FARSKÉ OZNAMY

Sv. FloránRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 18. týždni od 30. apríla – do 6. mája 2018.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 5. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Jasaňa a
30.apríla nedeli   rodičov Jakuba a Katarínu r. Štecovú
     
Utorok Sv. Jozefa, robotníka 18:00 Sv. omša za ✟ Michala Sopka,
1.mája (ľubovoľná spomienka)   Máriu r. Filčákovú a syna Martina
     
Streda Sv. Atanáza, biskupa a učiteľa 18:00 Pohrebná  omša za ✟ MUDr. Branislava
2.mája Cirkvi (spomienka)   Svobodu
     
Štvrtok Štvrtok po 5. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Michala Sopka,
3.mája nedeli   mesačná
     
Piatok Piatok po 5. veľkonočnej 18:00 ad intentionem celebrantis
4.mája nedeli  
     
Sobota Sobota po 5. veľkonočnej 07:30 Sv. omša za požehnanie a dary
5.mája nedeli   Ducha svätého pre sestry
     
Nedeľa ŠIESTA VEĽKONOČNÁ 08:00 Sv. omša za ružencové bratstvo
6.mája NEDEĽA 10:00 Sv. omša za DHZ
  14:30 POBOŽNOSŤ ( slávnostný ruženec,
  odprosenie Božského Srdca a premienka)
 
     
Lektori  Božieho Slova    
   
Nedeľa ŠIESTA VEĽKONOČNÁ 08:00 D. Vincová
NEDEĽA 10:00 J. Kurjan, Z. Podprocká
     

 

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov bude v nedeľu po druhej sv. omši.

V stredu o 9:00 sv. omša v Domove sv. Anny.

Spovedanie pred prvým piatkom:

chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 vo zvyčajnom poradí ulíc

ostatní veriaci v kostole v stredu a piatok od 16:00.

V piatok od 17:00 adorácia k Božskému Srdcu, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť, o 17:30 adorácia za rodiny.

Zbierka na seminár vyniesla 379,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Služobníčka Božia Anna Kolesárová

                                                              

Anna sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom a rodičia – Ján Kolesár, prezývaný Hruška, a Anna, rodená Kušnírová – ju hneď na druhý deň dali pokrstiť. Jej otec bol veľmi prísny, ale spravodlivý. Keď v desiatich rokoch stratila mamu, musela prevziať starostlivosť o domácnosť a nahradiť matku aj svojmu staršiemu bratovi Michalovi. Kvôli povinnostiam nemala čas navštevovať svoje kamarátky, preto sa ony schádzali u nej a potom spolu išli na svätú omšu či litánie. Anka žila veľmi jednoducho. Bolo to dievča, ktoré dbalo o svoju povesť a čistotu. Pravidelne chodila do kostola a na pobožnosti, pristupovala k sviatostiam. Každú sobotu sa stretávali u susedov Podhorínovcov, kde sa spoločne modlili ruženec.

Koncom druhej svetovej vojny sa ľudia vo Vysokej nad Uhom počas prechodu frontu skrývali v pivniciach. Aj Ján Kolesár-Hruška bol s rodinou a susedmi v pivnici pod kuchyňou. Pri prehliadke domu jeden opitý ruský vojak nazrel dnu.

Hanka, daj mu niečo zajesť, iste je hladný, – obrátil sa otec k svojej šestnásťročnej dcére.

Dievča už niekoľko dní chodilo oblečené v čiernych šatách po matke, aby pôsobilo dojmom dospelej ženy a uchránilo svoju čistotu. Keď ju otec oslovil, vyšla hore do kuchyne. Po chvíli začal vojak na Anku naliehať, aby sa mu oddala. Ona však napriek hrozbám, že ju zastrelí, odmietla. Vytrhla sa mu z rúk a vbehla nazad do pivnice. Vojak skočil za ňou, namieril automat a zakričal: Rozlúč sa s otcom! Dievča vykríklo: Apočko, zbohom! Ježiš, Mária, Jozef!

Vtom vojak uskutočnil svoju hrozbu a vypálil dve rany. Kvôli neutíchajúcim bojom v dedine bola pochovaná potajomky na druhý deň neskoro večer a bez kňaza. Pohrebné obrady vykonal tamojší farár Anton Lukáč až 29. novembra 1944. Hneď po pohrebe do poznámok v Matrike zomrelých zapísal: Hostia santae castitatis (obeta svätej čistoty).

Dňa 22. novembra 1944 sa skončil mladý život dievčaťa – mučenice, ktoré si volilo radšej smrť ako stratu panenstva. Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o tom nachádza záznam z roku 1944, ktorý urobil miestny farár Anton Lukáč, generálny vikár pre Užhorodský dekanát. Túto skutočnosť dosvedčilo svojím podpisom päť očitých svedkov. Podľa zápisu duchovného otca Annu pri tomto hrdinskom čine posilňoval eucharistický Kristus – krátko predtým totiž pristúpila k sviatosti zmierenia a k svätému prijímaniu.

Vývoj politických pomerov na Slovensku neumožnil verejne sa zaoberať procesom blahorečenia Anny Kolesárovej, ale existujú vierohodné záznamy (už z roku 1957) o tom, že nebohý páter Michal Potocký SJ, rodák z Vysokej nad Uhom, zhromažďoval svedkov jej života a smrti.

Musela zomrieť? Nikto z ľudí nedal človekovi život, a preto mu ho nikto nemôže vziať, ba ani on sám. Keďže život aj dôstojnosť nám dal Boh, sme povinní chrániť jedno aj druhé. Ale ak sa niekto rozhodne chrániť morálne hodnoty aj za cenu smrti, nemá hriech, pretože hodnoty, pre ktoré sa oplatí zomrieť, dávajú ľudskému životu krásu a zmysel.

To, čo vykonala Anna Kolesárová, je heroický skutok hodný obdivu. Nie každý človek by dokázal niečo také – zomrieť pre čistotu. Toto dievča je povzbudením a vzorom pre mládež.

Archív