FARSKÉ OZNAMY

DSC08529Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 48. týždni od 28. novembra – do 4. decembra 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 1. adventnej 17:00 za ✟ Zbyňka Frankoviča, mesačná
28.novembra nedeli  
   
Utorok Utorok po 1. adventnej  
29.novembra nedeli  
   
Streda Sv. Ondreja, apoštola 17:00 za ✟ Imricha a Františku Petrášovcov
30.novembra (sviatok)  
   
Štvrtok Štvrtok po 1. adventnej 17:00 za duše v očistci
1.decembra nedeli  
   
Piatok Prvý piatok 17:00 na poďakovanie za 80. rokov života
2.decembra    
     
Sobota Vigília – 2. adventná nedeľa 17:00 na poďakovanie za 80. rokov života
3.decembra  
     
Nedeľa 2. adventná nedeľa 10:30 za ružencové bratstvo
4.decembra   14:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 2. adventná nedeľa 17:00  Z. Bradová
Nedeľa 2. adventná nedeľa 10:30  E. Filčáková, M. Bradová
   

V nedeľu pobožnosť o 15:00, potom premienka.

Spovedanie pred prvým piatkom: streda, štvrtok a piatok od 16:00, chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 hod.

Piatok od 16:00 bude poklona Najsv. sviatosti Oltárnej, v sobotu od 16:15 fatimská pobožnosť.

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov v nedeľu po popoludňajšej sv. omši.

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Miešané manželstvá

78. Rastúci počet miešaných manželstiev medzi katolíkmi a pokrstenými kresťanmi nekatolíkmi, ako aj medzi katolíkmi a nepokrstenými si tiež vyžaduje osobitnú pastoračnú starostlivosť podľa smerníc a noriem, obsiahnutých v najnovších dokumentoch Apoštolskej Stolice a biskupských konferencií, aby sa mohli správne uplatňovať v rozličných miestnych okolnostiach. Manželia, ktorí žijú v miešanom manželstve, predstavujú osobitné požiadavky, ktoré možno zhrnúť do troch bodov. Predovšetkým treba mať na zreteli záväzky katolíckej stránky, ktoré vyplývajú z viery, vo veci slobodného vyznávania viery a z toho prameniacej povinnosti starať sa zo všetkých síl, aby boli deti pokrstené a vychovávané v katolíckej viere. Treba ďalej pamätať na osobitné ťažkosti, ktoré tkvejú vo vzťahoch medzi manželom a manželkou, pokiaľ ide o náboženskú slobodu. Tá môže byť porušovaná nespravodlivým nátlakom, zameraným na zmenu náboženského presvedčenia manželského partnera, alebo prekážkami kladenými slobodnému prejavovaniu viery v praktickom náboženskom živote.

Pokiaľ ide o liturgickú a kanonickú formu manželstva, ordinári môžu naširoko používať svoje osobitné právomoci podľa rozličných potrieb. Pri prerokovaní týchto osobitných požiadaviek treba mať na mysli nasledujúce body: 1. pri príprave na takéto manželstvá treba vyvinúť všetko rozumné úsilie o dobré pochopenie katolíckeho učenia o vlastnostiach o požiadavkách manželstva. Zároveň treba sa postarať o to, aby sa v budúcnosti vyhlo nátlaku a prekážkam, o ktorých už bola reč;2. je veľmi dôležité, aby bola katolícka stránka za podpory spoločenstva posilňovaná vo viere a dostávala pozitívnu pomoc, aby takto dozrela v chápaní a praktizovaní viery, že by sa stala uprostred rodiny svojím životom a kvalitou lásky voči manželskému partnerovi a deťom vierohodným svedkom.

Hoci miešané manželstvá medzi katolíkmi a inými pokrstenými kresťanmi majú svoju osobitnú podobu, predsa obsahujú mnohé prvky, ktoré sa oplatí napomáhať a rozvíjať tak pre ich vnútornú hodnotu, ako aj pre prínos, ktorým môžu prispieť k ekumenickému hnutiu. Zvlášť pravdivo sa to prejavuje, ak obaja manželia sú verní svojim náboženským povinnostiam. Spoločný krst a dynamická sila milosti poskytuje manželom takýchto manželstiev základňu a zdôvodnenie pre vyjadrenie vzájomnej jednoty v oblasti mravných a duchovných hodnôt.

Pre toto, ako aj preto, aby sa v plnom svetle ukázal aj ekumenický význam takéhoto miešaného manželstva, ktoré obaja kresťanskí manželia plne prežívajú vo viere, treba hľadať – i keď to nie je vždy ľahké – srdečnú spoluprácu medzi katolíckym a nekatolíckym duchovným pastierom, a to už od prípravy na manželstvo a samého sobáša. Pokiaľ ide o účasť nekatolíckej stránky na eucharistickom prijímaní, treba dodržiavať smernice vydané Sekretariátom pre jednotu kresťanov.

Archív