FARSKÉ OZNAMY

Kostol Všetkých svätých

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 52. týždni od 26. decembra 2022 – do 1. januára 2023.

Bohoslužby

 

Pondelok Sv. Štefana, prvého 10:30 za ✟ ružencového bratstva
26.decembra mučeníka (sviatok) 14:00 za ZBP pre rod. Pastyrikovú
   
Utorok Sv. Jána, apoštola 09:00 za ✟ Pavela Benka, polročná
27.decembra a evanjelistu (sviatok)  
   
Streda Svätých Neviniatok, 17:00  za ✟ Viktora Timka, výročná
28.decembra mučeníkov (sviatok)  
   
Štvrtok Piaty deň oktávy narodenia 17:00  za ✟ Janku Poprockú, Imricha, Annu,
29.decembra Pána   a Bernarda Poprockých
   
Piatok Svätej Rodiny Ježiša, Márie 17:00  za ✟ Jána Žakarovského
30.decembra a Jozefa (sviatok)   a Katarínu Šajbelovú
     
Sobota Vigília – Slávnosť Panny 16:00  za ✟ Milana Timka
31.decembra Márie Bohorodičky  
     
Nedeľa Panny Márie Bohorodičky 10:30 za ružencové bratstvo
1.januára (slávnosť) 14:00 za Boží ľud farnosti
 

Lektori Božieho Slova

Pondelok    10:30 B. Lörinczová – 14:00 Z. Mašlanková

Utorok       09:00 H. Majcherová

Streda         17:00 M. Kráľová

Štvrtok       17:00 P. Čonka

Piatok         17:00 D. Hiľovská

Sobota        16:00 I. Sopková

Nedeľa       10:30 E. Filčáková, M. Bradová – 14:00   I. Drábik, V. Drábiková

V nedeľu pobožnosť o 15:00 (radostný ruženec a premienka).

V pondelok pri popoludňajšej sv. omši bude požehnanie detí pri jasličkách, v utorok pri sv. omši požehnanie vína.

V sobotu o 23:45 poklona na prechod do nového roku.

Pri účasti na verejnom speve, alebo recitovaní hymnov Teba, Bože, chválime na Silvestra a Príď, Duchu svätý tvorivý na Nový rok možno získať úplné odpustky.

DUCHOVNÉ SLOVO           

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Pastoračná činnosť v niektorých nenormálnych prípadoch

e) Rozvedení a znovu zosobášení

84. Každodenná skúsenosť, žiaľ, ukazuje, že ten, kto sa dá rozviesť, väčšinou má úmysel začať nové spolužitie, prirodzene, bez katolíckeho sobáša. Keďže tu ide o zlo, ktoré – ako aj iné – čoraz viac infikuje aj katolíkov, treba tento problém starostlivo a bez meškania riešiť. Synodálni Otcovia sa s ním výslovne zaoberali. Lebo Cirkev, ktorá je ustanovená na to, aby viedla k spáse všetkých ľudí a najmä pokrstených, nemôže ponechať na seba samých ani tých, ktorí sa hoci už predtým boli spojení sviatostným zväzkom, pokúsili znova sa zosobášiť. Preto sa bude Cirkev usilovať neúnavne aj takýmto ľuďom ponúkať prostriedky spásy. Duchovní pastieri majú vedieť, že z lásky k pravde sú povinní dobre rozlišovať rozličné situácie. Je naozaj rozdiel medzi tými, čo sa usilovali zachrániť prvé manželstvo, a boli celkom nespravodlivo opustení, a tými, čo z vlastnej ťažkej viny rozvrátili kanonicky platné manželstvo. Napokon sú aj takí, čo uzavreli nové životné spoločenstvo len z ohľadu na výchovu detí a niekedy sú vo svojom svedomí subjektívne presvedčení, že predchádzajúce manželstvo, už nenapraviteľne rozvrátené, nebolo vlastne nikdy platné.

Spolu so Synodou vyzývam duchovných pastierov i celé spoločenstvo veriacich, aby rozvedeným pomáhali a starostlivou láskou sa usilovali zbaviť ich pocitu, že sú odlúčení od Cirkvi, lebo aj oni, ako pokrstení, môžu a vlastne sa majú zúčastňovať na jej živote. Treba ich povzbudzovať, aby počúvali Božie slovo, zúčastňovali sa na obete svätej omše, vytrvalo sa modlili, konali skutky lásky a napomáhali podujatiam miestneho spoločenstva v prospech spravodlivosti, vychovávali svoje deti v kresťanskej viere, pestovali ducha kajúcnosti a skutky pokánia, a tak si deň čo deň vyprosovali Božiu milosť. Cirkev sa má za nich modliť, posilňovať ich, ukázať im, že je milosrdnou matkou, a tak ich udržiavať vo viere a nádeji. Pritom však Cirkev zotrváva vo svojej doterajšej praxi, založenej na Svätom písme, že nepripúšťa k eucharistickému prijímaniu tých veriacich, ktorí sa po rozvode znova zosobášili. Sami totiž bránia tomu, aby boli pripustení, nakoľko ich stav a životné okolnosti sú v objektívnom rozpore s tým zväzkom lásky medzi Kristom a Cirkvou, ktorý sa práve v Eucharistii naznačuje a uskutočňuje. Okrem toho je tu aj iný osobitný pastoračný dôvod: keby sa takéto osoby pripustili k Eucharistii, veriacich by to uviedlo do pochybností a neistoty ohľadom učenia Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstva.

Zmierenie vo sviatosti pokánia, ktoré otvára cestu k Eucharistii, môže sa udeliť len tým, čo ľutujú, že porušili znamenie zmluvy a vernosti s Kristom a sú úprimne ochotní viesť taký život, ktorý nie je v rozpore s nerozlučiteľnosťou manželstva. To v skutočnosti vyžaduje, aby sa muž a žena, ktorí z vážnych príčin, ako je napríklad výchova detí, nemôžu splniť požiadavku vzájomného rozchodu, zaviazali, že budú žiť v úplnej zdržanlivosti, čiže zdržia sa aktov, ktoré sú manželstvu vlastné”.

Rovnako úcta k sviatosti manželstva, ako aj ohľad na manželov a ich rodiny i na spoločenstvo veriacich zakazuje všetkým duchovným pastierom konať pre rozvedených, ktorí uzatvárajú nový sobáš, akýkoľvek obrad, nech by ich k tomu viedli akékoľvek dôvody alebo pastoračné zámienky. Tieto obrady by totiž pôsobili dojmom nového sviatostného a platného sobáša a uvádzali by do omylu o nerozlučiteľnosti prvého sviatostne uzavretého manželstva. Týmto počínaním Cirkev vyznáva svoju vernosť Kristovi a jeho pravde. Súčasne sa však matersky správa aj k svojim deťom, najmä k tým, čo boli bez vlastnej viny opustení svojím vlastným zákonitým manželom.

Cirkev okrem toho pevne verí, že všetci tí, čo sa vzdialili od Pánovho príkazu a v takom stave aj teraz zotrvávajú, môžu dostať od Boha milosť obrátenia a spásy, ak vytrvajú v modlitbe, pokání a láske.

Archív