FARSKÉ OZNAMY

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 51. týždni od 18.decembra – do 24. decembra 2017.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 3. adventnej 07:00 Sv. omša za ✟ Jozefa Majchera,
18.decembra nedeli   mesačná
     
Utorok Utorok po 3. adventnej  
19.decembra nedeli  
     
Streda Streda po 3. adventnej 14:00 Pohr. sv. omša za ✟ Ondreja Rostáša
20.decembra nedeli 15:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Štvrtok Štvrtok po 3. adventnej  
21.decembra nedeli  
     
Piatok Piatok po 3. adventnej 18:00 Sv. omša  za ✟ Jozefa Jasminského,
22.decembra nedeli   polročná
     
Sobota Sobota po 3. adventnej 08:00 Sv. omša za Antona Chromčáka
23.decembra nedeli  
     
Nedeľa ŠTVRTÁ ADVENTNÁ NEDEĽA 10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
24.decembra   15:30 Sv. omša na poď. za 70 r. života, zdravie 
  a Božie požehnanie (vigília)
Lektori  Božieho Slova    
   
Nedeľa ŠTVRTÁ DVENTNÁ NEDEĽA 10:00 M. Schmotzerová, S. Schmotzerová
  15:30 O. Brada, H. Majcherová
     

 

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov bude v nedeľu po druhej sv. omši.

Predvianočná spoveď bude v pondelok od 15:00 do 17:30 hod.

Chorých k spovedi nahlásiť v sakristii (streda od 8:00 ul. Nová, Lipová, Kostolná, Obchodná, Mieru. V piatok od 10:00 ul. Oľšavská, Letná, Jarná, Sadová, Požiarna).

Rodiny, ktoré chcú prijať koledníkov Dobrej noviny nech sa zapíšu na zoznam na stolíku pri tlači.

Možnosť pristúpiť k sv. spovedi bude aj v piatok od 17:00 a v sobotu po rannej sv. omši.

DUCHOVNÉ SLOVO

Z Rečí svätého biskupa Augustína

 

Preber sa, človeče: Boh sa kvôli tebe stal človekom. „Prebuď sa, ty, čo spíš, vstaň z mŕtvych a Kristus ťa osvieti.“ (Ef 5,14) Ešte raz hovorím: Kvôli tebe sa Boh stal človekom.

Bol by si býval naveky mŕtvy, keby sa on nebol narodil v čase. Nikdy by si sa nebol oslobodil od slabostí hriešneho tela, keby si on nebol vzal telo podobné hriešnemu (porov. Rim 8,3). Postihlo by ťa večné nešťastie, keby sa on nebol podujal na toto milosrdenstvo. Nikdy by si nebol získal nový život, keby on nebol prijal tvoju smrť. Bol by si padol, keby ti on nebol prišiel na pomoc. Bol by si zahynul, keby nebol on prišiel.

Oslavujme príchod našej spásy a nášho vykúpenia. S radosťou prežívajme slávny deň, keď do tohto nášho krátkeho, časného dňa prišiel veľký a večný deň z veľkého, večného dňa.

Tu „sa on stal pre nás spravodlivosťou, posvätením a vykúpením. Kto sa chváli, nech sa chváli v Pánovi, ako je napísané v Písme“ (1Kor 1,30-31).

„Pravda vyrástla zo zeme“ (porov. Ž 85,12a): z Panny sa narodil Kristus, ktorý povedal: „Ja som pravda.“ (Jn 14,6) „A spravodlivosť hľadí z neba“ (Ž 85,12b): lebo človek, čo verí v toho, ktorý sa narodil, nie je ospravedlnený sám sebou, ale Bohom. „Pravda vyrástla zo zeme,“ lebo „Slovo sa telom stalo“ (Jn 1,14). „A spravodlivosť hľadí z neba“, lebo „každý dobrý dar, každý dokonalý dar prichádza zhora“ (Jak 1,17). „Pravda vyrástla zo zeme,“ telo z Márie. „A spravodlivosť hľadí z neba,“ lebo „človek si nemôže prisvojiť nič, ak mu to nebolo dané z neba“ (Jn 3,27).

„Pretože sme ospravedlnení z viery, žijeme v pokoji s Bohom“ (Rim 5,1a), lebo „spravodlivosť a pokoj sa pobozkajú“ (porov. Ž 85,11). „Skrze nášho Pána Ježiša Krista“ (Rim 5,1b): lebo „Pravda vyrástla zo zeme“. „Skrze neho máme prístup k tej milosti, v ktorej zotrvávame a chválime sa nádejou na Božiu slávu.“ (Rim 5,2) Nehovorí: „na svoju slávu“, ale „na Božiu slávu“, lebo „spravodlivosť“ nepochádza z nás, ale „hľadí z neba“. „Kto sa“ teda „chváli,“ nech sa nechváli sebou, ale „nech sa chváli v Pánovi“.

A preto keď sa z Panny narodil Pán, zaznel anjelský chválospev: „Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.“ (Lk 2,14) Inak kde by sa bol na zemi vzal pokoj, keby nebola „Pravda vyrástla zo zeme“, čiže keby sa nebol Kristus narodil z tela? „On je náš pokoj. On z dvoch urobil jeden ľud,“ (Ef 2,14) aby sme boli ľuďmi dobrej vôle, blahodarne spojení putom jednoty.

Radujme sa teda z tejto milosti, aby naša sláva bola výrazom nášho zmýšľania, že sa nechválime sebou, ale v Pánovi. Preto je napísané: „Moja sláva, čo mi hlavu vztyčuje.“ (porov. Ž 3,4) Veď či nám mohla svitnúť väčšia milosť, ako nám dal Boh, keď svojho jednorodeného Syna urobil Synom človeka a človeka zasa urobil Božím synom?

Hľadaj zásluhu, hľadaj príčinu, hľadaj nárok; a povedz: našiel si niečo iné ako milosť?

Archív