FARSKÉ OZNAMY

B45A9071Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 42. týždni od 21. októbra– do 27.októbra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok  29. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Katušáka,
21.októbra v Cezročnom období   polročná
     
Utorok Utorok  29. týždňa 07:30 Sv. omša za zdravie a dar viery
22.októbra v Cezročnom období   pre Zuzanu
     
Streda Streda 29. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Máriu Spišákovú,
23.októbra v Cezročnom období   mesačná
     
Štvrtok Štvrtok 29. týždňa 16:00 Pohr. sv. omša za ✟ Jána Hužvára
24.któbra v Cezročnom období 17:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Piatok Piatok 29. týždňa  
25.októbra v Cezročnom období  
     
Sobota Vigília – 30. nedeľa 18:00 Sv. omša za zdravie a Božie požehnanie
26.októbra v Cezročnom období   Zuzanny  s rodinou (mládežnícka)
     
Nedeľa 30. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Sv. omša na poďakovanie za  prežité
27.októbra     roky a za zdravie
  10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 30. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Morvayová, D. Vincová
    10:00 L. Grácová, Z. Grácová
   

  

V týždni ružencová pobožnosť pol hodinu pred sv. omšou.

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov v nedeľu po druhej sv. omši.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Misijná nedeľa a jej zmysel slávenia

 

V každej farnosti sa slávi Misijná nedeľa ako oslava jednoty a solidarity. Pripomíname si, že Cirkev je celosvetové spoločenstvo a že je poslaná byť znamením lásky pre všetkých ľudí na celom svete. Zároveň sme v tento deň všetci pozvaní zdieľať sa s chudobnými bratmi a sestrami a spoločne sa za seba navzájom modliť.

Na Slovensku sa v tento deň modlíme a pomáhame africkej krajine Rwanda. Cirkev celosvetovo rastie v počte členov. Každý rok vzniká 10 nových diecéz a z prežívania viery v misijných krajinách môžeme prijať veľa nových impulzov. V najchudobnejších krajinách sveta sa nachádza 1100 z 2500 diecéz katolíckej Cirkvi. Zbierka na misijnú nedeľu je najväčšou akciou solidarity na svete. Viac ako miliarda katolíkov podporuje tých najchudobnejších prostredníctvom modlitby a milodarov. Milióny ľudí sa v tento deň navzájom spájajú v modlitbe. Zbierka na misijnú nedeľu je zároveň najstaršou evanjelizačnou zbierkou na svete. V mene pápeža sa v tento deň v každej farnosti sveta koná zbierka pre najchudobnejšie diecézy a krajiny sveta. Zakladateľka Pápežských misijných diel Pauline Jaricotová zdôrazňovala, aby každý, či bohatý alebo chudobný, pomohol v tento deň tým najchudobnejším z chudobných, a to prostredníctvom modlitby alebo milodaru. Cirkev je viac ako len naša farnosť alebo Cirkev na Slovensku. Cirkev je celosvetové spoločenstvo. Zbierka na misijnú nedeľu sa koná vo všetkých farnostiach celého sveta vrátane tých najchudobnejších. Každý niečo ponúka a čo sa ponúka, je dané tým, ktorí to najviac potrebujú.

Slovensko sa modlí a podporuje Rwandu. Prešlo už 25 rokov od ničivej genocídy v Rwande. Aj keď príslovie „čas lieči všetky bolesti“ môže znieť s nádejou, veľa ľudí v tejto malej africkej krajine potrebuje duchovnú a aj praktickú pomoc. V apríli 1994 v Rwande vypukla séria masových vrážd. Za 100 dní bolo umučených a zabitých takmer milión ľudí, čo predstavovalo 20% populácie. Bola to jedna z najhorších genocíd vo svete. Rozbitá bola nielen krajina, ale i vzťahy medzi ľuďmi a rodinami.Títo ľudia potrebujú nádej a liečivú silu lásky a Božej milosti,  ktorú im ponúka Cirkev. Mnohí kňazi, rehoľné sestry a laickí misionári ponúkajú služby pomoci zameranej na odpustenie a milosrdenstvo.

Motív plagátu k Misijnej nedeli 2019. Na plagáte sa nachádzajú dvaja chlapci Joseph a Silvan z Centra svätého Antona v meste Nyanza, ktoré vedie slovenský misionár v Rwande Vlastimil Chovanec RCJ. „Centrum sa zameriava na starostlivosť o deti – poskytuje im stravu, ubytovanie, lekársku starostlivosť, vzdelávanie a ošatenie. Centrum prijíma a vzdeláva deti z ulice, ktoré často utekajú pred chudobou z domu a usádzajú sa v meste, kde sú vystavené riziku upadnutia do drogovej závislosti a kriminálnej činnosti,“ vysvetľuje misionár Vlastimil Chovanec. Naľavo je Joseph, má 6 rokov  a od 3 rokov žil na ulici, spal v kanáloch a pri ceste. Napravo je Silván, ktorý  má 10 rokov. Extrémna chudoba ho prinútila žiť na ulici, aby si tam vyžobral jedlo. Obaja nesú vodu k domčeku, kde teraz bývajú. Vodu používajú na umývanie, na čistenie podlahy a na vypratie šatstva, ktoré si perú v sobotu za asistencie vychovávateľky.

http://www.misijnediela.sk/

Archív