FARSKÉ OZNAMY

kostol Všetkých svätých v PopročiRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 12. týždni od 25. marca – do 31. marca 2019.

Bohoslužby

Pondelok Zvestovanie Pána (slávnosť) 07:00 Sv. omša na úmysel ordinára
25.marca   18:00 Sv. omša za ✟ Ladislava Sopka,
    manželku Jolanu, rodičov Michala a Rozáliu
     
Utorok Utorok po 3. pôstnej nedeli 18:00 Sv. omša za ✟ Annu Veselú (polroč.)
26.marca     a manžela Viktora
     
Streda Streda po 3. pôstnej nedeli 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Spišáka (polroč.)
27.marca     a manželku Annu
   
     
Štvrtok Štvrtok po 3. pôstnej nedeli 18:00 Sv. omša za ✟ Irenu Timkovú, výročná
28.marca    
     
Piatok Piatok po 3. pôstnej nedeli 18:00 Sv. omša za ✟ Ladislava Filčáka
29.marca     a rodičov Margitu a Antona
     
Sobota Sobota po 3. pôstnej nedeli 07:30 Sv. omša za ✟ Michala Sopka,
30.marca     výročná
     
Nedeľa Štvrtá  pôstna nedeľa 08:00 Sv. omša za ✟ ružencového bratstva
31.marca   10:00 Sv. omša za učiteľov a žiakov ZŠ
Lektori  Božieho Slova    
Pondelok Zvestovanie Pána (slávnosť) 07:00 Z. Bradová
18:00 Z. Slovenkaiová
Nedeľa Štvrtá  pôstna nedeľa 08:00 H. Majcherová
    10:00 M. Schmotzerová, S. Schmotzerová
   

 

Pondelok je dňom ochrany počatého života. O 15:00 bude modlitba korunky k Božiemu milosrdenstvu pri pomníku nenarodených na cintoríne. Biele stužky sú vyjadrením kresťanského postoja v tejto veci.

V piatok o 17:30 a v nedeľu o 14:30 pobožnosť krížovej cesty.

Po druhej sv. omši bude katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov.

Zbierka na energie vyniesla 1287,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

DUCHOVNÉ SLOVO

Na krídlach anjelov

Loreto je pútnické miesto v strednom Taliansku (provincia Ancona). Tamojší mariánsky pútnický kostol stojí na pahorku pri pobreží Jadranského mora. Pôvodne to bol vrch, na ktorom rástol vavrínový háj, ktorý vlastnila pani s menom Laureta. V latinčine je slovom „laurea” nazývaný vavrín. V  bazilike nad morom sa ukrýva kaplnka, ktorú nazývame Domček Božej Matky. Uctieva sa v nej loretánska Madona s Ježiškom v náručí. Figúrka má čiernu farbu.

Stredoveká legenda tvrdí, že v roku 1291, keď sa definitívne ukončili križiacke vojny v Palestíne, murované steny Máriinho domu boli „tajomným anjelským spôsobom“ prenesené najskôr do dnešnej Rijeky v Dalmácii. Nazaretský domček našli údajne drevorubači cestou do práce na kopci Tersato ráno 10. mája roku 1291. Bola to malá kamenná stavba, ktorá tam predtým nestála. Nemala žiadne základy, stála iba na tráve. Vo vnútri sa nachádzal krb, police, stôl, kamenný oltár s krížom a socha Panny Márie s Ježiškom na rukách. Správa o objavení domčeka vyvolala rozruch. Po krátkom čase došlo k náhlemu uzdraveniu ťažko nemocného Alexandra de Giorgi, ktorý sa vraj predtým modlil k tajomstvu zvestovania. Ľuďom odovzdal tento uzdravený muž odkaz Panny Márie, že kamenný domček je vlastne nazaretským domčekom Svätej rodiny. Miestny panovník Mikuláš Franga následne poslal do Nazareta štyroch mužov, aby zistili, čo je na tom pravda. Vrátili sa s tým, že v Nazarete skutočne našli už len základy bez domu a zvyšky odneseného domčeka mali taký istý materiál i rozmery, aký mal domček, ktorý sa u nich objavil. Kostolík na kopci Tersato sa stal okamžite cieľom pútnikov z celej Dalmácie. Dlho tam však nezostal. O pozemok pod Svätým domčekom sa vraj škaredo sporili dvaja muži; iné legendy vravia, že pútnikov prepadávali zbojníci. Anjeli teda dom Svätej rodiny zdvihli a z Dalmácie ho preniesli do Loreta (bolo to v noci z 9. na 10. decembra roku 1294).

Legenda prežila veky a stala sa obľúbeným motívom výtvarníkov. Panna Mária z Loreta bola v roku 1920 vyhlásená pápežom Benediktom XV. za patrónku letcov. Jeden z kardinálov sa vtedy vyjadril, že letci majú byť spojení so Svätým domčekom v Lorete nielen kvôli prastarej tradícii o zázračnom lete anjelov, ale najmä kvôli letu, ktorý podnikol sv. archanjel Gabriel do nazaretského domčeka k Panne Márii. Úlohou letcov je prijať za svoj štýl letu let archanjela Gabriela a z každej svojej misie učiniť posolstvo pokoja, aby sa z každého miesta na svete stále viac šírila radostná zvesť, že Boh si postavil svoj príbytok medzi ľuďmi“.Historické a archeologické výskumy, ktoré boli v posledných desaťročiach vykonané  v sanktuáriu Domčeka Panny Márie, potvrdili starú tradíciu. Kaplnka, ktorá je považovaná za dom Svätej rodiny, bola s najvyššou pravdepodobnosťou ozaj privezená z Palestíny. Výskumy v nazaretskom Chráme zvestovania i v Chráme zvestovania v Lorete potvrdili, že pôvodný dom Ježišovej Matky pozostával z dvoch priestorov. Prvý priestor, jaskyňa vytesaná do skaly, je pod bazilikou v Nazarete. Druhým priestorom domu bola neveľká predná izba pozostávajúca z troch murovaných stien pripojených k otvoru spomínanej jaskyne.Vďaka archívnym výskumom sa podarilo osvetliť i legendu o anjeloch a dnes je všeobecne akceptovaná hypotéza, že steny Máriinho domu boli do Loreta privezené po Stredozemnom mori loďou. Transport však iniciovala šľachtická rodina s menom „Angeli“ (tzn. Anjeli). Dokument zo septembra roku 1294 svedčí, že Niceforo Angeli, panovník z Epíri, pri príležitosti svadby svojej dcéry Ithamar s Filippom z Taranta, štvrtým synom neapolského kráľa Carla II. d´Angio, odovzdal veno, ktorého súčasťou boli „sväté kamene prinesené z Domu našej Panej, Panny, Božej Matky“. (https://www.kolbeweb.sk/single-post/Loreto

Archív