FARSKÉ OZNAMY

Kostol Všetkých svätých v zimeRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 5. týždni od 30. januára – do 5. februára 2023.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 4. týždňa v Cezročnom 17:00 za Božiu pomoc pri operácii
30.januára období  
   
Utorok Sv. Jána Bosca, kňaza  
31.januára (spomienka)  
   
Streda Streda 4. týždňa v Cezročnom 17:00 za ✟ Annu Petrášovú a manž.
1.februára období   Michala, výročná
   
Štvrtok Obetovanie Pána (sviatok) 17:00 za ✟ ružencového bratstva
2.februára  
   
Piatok Sv. Blažeja, biskupa a mučeníka 17:00 za ✟ Petra Holováča, manž. Cecíliu
3.februára (ľubovoľná spomienka)   a syna Viktora
     
Sobota Vigília – 5. nedeľa v Cezr.období 17:00 za ✟ Máriu Kováčovú, mesačná
4.februára    
     
Nedeľa 5. nedeľa v Cezročnom období 10:30 za ružencové bratstvo
5.februára 14:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Štvrtok Obetovanie Pána 17:00 D. Petrášová
Piatok Sv. Blažeja, biskupa a mučeníka 17:00 B. Lörinczová
Sobota Vigília – 5. nedeľa v Cezr.období 17:00 I. Sopková
Nedeľa 5. nedeľa v Cezročnom období 10:30 Z. Slovenkaiová
14:00 M. Kráľová
   

Vo štvrtok pri sv. omši bude požehnanie sviec, v piatok od 16:00 poklona Najsv. sviatosti a po sv. omši svätoblažejské požehnanie.

V sobotu o 16:15 fatimská pobožnosť a v nedeľu pobožnosť o 15:00 (ruženec, odprosenie B. Srdca, premienka).

V nedeľu pri sv. omši o 14:00 katechéza pre prvoprijímajúcich.

Spoveď pred prvým piatkom: streda, štvrtok, piatok od 16:00, chorí a starší vewriaci v piatok od 8:00 hod.

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok krstu a birmovania

Z Katechizmu Katolíckej cirkvi (1213-1222)

Krst dospelých

Od začiatkov Cirkvi je krst dospelých najbežnejší tam, kde sa iba nedávno začalo hlásanie evanjelia. Katechumenát (príprava na krst) má v tomto prípade dôležité miesto. Keďže je uvádzaním do viery a do kresťanského života, má pripraviť na prijatie Božieho daru v krste, birmovaní a Eucharistii.

Katechumenát alebo formácia katechumenov má za cieľ umožniť im, aby ako odpoveď na Božiu iniciatívu a v spojení s určitým cirkevným spoločenstvom priviedli k zrelosti svoje obrátenie a svoju vieru. Ide o formáciu celého kresťanského života, ktorou „sa učeníci spájajú s Kristom, svojím Učiteľom. Preto treba katechumenov náležite zasväcovať do tajomstva spásy a do mravného života podľa evanjelia a posvätnými obradmi, ktoré sa majú sláviť postupne, treba ich uvádzať do života viery, liturgie a lásky Božieho ľudu.“

Katechumeni „sú už spojení s Cirkvou, už patria do Kristovej rodiny a nezriedka už žijú životom viery, nádeje a lásky“. „Matka Cirkev ich už ako svojich zahŕňa láskou a starostlivosťou.“

Krst detí

Keďže sa deti rodia s padlou a dedičným hriechom poškvrnenou ľudskou prirodzenosťou, aj ony potrebujú znovuzrodenie v krste, aby boli vyslobodené z moci tmy a prenesené do kráľovstva slobody Božích detí, ku ktorej sú povolaní všetci ľudia. Krst detí zvlášť ukazuje, že milosť spásy je úplne nezaslúžený dar. Cirkev a rodičia by teda pripravili dieťa o neoceniteľnú milosť stať sa Božím dieťaťom, keby mu krátko po narodení neudelili krst.

Kresťanskí rodičia majú uznať, že táto prax zodpovedá aj ich úlohe starať sa o život, ktorý im zveril Boh.

Prax krstiť malé deti je od nepamäti tradíciou Cirkvi. Od druhého storočia sú o nej výslovné svedectvá. Je však celkom možné, že už od začiatku kazateľskej činnosti apoštolov, keď prijali krst celé „domy“, boli pokrstené aj malé deti.

Viera a krst

Krst je sviatosťou viery.Viera si však vyžaduje spoločenstvo veriacich. Jednotliví veriaci môžu veriť iba vo viere Cirkvi. Viera, ktorá sa vyžaduje na krst, nie je viera dokonalá a zrelá, ale je začiatkom, ktorý sa má rozvíjať. Katechumen alebo jeho krstný rodič dostáva otázku: „Čo si žiadaš od Božej Cirkvi?“ A odpovedá: „Vieru!“

U všetkých pokrstených, u detí i dospelých, má viera po krste rásť. Preto Cirkev každý rok na Veľkonočnú vigíliu slávi obnovenie krstných sľubov. Príprava na krst privádza iba na prah nového života. Krst je prameňom nového života v Kristovi, z ktorého vyviera celý kresťanský život.

Aby sa krstná milosť mohla rozvíjať, je dôležitá pomoc rodičov. To je aj úloha krstného otca alebo krstnej matky, ktorí majú byť presvedčenými veriacimi, schopnými a ochotnými pomáhať novopokrstenému, dieťaťu alebo dospelému, na jeho ceste kresťanského života.46 Ich úloha je skutočnou ekleziálnou službou (officium). Celé cirkevné spoločenstvo nesie časť zodpovednosti za rozvinutie a zachovanie milosti prijatej v krste.

Archív