FARSKÉ OZNAMY

DSC05797Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 41. týždni od 14. októbra– do 20.októbra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok  28. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Jána Hiľovského,
14.októbra v Cezročnom období   Teréziu r. Szabovú a Helenu r. Timkovú
     
Utorok Sv. Terézie od Ježiša, panny 18:00 Sv. omša za ✟ Jána Spišáka,
15.októbra a učiteľa Cirkvi (spomienka)   a Cecíliu r. Hiľovskú
     
Streda Streda 28. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Pavla Vindta
16.októbra v Cezročnom období  
     
Štvrtok Sv. Ignáca Antiochijského, 07:30 Sv. omša za krstných rodičov
17.któbra biskupa a mučeníka (spomienka)  
     
Piatok Sv. Lukáša, evanjelistu 18:00 Sv. omša za ✟ Mariána Bercika
18.októbra (sviatok)  
     
Sobota Panny Márie v sobotu 14:00 Sobášna sv. omša za mladomanželov
19.októbra    
     
Nedeľa 29. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
20.októbra   10:00 Sv. omša za pútnikov na St. Hory
    a do Levoče
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 29. nedeľa v Cezročnom období 08:00 D. Vincová, S. Cingeľ
    10:00 I. Drábik, V. Drábiková
   

V týždni bude ružencová pobožnosť pol hodinu pred sv. omšou, v sobotu o 13:15, v nedeľu o 14:30.

V nedeľu bude zbierka na misie.

Katechéza pre prvoprijímajúcich bude v nedeľu po druhej sv. omši.

Katechéza pre birmovancov bude v sobotu o 17:00 (zraz pred Kultúrnym domom) a v nedeľu po pobožnosti.

Streda je deň modlitieb za o. biskupa a diecézu.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

6 vecí, ktoré sa deti naučia, keď v nedeľu vynecháme svätú omšu.

  1. Boh je dôležitý, ale nie až taký dôležitý. Tráviť čas s Bohom je určite skvelé, ale iba vtedy, keď je to pre mňa výhodné. Futbalové zápasy, spánok a _____ (vložte aktivitu podľa výberu) sú dôležitejšie ako snaha byť s Bohom jednu hodinu týždenne aspoň v nedeľnú sv. omšu.
  2. Boh v skutočnosti nevie čo hovorí. Áno, je to prikázanie, aby bol Pánov deň zasvätený, ale Boh nechápe, ako sme z celého pracovného týždňa uťahaní, znechutení, takže sa môžeme na základe okolností nášho života rozhodnúť, čo vlastne znamená toto prikázanie o nedeli a všetky Jeho ďalšie prikázania. Je na nás, aby sme si vybrali, ktoré z Božích prikázaní chceme dodržiavať.
  3. Cirkev v skutočnosti neočakáva, že sa budeme držať jej učenia. Áno, Cirkev nám káže navštevovať omšu v nedeľu, ale Cirkev nechápe, ako sme zaneprázdnení, koľko máme detí alebo ako sme unavení, takže sa môžeme na základe okolností nášho života rozhodnúť, čo Cirkev tým naozaj rozumie.
  4. Svätá omša je o mne a o tom, čo sám ponúknem/neponúknem iným. Keď chodíme na omšu, ako sa nám páči, akoby sme zabudli, že ísť na omšu buduje cirkevnú komunitu. Vaša farnosť môže vyžadovať, aby ste boli lektorom, spievali v zbore alebo sa rozdelili či niesli obetné dary. Vidieť svoju rodinu v kostole môže byť práve to, čo starší človek potrebuje, aby mu to prinieslo radosť do osamelej nedele. Existuje mnoho dôvodov, prečo sme spoločenstvom viery a prečo sa stretávame pri bohoslužbách.
  5. Ak sú veci ťažké – nudné, nemusím ich robiť. Ak nechodíme na omšu a našim deťom hovoríme, že je to preto, že omša je „nudná“ alebo „z toho nič nemáme“, naše deti sa dozvedia, že musíme robiť iba veci, ktoré sú zábavné a vzrušujúce. Toto jednoducho neplatí, pokiaľ ide o našu vieru a každodenný život. Väčšine ľudí sa nezdá byť zábavné a vzrušujúce platiť dane, ale stále to musíme robiť.
  6. Pochybovať o pravej prítomnosti Ježiša v Eucharistii a milostiach, ktoré pochádzajú z omše. Ak skutočne veríte, že Ježiš je prítomný v Eucharistii a že k nám prichádza každú nedeľu pri sv. omši, čo by Vás od neho odradilo? Prečo by ste nechceli dostávať milosti, ktoré udeľuje prostredníctvom tohto neuveriteľného daru. Náš katechizmus nás učí: „Eucharistia je srdcom a vrcholom života Cirkvi, pretože v nej Kristus spája svoju Cirkev a všetkých jej členov so svojou obetou chvály a vďakyvzdania a ponúka ju raz navždy na kríži svojmu Otcovi; touto obetou vylieva milosti spásy na svoje telo, ktoré je Cirkvou.“

Nie je lepšie miesto kam priviesť naše deti, ako k Ježišovým nohám. Nie je lepšia lekcia, ako ich naučiť, ako dať Boha na prvé miesto VŽDY, bez ohľadu na to, čo sa deje v našich životoch alebo aké ťažké je byť na omši. Hádajte, čo sa stane, ak budete čakať na to, aby ste deti priviedli na omšu, kým sa nebudú vedieť správať lepšie alebo Váš život nebude tak zaneprázdnený? Budete čakať zbytočne, toto sa nestane. Satan nám vždy poskytne výhovorku, aby sme vynechali oslavu najvyššej formy modlitby, ktorú tu na Zemi máme, ale Boh nám vždy dá milosti, aby sme odpovedali „áno“, keď ho požiadame o pomoc.

Urobte z nedeľnej omše jednu stabilnú vec, ktorú Vaša rodina bude neustále robiť spolu. Verte mi, že požehnania a milosti, ktoré vychádzajú z tohto spoločného zvyku, zmenia Váš rodinný život mocným a zázračným spôsobom.

Zdroj: catholic-link.org,

 

Archív