FARSKÉOZNAMY

foto: Alexander Jiroušek

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 14. týždni od 4. apríla – do 10. apríla 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 5. pôstnej nedeli 17:30 za ✟ Edmundu
4.apríla  
     
Utorok Utorok po 5. pôstnej nedeli  
5.apríla  
     
Streda Streda po 5. pôstnej nedeli 17:30 za ✟ Viliama Kováča, mesačná
6.apríla  
     
Štvrtok Štvrtok  po 5. pôstnej nedeli 17:30 za ✟ Paulínu Hiľovskú, polročná
7.apríla  
     
Piatok Piatok po 5. pôstnej nedeli  
8.apríla    
     
Sobota Sobota  po 5. pôstnej nedeli 07:00 za ✟ Boženu Tomašiakovú,
9.apríla     mesačná
     
Nedeľa Šiesta pôstna nedeľa 08:00 za zdravie a Božie požehnanie
10.apríla     rod. Miklovej
  10:00 za Boží ľud farnosti
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa Šiesta  pôstna nedeľa 08:00 Z. Mašlanková, S. Cingeľ
    10:00 M. Grega, Z. Slovenkaiová
   

Spoveď pred Veľkou nocou bude v pondelok 11.4. popoludní. Chorých na spoveď (utorok a streda Veľkého týždňa) zahláste v sakristii, alebo telefonicky. V stredu o 17:00 a v nedeľu o 14:30 bude pobožnosť krížovej cesty.

Katechéza pre prvoprojímajúcich pokračuje až po Veľkej noci.

Na kvety k Božiemu hrobu môžete prispieť do označenej pokladničky.

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Starí ľudia v rodin

27. Jestvujú kultúry, v ktorých sa preukazuje zvláštna úcta a veľká láska k starým ľuďom. Starý človek v nich nie je vôbec vytláčaný z rodiny alebo azda trpený ako neužitočné bremeno, naopak, zostáva plne začlenený do rodinného života a hrá v ňom aj naďalej aktívnu a zodpovednú úlohu, hoci aj on musí rešpektovať tzv. autonómiu novej rodiny. Predovšetkým má plniť cenné poslanie: svedčiť o minulosti a viesť k múdrosti mladých ľudí a budúce pokolenia.

Naproti tomu v iných kultúrach v dôsledku zmäteného priemyselného rozvoja a urbanizácie vznikli a stále vznikajú neprípustné formy vyhosťovania starých ľudí. To potom spôsobuje starým ľuďom bolestné utrpenie a duchovne ochudobňuje mnohé rodiny.

Je potrebné, aby Cirkev vo svojej pastoračnej činnosti podnecovala všetkých k objaveniu a správnemu hodnoteniu úlohy starých ľudí v občianskom a cirkevnom spoločenstve a najmä v rodine. V skutočnosti totiž “život starých ľudí nám pomáha osvetliť stupnicu ľudských hodnôt. Umožňuje pochopiť plynulú následnosť jednotlivých pokolení a obdivuhodne prejavuje vnútornú spolupatričnosť Božieho ľudu. Starí ľudia okrem toho majú charizmu preklenúť priepasti medzi generáciami ešte skôr, než vznikli. Koľko detí našlo porozumenie a lásku v očiach, slovách a nežnostiach starých ľudí! A koľko ľudí, i starých, radostne súhlasilo s inšpirovanými slovami Písma: Korunou starcov sú deti ich detí (Prís 17,6)”.

Spolupracovníci milujúceho Boha Stvoriteľ

28. Stvorením muža a ženy na svoj obraz a podobu Boh korunuje dielo svojich rúk a privádza ho k dokonalosti. Povoláva ich k osobitnej účasti na svojej láske, ako aj na svojej moci ako Stvoriteľa a Otca, a to ich slobodnou a zodpovednou spoluprácou na odovzdávaní daru ľudského života: “Boh ich požehnal a povedal im: Vzrastajte a množte sa. Naplňte zem a podmaňte si ju.”

Hlavnou úlohou rodiny je služba životu, splnenie pôvodného požehnania Stvoriteľa v priebehu dejín tým, že sa plodením prenáša Boží obraz z človeka na človeka.

Plodnosť je ovocím a znakom manželskej lásky, živým svedectvom plného vzájomného darovania sa manželov: “Správne udržovaná manželská láska a celý spôsob rodinného života, ktorý z nej vyplýva bez zanedbávania ostatných cieľov manželstva, smeruje k tomu, aby manželia boli ochotní odvážne spolupracovať s láskou Stvoriteľa a Spasiteľa, ktorý ich prostredníctvom stále rozširuje a obohacuje svoju rodinu.”

Plodnosť manželskej lásky sa však neobmedzuje len na plodenie detí, i keby bola chápaná v jej vlastnom ľudskom rozmere: rozširuje sa a obohacuje všetkými tými plodmi mravného, duchovného a nadprirodzeného života, ktoré otec a matka na základe svojho povolania majú odovzdávať deťom a skrze ne Cirkvi a svetu.

 

Archív