FARSKÉ OZNAMY

DSC05739Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 38. týždni od 20. septembra – do 26. septembra 2021.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Andreja Kim Taegona, 18:00 za ✟ Martu Beníkovú, polročná
20.septembra kňaza a sv. Pavla Chong  
  Hasangaa spoločníkov,  
mučeníkov (spom.)  
     
Utorok Sv. Matúša, apoštola  
21.septembra a evanjelistu (sviatok)  
   
Streda Streda 25. týždňa  
22.septembra v Cezročnom období  
   
Štvrtok Sv. Pia z Pietrelčiny, kňaza  
23.septembra (spomienka)  
 
Piatok Piatok 25. týždňa  
24.septembra v Cezročnom období  
   
Sobota Vigília – 26. nedeľa 18:00 za ✟ Jozefa
25.septembra v Cezročnom období  
   
     
Nedeľa 26. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za ✟ ružencového bratstva
26.septembra 10:00 za Boží ľud farnosti
15:00 ad int. fundationis
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 26. nedeľa 18:00 H. Majcherová
v Cezročnom období    
Nedeľa 26. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Mašlanková
    10:00 Z. Slovenkaiová
     

 

V nedeľu pobožnosť o 14:30.

Od pondelka sme v červenej farbe v 1. stupni ohrozenia a s tým súvisiacimi opatreniami.

Od utorka do soboty zastupuje FÚ v Nováčanoch (0918 754 745)

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok sv. Jozefa 

Muž na svojom mieste – budovať svätú rodinu s Jozefom               

Muž vieryBoh si vybral Jozefa, aby chránil, staral sa a viedol Svätú rodinu, pretože bol mužom viery, a nie preto, lebo bol dokonalý. Keď mu Panna Mária povedala, že je tehotná, Jozefa to veľmi zranilo, ale namiesto toho, aby ju vystavil potupe, rozhodol sa ju potajomky prepustiť. Predstavte si to! Hoci bol zranený, zmätený a nahnevaný, vedel, že by ju mal chrániť pred ohováraním a krutosťou.Keď mu však anjel povedal, že Panna Mária počala dieťa z Ducha Svätého, Jozef zmenil názor. Vykročil vo viere a prijal novú úlohu, ktorú mal pre neho Boh. Nevedel si predstaviť, čo mu prinesie budúcnosť, ale na tom nezáležalo. Boh mu zjavil svoju vôľu a Jozef ju prijal.Keď sa Ježiš narodil, anjel varoval Jozefa, že jeho rodina je v nebezpečenstve a musí utiecť z Izraela. Jozef sa vzdal celého svojho sveta – svojich plánov, priateľov, domova a práce a okamžite svoju rodinu presťahoval do Egypta. Nemal tam prácu; pravdepodobne tam nikoho nepoznal a ani nemal veľa peňazí. Ale Jozef poslúchol.

Môžeme povedať, že Jozefova viera rástla vďaka všetkému, čo sa stalo: Máriino nečakané a zvláštne tehotenstvo, anjelovo posolstvo, Ježišovo narodenie a návšteva mudrcov. Všetci vieme, ako ľahko môžeme stratiť zo zreteľa požehnania z minulosti, keď prídu problémy. Jozef sa možno bál, ale nedovolil, aby ho strach ovládal. Vykročil vo viere a veril, že Boh sa postará o neho i o jeho rodinu. Nikdy sa neobzeral späť a neoľutoval rozhodnutie, pretože nikdy nezabudol, kto je v pozadí všetkých týchto udalostí.

Prijať nový plán

Boh má úžasný plán pre každého z nás. Niekedy sa tento plán veľmi odlišuje od toho, čo máme na mysli. Vieme si predstaviť Jozefa, ako pred anjelovou návštevou plánoval pokojný, šťastný život v Nazarete. Ale nič z toho sa nestalo. Jozef si určite nikdy nemyslel, že bude musieť vytrhnúť svoju rodinu z koreňov a utiecť do Egypta. Nikdy si nepredstavoval, že bude musieť chrániť nevinné dieťa, ktoré mu zverili, pred krutým a mocným kráľom Herodesom!

Jozef nemal školenie o tom, ako má vychovávať Božieho Syna. Koľkokrát asi o sebe pochyboval a pýtal sa, či je schopný na túto úlohu. Koľkokrát sa modlil: „Bože, prosím, pomôž mi; nechcem urobiť žiadne chyby.“ Predstavte si Jozefa, keď uvidel Ježiša, ako učí starších v chráme. Asi si pomyslel: „Ako ja môžem učiť svojho syna, keď on by mal učiť mňa?“ Jozef mal pochybnosti i obavy. Ale šiel vpred. A pozrite sa, čo všetko dokázal!

 

 

 

Slovo medzi nami 10/2015

Archív