FARSKÉ OZNAMY

DSC08529Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 12. týždni od 21. marca – do 27. marca 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 3. pôstnej nedeli 14:30 Pohr. za ✟ Tomáša Majchera
21.marca 15:30 Pohrebné obrady v Dome smútku
17:30 za ✟Jozefa Horvátha, mesačná
     
Utorok Utorok po 3. pôstnej nedeli 17:30 za ✟ Martu Beníkovú, výročná
22.marca  
     
Streda Streda po 3. pôstnej nedeli 14:30 Pohr. za ✟ Cecíliu Vindtovú
23.marca 15:30 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Štvrtok Vigília – Zvestovanie Pána 17:30 za ✟ Rudolfa
24.marca  
     
Piatok Zvestovanie Pána (slávnosť) 17:30 za ✟ kňaza Antona Mazána
25.marca    
     
Sobota Vigília – 4. pôstna nedeľa 17:30  za ✟ Rudolfa
26.marca    
     
Nedeľa Štvrtá pôstna nedeľa 08:00 za ✟ ružencového bratstva
27.marca   10:00 za Boží ľud farnosti
Lektori  Božieho Slova    
Piatok Zvestovanie Pána 17:30 Z. Bradová, D. Petrášová
Sobota Vigília – 4. pôstna nedeľa 17:30 I. Sopková
Nedeľa Štvrtá  pôstna nedeľa 08:00 B. Lörinczová, S. Cingeľ
    10:00 M. Bradová, Z. Slovenkaiová
   

V piatok o 17:00  krížová cesta žien a matiek. Krížová cesta detí  bude o dva týždne.

V nedeľu po sv. omši katechéza pre prvoprijímajúcich. V nedeľu pobožnosť nebude.

Zo soboty na nedeľu je zmena času. Posúva sa o hodinu dopredu.

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Źena a spoločnosť. Ak sa má uznať aj ženám, rovnako ako mužom, právo účasti na rozličných verejných úlohách, potom i spoločnosť sa musí usporiadať tak, aby manželky a matky prakticky neboli nútené pracovať mimo domácnosti a aby ich rodiny mohli žiť dôstojne a vzmáhať sa aj vtedy, keď sa budú celkom venovať vlastnej rodine.

Okrem toho treba prekonať mentalitu, podľa ktorej sa žene pripisuje väčšia úcta za prácu vykonanú mimo domácnosti ako za prácu v domácnosti. To však vyžaduje, aby si muži skutočne vážili a milovali ženu a mali v úcte jej osobnú dôstojnosť a aby spoločnosť vytvárala a rozvíjala podmienky vhodné pre domácu prácu. Cirkev, ktorá berie patričný ohľad na rozdielne povolania muža a ženy, musí, pokiaľ možno, napomáhať vo svojom vlastnom živote ich rovnaké práva a dôstojnosť, a to pre dobro všetkých, to jest rodiny, spoločnosti a Cirkvi. Je zrejmé, že toto všetko vonkoncom neznamená, že by sa žena mala zriekať svojej ženskosti alebo napodobňovať mužskú povahu, ale že sa má prejaviť pravá ľudská plnosť ženy, ktorá sa má ukázať tak v činnosti v domácnosti, ako aj v činnosti mimo domácnosti; pričom sa v tejto veci nesmie zanedbávať rozmanitosť zvyklostí a foriem kultúry.

Krivdy spáchané na dôstojnosti ženy

24. Kresťanskému posolstvu o dôstojnosti ženy, žiaľ, odporuje zakorenený názor, ktorý človeka nepovažuje za osobu, ale za vec, za predmet kúpy a predaja, ktorý slúži sebeckým záujmom a číremu pôžitku; a prvou obeťou, ktorú takýto názor postihuje, je práve žena.

Takýto názor prináša aj trpké plody, ako je: pohŕdanie mužom a ženou, otroctvo, utláčanie slabých, pornografia, prostitúcia – tým viac, ak je organizovaná – a všetky tie rôzne druhy diskriminácie, ktoré badať v oblasti výchovy, zamestnania, vyplácania mzdy za prácu a podobne.

Okrem toho aj v súčasnosti vo veľkej časti našej spoločnosti pretrvávajú rozličné formy ponižujúcej diskriminácie, ktoré ťažko postihujú a urážajú osobitné skupiny žien, ako bezdetné manželky, vdovy, ženy odlúčené od manželov, rozvedené, slobodné matky. Synodálni otcovia sa veľmi postavili proti týmto a ostatným diskrimináciám. Preto žiadame, aby sa všetci podujali na osobitnú primeranú a účinnú pastoračnú činnosť, ktorá by v základoch odstránila spomínané diskriminácie, a tak sa dostalo plnej úcty Božiemu obrazu, ktorý žiari z každého človeka bez výnimky.

 

Archív