FARSKÉ OZNAMY

foto: Alexander Jiroušek

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 44. týždni od 4. novembra– do 10.novembra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Sv.Karola Borromea, biskupa 18:00 Sv. omša za ✟ Jolanu Vincovú,
4.novembra (spomienka)   výročná
     
Utorok Utorok  31. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Jozefa Hužvára,
5.novembra v Cezročnom období   polročná
     
Streda Streda 31. týždňa 18:00 Sv. omša na odprosenie a zmier
6.novembra v Cezročnom období   za urážky a hriechy
     
Štvrtok Štvrtok 31. týždňa 18:00 Sv. omša za silu v utrpení pre
7.novembra v Cezročnom období   onkologických pacientov
     
Piatok Piatok 31. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Cecíliu Juhárovú,
8.novembra v Cezročnom období   polročná, manž. Jána
     
Sobota Výročie posviacky Lateránskej 07:30 Sv. omša za zdravie a B. požehnanie
9.novembra baziliky (sviatok)   Zuzany s rodinou
     
Nedeľa 32. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
10.novembra   10:00 Sv. omša na úmysel (detská)
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 32. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Berciková, S. Cingeľ
    10:00 deti
   

 

V nedeľu o 14:30 adorácia za rodiny.

Od 1. novembra do 8. novembra  možno získať  odpustky  pre duše v očistci.

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov v nedeľu o druhej sv. omši.

Od pondelka v sakristii a u p. Čonkovej si možno prevziať podielové knihy SSV a zakúpiť kalendáre na budúci rok.

Zbierka na opravy bude v nedeľu 17. novembra. 

 

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Patrón poľovníkov

 

Sv.Hubert, podľa legendy akvitánsky princ (656-727) poľoval, holdoval a užíval si život, nectil si poklady a dary prírody v podobe voľne žijúcej zveri. Až raz, keď sa mu Boh prihovoril, a zjavil v podobe kríža medzi parohmi jeleňa, ktorého chcel uloviť. Okamžite po tejto skúsenosti sa jeho postoj k životu zmenil. Začal viesť pokorný život, neskôr sa naučil vážiť si zvieratá a prírodu, prijal kresťanstvo, stal sa biskupom a venoval sa misijnej činnosti v oblasti Ardén.

Historici sú však pri hodnotení spomenutej legendy veľmi zdržanliví. Hovoria, že vo svätopiseckej literatúre sa objavuje až niekedy po r. 1400. Ako spoľahlivé uvádzajú o sv. Hubertovi nasledovné údaje: Sv. Hubert pochádzal z významného rodu v severnej Gálii (ter. Holandsko-Belgicko). Dátum jeho narodenia nepoznáme. Niekedy v r. 703-705 sa stal biskupom v diecéze Tongres-Maastricht. Bol nástupcom sv. Lamberta, ktorý zomrel ako mučeník.

Popri vedení diecézy Hubert pôsobil ako misionár v južnom Brabantsku a v Ardennských horách (juhovýchodné Belgicko), kde bolo obyvateľstvo ešte z veľkej časti pohanské. Koncom r. 717 alebo 718 viedol slávnostné prenesenie telesných ostatkov svojho predchodcu sv. Lamberta z Maastrichtu (kde bol pochovaný pri svojom otcovi) do Liége, kde kedysi podstúpil mučenícku smrť a kde ho pochovali v novom, jemu zasvätenom kostole. Biskup Hubert mal však predsa čosi z loveckej záľuby: občas šiel chytať ryby. To sa mu napokon stalo osudným. Keď sa raz chystal na rybačku, jeho pomocník tak neobratne narábal s udicou, že vážne poranil biskupa na ruke. Rana sa zapálila a spôsobovala Hubertovi stále väčšie bolesti. Uvedomil si, že mu hrozí smrť. Napriek tomu sa usiloval vykonávať biskupské povinnosti. Zároveň si dal pripraviť hrob v kostole sv. Petra a Pavla v Liége.

V druhej polovici mája 727 sa vybral posvätiť nový kostol v Héverlé (Louvain). Avšak na ceste cítil, že ho opúšťajú sily. Zastavil sa v mestečku Tervueren (na juhovýchod od Brusselu), kde po šiestich dňoch zomrel 30. mája 727. Podľa jeho želania ho previezli do Liége a tam ho pochovali v pripravenom hrobe. O šestnásť rokov neskôr otvorili jeho hrob a jeho telo našli neporušené. Zvesť o tom sa dostala až na kráľovský dvor. Vplyvný majordóm Karolman prišiel osobne s veľkým sprievodom do Liége a dal preniesť biskupove telo do nového hrobu pred hlavným oltárom kostola. Bolo to 3. novembra 743. Tak sa tretí november stal sviatkom sv. Huberta.

Archív