FARSKÉ OZNAMY

DSC05788Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 21. týždni od 23. mája – do 29. mája 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 6. veľkonočnej 18:00 za ✟ Jána a Annu
23.mája nedeli  
     
Utorok Sv. Hermana Jozefa, kňaza 18:00 za Božiu pomoc pre Annu a Jaroslava
24.mája prem. rádu  
     
Streda Vigília – Nanebovstúpenie Pána 18:00 za Božiu pomoc pre Martu s rodinou
25.mája    
     
Štvrtok NANEBOVSTÚPENIE PÁNA 07:00 za ✟ Stanislava Budzáka
26.mája (slávnosť) 18:00 za Boží ľud farnosti
     
Piatok Piatok po 6. veľkonočnej 18:00 za ✟ Štefana Petráša a manž. Máriu
27.mája nedeli  
     
Sobota Vigília – 7. Veľkonočná nedeľa 18:00 za ✟ Jozefa Štovčíka
28.mája    
     
Nedeľa 7. Veľkonočná nedeľa 08:00 za ✟ ružencového bratstva
29.mája   10:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Streda Vigília – Nanebovstúpenie Pána 18:00 M. Grega
Štvrtok NANEBOVSTÚPENIE PÁNA 07:00 H. Majcherová
18:00 D. Petrášová
Sobota Vigília – 7. Veľkonočná nedeľa 18:00 H. Majcherová
Nedeľa 7. Veľkonočná nedeľa 08:00 Z. Mašlanková
    10:00 Z. Bradová, Z. Morvayová
   

V nedeľu o 14:30 májová pobožnosť.

V pondelok pri sv. omši budú modlitby za úrodu – prosebné dni.

Od piatka začína novéna k Duchu svätému, spojená s májovou pobožnosťou.

V nedeľu bude zbierka na katolícke masmédia.

Katechéza pre prvoprijímajúcich bude v nedeľu po druhej sv. omši. 

DUCHOVNÉ SLOVO                     

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Vytvárať pevné presvedčenie a poskytovať konkrétnu pomoc manželom

35. Vzhľadom na problém správnej kontroly pôrodnosti musí sa v súčasnosti cirkevná obec podujať na úlohu vytvárať pevné presvedčenie pre tých, čo chcú prežívať skutočne zodpovedným spôsobom otcovstvo a materstvo a poskytovať im na to konkrétnu pomoc.

Zatiaľ čo Cirkev má radosť z výsledkov dosiahnutých vo vedeckom výskume zameranom na presnejšie poznanie obdobia ženskej plodnosti a podporuje stále viac rozširovanie týchto výskumov, musí s novým oduševnením podnecovať zodpovednosť tých – lekárov, odborníkov, manželských poradcov, vychovávateľov a samých manželov – čo môžu naozaj manželom pomôcť, aby prežívali svoju lásku tak, že by rešpektovali štruktúru a ciele manželského aktu, ktorý ju vyjadruje. To však znamená širšie, rozhodnejšie a systematickejšie úsilie o spoznanie, zhodnotenie a uplatňovanie prirodzených metód kontroly pôrodnosti.

Cenné svedectvo môžu a majú poskytnúť tí manželia, čo sa spoločnou dohodou zaviazali k periodickej zdržanlivosti a dostali sa k zrelšej osobnej zodpovednosti voči láske a životu. O nich Pavol VI. napísal: “Pán im zveril úlohu zviditeľniť pred ľuďmi svätosť a sladkosť zákona, ktorý zjednocuje ich vzájomnú lásku spolupôsobením s láskou Boha, pôvodcu ľudského života.”

Právo a povinnosť rodičov vychovávať deti

36. Úloha vychovávať siaha svojimi koreňmi k počiatočnému povolaniu manželov mať účasť na Božom stvoriteľskom diele. Tým, že v láske a z lásky dávajú život novému človeku, ktorý má v sebe povolanie rásť a vyvíjať sa, rodičia berú na seba úlohu účinne ho napomáhať, aby mohol žiť plným ľudským životom. Preto Druhý vatikánsky koncil pripomína: “Keďže rodičia dali život svojim deťom, viaže ich veľmi vážna povinnosť poskytnúť svojmu potomstvu aj výchovu. Preto ich treba mať za prvých a hlavných vychovávateľov svojich detí. Táto ich výchovná úloha je taká dôležitá, že ak chýba, len ťažko ju možno nahradiť. Rodičia majú totiž utvoriť rodinné ovzdušie, preniknuté láskou a úctou k Bohu a ľuďom, ktoré napomáha úplnú osobnú a spoločenskú výchovu detí.

Rodina je teda prvou školou spoločenských čností, ktoré sú potrebné každému spoločenstvu.”

Právo a povinnosť rodičov vychovávať sa považuje za základné, pretože súvisí s odovzdávaním ľudského života; je prirodzené a prvotné, pretože vzhľadom na inú výchovnú činnosť je jediné, čo stojí na vzťahu lásky medzi rodičmi a deťmi; je nenahraditeľné a neodňateľné, a preto nemožno ním poveriť plne iných, ani iní si naň nemôžu robiť nárok.

Popri týchto vlastnostiach nesmie sa zabúdať ani na najhlavnejšieho činiteľa, ktorý určuje výchovnú povinnosť rodičov, na otcovskú a materskú lásku, ktorá vo výchovnej činnosti nachádza svoje zavŕšenie tým, že robí plnou a dokonalou službu životu. Láska rodičov je teda zdrojom, dušou výchovy, a tak aj normou, ktorá hýbe a riadi celú konkrétnu výchovnú činnosť a obohacuje ju o tie hodnoty nežnosti, stálosti, dobroty, ochoty slúžiť, nezištnosti a obetavosti, ktoré sú najcennejšími plodmi lásky.

Archív