcom zo vznešeného rodu: z rodu Dávidovho a Šalamúnovho, kráľov Izraela. Z historického hľadiska sú podrobnosti tohto pôvodu trochu nejasné: nevieme, ktorý z dvoch rodokmeňov uvádzaných evanjelistami patrí Márii, Ježišovej matke podľa tela, a ktorý svätému Jozefovi, Ježišovmu otcovi podľa židovského zákona. Ani nevieme, či rodným mestom svätého Jozefa bol Betlehem, kam sa šiel pri súpise ľudu zapísať, alebo Nazaret, kde žil a pracoval.

Vieme naopak, že Jozef nebol boháč. Bol pracujúci človek, ako milióny iných ľudí na celom svete; vykonával fyzicky náročné a skromné zamestnanie, ktoré si pre seba vybral aj Boh, keď prijal naše telo a rozhodol sa vyše tridsať rokov žiť ako jeden z nás.

Sväté písmo hovorí, že Jozef bol remeselník. Niektorí cirkevní otcovia dodávajú, že bol tesár. Keď sa svätý Justín zmieňuje o Ježišovom živote práce, tvrdí, že vyrábal pluhy a jarmá (Porov. sv. Justín, Dialogus cum Tryphone, 88, 2, 8 (PG 6, 687)). Možno na základe toho svätý Izidor zo Sevilly vyvodzuje, že Jozef bol kováč. V každom prípade to bol robotník, slúžiaci svojim spoluobčanom, s manuálnymi zručnosťami získanými rokmi úsilia a potu.

Z evanjeliových rozprávaní vystupuje Jozef ako veľká osobnosť: ani na chvíľu sa nám nejaví zakríknutý alebo ustráchaný zoči-voči životu. Práve naopak, dokáže čeliť problémom, poradiť si v ťažkých situáciách, a zodpovedne a s iniciatívou vziať na seba zverené úlohy.

Archív