FARSKÉ OZNAMY

foto: Alexander Jiroušek

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 23. týždni od 7. júna – do 13. júna 2021.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 10. týždňa v Cezročnom  
7.júna období  
     
Utorok Utorok 10. týždňa v Cezročnom  
8.júna období  
     
Streda Sv. Efréma, diakona a učiteľa  
9.júna Cirkvi (ľ. spomienka)  
     
Štvrtok Vigília – Najsv. Srdca Ježišovho 19:00 za ✟ Juraja a Ľudmilu Jaklovských
10.júna    
   
Piatok Najsv. Srdca Ježišovho (slávnosť) 19:00 za ✟ Annu Kižlinovú
11.júna  
     
Sobota Vigília – 11. nedeľa v Cezročnom 19:00 na poď. Pánu Bohu za 50 rokov syna
12.júna období   a za vnuka
     
Nedeľa 11. nedeľa v Cezročnom období 08:00 na poď. za roky prežité v manželstve,
13.júna   za zdravie a B. pomoc a pokoj v rodine
10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
14:00 ad int. fundationis
Lektori  Božieho Slova    
Štvrtok Vigília – Najsv. Srdca Ježišovho 19:00 I. Sopková
Piatok Najsv. Srdca Ježišovho (slávnosť) 19:00 Z. Bradová, D. Vincová
Sobota Vigília – 11. nedeľa v Cezročnom 19:00 M. Grega, Z. Slovenkaiová
  období  
Nedeľa 11. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Morvayová, S. Cingeľ
    10:00 I. Drábik, V. Drábiková
     

 

V piatok bude adorácia od 18:00 hod. Od pondelka sme v I. stupni ostražitosti – kapacita kostola sa zvyšuje na 50% ( z max.  250), na státie v interiéri 50 osôb.

Rúško v interiéri a na hromadných podujatiach aj v exteriéri.

V prípade pohrebu a zaopatrovania sa do piatku obráťte na farský úrad v Nováčanoch.

DUCHOVNÉ SLOVO

        Rok sv. Jozefa 

        Bude sv. Jozef naďalej vzorom?  V čom môžeme nasledovať sv. Jozefa.

         3. časť

Evanjelium nespomína Jozefovu smrť, rovnako nehovorí nič o smrti Panny Márie. Smrť Jozefa bola aspoň tak tichá, ako jeho život. V evanjeliu nie je jediné slovo, veta, ktorú povedal Jozef. Jozef zomrel skôr, ako Nazaretčania nazývajú Ježiša „tesár, syn Márie“ (Mk 6,3), čo hovorí, že Ježiš je synom vdovy a že Ježiš vykonával remeslo tesára. Jozef sa nespomína ani pri zoslaní Ducha Svätého, hoci Mária sa spomína, čo sa dá predpokladať, že keby žil, bol by prítomný. Jozefova smrť mala svoje miesto skôr, ako Ježiš verejne vystúpil ako Učiteľ, Mesiáš. Ježiš by nemohol zdôrazňovať, že jeho Otcom je Boh. Jozef zomrel skôr, a tak mohol Nebeský Otec pri krste Ježiša jasne ukázať, že je jediný Otec Ježiša. Smrť je nový život. Jozef po smrti pokračuje vo svojom poslaní. Preto Jozefovi pripisujeme ochranu pri hodine smrti. Je orodovníkom, vyprosuje milosť šťastnej hodiny smrti. Ježiš rád vypočuje prosby svojho pestúna. Jozef je teda privilegovaným orodovníkom po Panne Márii. Ako žil na zemi v tichu, skromne, utiahnuto, ale verne si plniac svoju úlohu, poslanie, tak dnes je správne pozerať na Jozefa ako veľký vzor života na zemi vo všetkých stavoch a orodovníka v Božom kráľovstve. Jeho spôsob života je výzvou k nasledovaniu. Pobáda nás k vernosti a oddanosti Bohu, aby sme raz aj my prijali odmenu ako dar.

Keď Cirkev vyhlásila sv. Jozefa za ochrancu celej Cirkvi, urobila to z viacerých hľadísk. Podstatné sú tituly, ktoré dávame sv. Jozefovi. Je správne, že na jeho príhovor očakávame posilu v živote na zemi vo všetkých udalostiach, stavoch, potrebách či smrti. Aj napriek tomu, že evanjelium nespomína iné, zaiste boli osvietenia, ktorých sa dostalo sv. Jozefovi, či vonkajšie udalosti z jeho života, ale sv. Jozef je blízo svojho Syna a jeho mocný príhovor má pre nás opodstatnenie. Je potrebné pripomenúť význam úcty sv. Jozefa aj na poli ekumenizmu. Jozef bol ochrancom a dnes si uvedomujeme význam a potrebu zjednotenia a ochrany. Táto skutočnosť sa výrazne prejavila na Druhom vatikánskom koncile osobnosťou pápeža Jána XXIII. a celou históriou Cirkvi vzťahu k sv. Jozefovi.

Preto pokračujme v úcte k sv. Jozefovi a nachádzajme v ňom svojho orodovníka. Zdanlivo nejde o veľké veci, ale len zdanlivo. Pretože náš život je vystavený skúškam, kde je potrebné citlivo, včas, rázne sa rozhodovať, zaujať postoj, stanovisko, tak v súkromnom živote, rodine, spoločnosti, duchovnom živote, Boh nám dáva sv. Jozefa nielen ako vzor, ale aj ako orodovníka. Boh miluje človeka a sv. Jozef ako jeden z nás, nám podobný, chce pomôcť.

P. Ľubomír Stanček CM

Archív