FARSKÉ OZNAMY

DSC08529Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 46. týždni od 18. novembra– do 24.novembra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 33. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Benjamína, Mateja,
18.novembra v cezročnom  období   Máriu Hužvárovcov a ostatnú rodinu
     
Utorok Utorok 33. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Gejzu Benka a Máriu
19.novembra v cezročnom  období   r. Maturovú, Viktora Benka a Annu
    r. Štovčíkovú
     
Streda Streda 33. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Jane Slovenkai,
20.novembra v cezročnom  období   pohrebná
     
Štvrtok Obetovanie Panny Márie 18:00 Sv. omša za ✟ Františka, Františku
21.novembra (spomienka)   Hužvárovcov a dcéru Margitu
     
Piatok Sv. Cecílie, panny a mučenice 07:00 Sv. omša za ✟ Jozefa a Kolomana
22.novembra (spomienka)  
     
Sobota Panny Márie v sobotu  
23.novembra    
     
Nedeľa Krista Kráľa (slávnosť) 08:00 Sv. omša na poď. za 80 r. života,
24.novembra     za Božie požehnanie do ďaľších rokov,
    aj celej rodiny
  10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa Krista Kráľa 08:00 H. Majcherová, S. Cingeľ
    10:00 L. Grácová, Z. Grácová
   

 

V nedeľu o 14:30 adorácia k úcte Božského Srdca.

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov v nedeľu po druhej sv. omši.

Katechézy pre birmovancov budú v sobotu 30. novembra a 1. decembra.

V sakristii a u p. Čonkovej si možno prevziať podielové knihy SSV a zakúpiť kalendáre na budúci rok.

Akcia sviečky pre nenarodených vyniesla 165,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Z dejín Trnavskej novény.

 

Treba zdôrazniť, že v roku 1944 bola prvý raz novéna v dňoch od 13. do 21. novembra s duchovnou obnovou mesta. V prvý deň sa konalo prenesenie milostivého obrazu na hlavný oltár a v posledný deň po svätej omši zas späť do mariánskej kaplnky. Tieto krásne slávnosti sa stali duchovnou vzpruhou a veľkou posilou.

V januári, februári a marci 1945 boli prosebné procesie. Mládež z Kopánky niesla štrnásť krížov, putujúc k Panne Márii Trnavskej podľa hesla: „Aby sme si uvedomili, že to, o čo ideme prosiť Pannu Máriu, totiž o pokoj, vyprosíme iba tak, keď budeme robiť pokánie, trpezlivo budeme znášať kríže a keď obetujeme svoje bolesti a útrapy Bohu!“ Potom prišli dni a hodiny skúšok… Nálety a dunenie kanónov. Ale aj tieto dni prežívala Trnava s Matkou a pri Matke!

V rokoch 1949 – 1951 socialistické úrady nedovolili vydať programy alebo iné materiály. Preto sa programy a ich dodatky prepisovali strojopisne. No aj za to mala fara nepríjemnosti. Jubilejné oslavy v roku 1958 boli dobre pripravené i propagované najmä v trnavských kostoloch.   Deviatniky pokračovali každoročne. Počas novény boli v Dóme sv. Mikuláša viaceré sväté omše s kázňami. V jubilejnom cyrilo-metodskom roku 1963 bola aj spomienka na tristé výročie prvého slzenia (1663). V prvý deň. 13. novembra, farár a kanonik Mons. Ján Malec prečítal list, ktorý poslal z Ríma otec biskup Mons. Dr. Ambróz Lazík.

Treba pripomenúť aj problémy, ktoré boli pri deviatnikoch. Bol tu neustále tlak, aby boli zredukované pobožnosti, a to na jeden, najviac tri dni. Otec biskup Mons. Dr. A. Lazík neustále odolával. A jemu v prvom rade ďakujeme, že sa deviatniky udržali aj v časoch, keď ho socialistická vláda izolovala, ba zasahovala aj do jeho rozhodnutí. Kázne i kazatelia sa museli s časovým predstihom predkladať na schválenie cirkevnému tajomníkovi. Tam zasahovali, škrtali alebo neskoro vydávali povolenia, čím spôsobovali ťažkosti otcovi biskupovi aj trnavským farárom u sv. Mikuláša. Pravda, na každej kázni bol prítomný vyslaný pracovník Štátnej bezpečnosti, ktorý potom podal správu o obsahu a reakciách prítomných. V roku 1968 bola schválená votívna svätá omša k Panne Márii Trnavskej – 21. novembra.

Od roku 1983 sa počas deviatnikov objavili viaceré novoty. Pred večernými svätými omšami bol ruženec. V nedeľu boli takzvané hodiny kňazov, rehoľných sestier, mužov, žien, detí a tak ďalej. Pribudli aj nočné adorácie a neskoré nočné a skoré ranné sväté omše. Zo soboty na nedeľu mládež sa spoločne modlila, spievala, ale aj adorovala a meditovala. Dobre volené hudobné vložky, básne i spevy, ba aj viaceré príhovory mladých oživovali tieto stretnutia. Podieľala sa na nich nielen mládež z Trnavy, ale aj z rôznych miest a obcí Slovenska.

Mariánsky rok 1987 – 1988 sa začal modlitbou Svätého Otca Jána Pavla II. na túto príležitosť. V rámci Mariánskeho roka boli zasvätenia rodín i jednotlivcov. Hlavný oltár s milostivým obrazom Panny Márie Trnavskej bol krásne ozdobený žiarovkami, ktoré vytvárali literu M. Ukončenie Mariánskeho roka bolo na sviatok Sedembolestnej Panny Márie – 15. septembra 1988. Milostivý obraz bol prenesený k obetnému stolu. Súčasne sa v tento deň pripomenulo aj 750. výročie udelenia mestských privilégií Belom IV. Mestu (1238). Napokon nasledovalo zasvätenie celého mesta Panne Márii Trnavskej.

http://www.trnava.fara.sk/panna-maria-trnavska

Archív