FARSKÉ OZNAMY

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 16. týždni od 16. apríla – do 22. apríla 2018.

Bohoslužby

Pondelok Féria  
16.apríla  
     
Utorok Féria  
17.apríla    
     
Streda Féria  
18.apríla    
     
Štvrtok Féria  
19.apríla    
     
Piatok Féria  
20.apríla    
     
Sobota Sv. Anzelma, biskupa a učiteľa  
21.marca Cirkvi (ľubovoľná spomienka)  
     
Nedeľa ŠTVRTÁ VEĽKONOČNÁ 08:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
22.apríla NEDEĽA 10:00 Sv. omša za Zbor sv. Barbory
    a ich rodiny
  14:30 POBOŽNOSŤ
   
Lektori  Božieho Slova    
   
Nedeľa ŠTVRTÁ VEĽKONOČNÁ 08:00 Z. Podprocká
NEDEĽA 10:00 M. Schmotzerová, S. Schmotzerová
     

 

 

Stretnutie prvoprijímajúcich a rodičov v nedeľu po druhej sv. omši.

V pondelok je deň modlitieb za biskupa a diecézu.

V nedeľu 15.4. začína týždeň modlitieb za duchovné povolania.

V nedeľu zbierka na  seminár.

Počas neprítomnosti  nášho duchovného otca, zastupuje dekan Mgr. Václav Galo z Vyšného Medzeva.

DUCHOVNÉ SLOVO

Nedeľa Dobrého Pastiera

 

V časoch pápeža Gregora Veľkého sa ukončila výstavba liturgického roka, ustálil sa dátum slávenia Božieho narodenia, vznikol sviatok Najsvätejšej Trojice, zaviedli sa rôzne mariánske sviatky a sviatky mučeníkov. A niekedy v tomto období sa slávila aj štáciová svätá omša, ktorá vyzdvihovala Krista ako Dobrého pas­tiera, pričom sa začínala v Kostole sv. Kozmu a Damiána a odtiaľ sa pápež spolu s veriacimi presunul do Chrámu sv. Petra práve v Nedeľu Dobrého pastiera, čo bola vo vtedajšom liturgickom kalendári druhá nedeľa po Veľkej noci. V Chráme sv. Petra, kde bola nádherná mozaika Dobrého pastiera, mal Gregor Veľký príležitostnú homíliu o Dobrom pastierovi. Musela byť ozaj nádherná, pretože súčasníci sa o Gregorovi vyjadrovali, že sa na ľudí, a to i zblúdených, pozerá očami Dobrého pastiera.
Nedeľa Dobrého pastiera sa slávila v tomto termíne až do reformy liturgického kalendára Pavlom VI., ktorú požadovali otcovia Druhého vatikánskeho koncilu. Vtedy, aby sa zachovala trojica veľkonočných nedieľ, keď sa čítajú evanjeliá o zmŕt­vych­vstaní Pána, bola Nedeľa Dobrého pastiera presunutá v liturgii na Štvrtú veľkonočnú nedeľu.

Aby bol ešte viac vyzdvihnutý význam tejto nedele, Pavol VI. ju v roku 1964 ustanovil za Svetový deň modlitieb za kňazské a rehoľné povolania. V tomto roku sme Štvrtú veľkonočnú nedeľu takto slávili už 53. raz. K tohtoročnému svetovému dňu modlitieb za povolania, ktorý pripadol na 17. apríla, pápež František vydal posolstvo s názvom Cirkev, matka povolaní.
Bl. Pavol VI. poukázal na skutočnosť zaangažovania veriacich na rozvoji kňazských povolaní. Preto nie je najdôležitejšie vedieť presný dátum vzniku Nedele Dobrého pastiera, ale to, že takúto nedeľu máme aj v Misáli Pavla VI. Jej slávením si pripomíname veľkosť Božej lásky k človeku: Boh nás neustále hľadá, zranených berie ako pastier zranenú a nájdenú ovečku na svoje plecia a prostredníctvom svojich služobníkov nám prinavracia milosť ospravodlivenia z hriechov a uvádza nás do plného spoločenstva Cirkvi.

Daniel Dian

Archív