FARSKÉ OZNAMY

B45A9071Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 16. týždni od 19. apríla – do 25. apríla 2021.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 3. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Imricha a Máriu
19.apríla nedeli   Dryjovcov
     
Utorok Utorok po 3. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Imricha Hužvára,
20.apríla nedeli   mesačná
     
Streda Streda  po 3. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za rod. Kaľavskú
21.apríla nedeli    
     
Štvrtok Štvrtok  po 3. veľkonočnej 18:00 Pohr. sv. omša za ✟ Viliama Komoru
22.apríla nedeli   a dcéru Janu
   
Piatok Sv. Vojtecha, biskupa a mučeníka 18:00 Sv. omša za ✟ Martu Beníkovú,
23.apríla (spomienka)   mesačná
     
Sobota Vigília – 4. veľkonočná nedeľa 18:00 Sv. omša za ✟ Jozefa a Máriu
24.apríla      
     
Nedeľa 4. veľkonočná nedeľa 08:00 Sv. omša za zdravie a na poďakovanie
25.apríla     za 75. rokov života
10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
14:00 ad int. fundationis

 

Od pondelka 19. apríla sú povolené verejné bohoslužby s koncentráciou 1 osoba na 15 m2, to znamená 23 osôb pre náš kostol. Čo pri priemernej návštevnosti  15 osôb v týždni nevytvára komplikácie. Na nedeľu sa prosím prihláste na zoznamy, ktoré od tejto nedele (18.4.) budú v kostole na stolíku s tlačou. Okrem toho bude pri bočnom vchode do kostola košík s číslami (ako v minulom roku, na zistenie obsadenosti).

Po každej sv. omši bude možnosť prijať Eucharistiu pre tých, čo sa nevojdú do kostola (pri zachovaní zákazu zhromažďovania nad 6 osôb).

V nedeľu  od 15:00 – 15:30 bude kostol otvorený pre tých, čo sa nedostali na sv. omšu.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok sv. Jozefa                

Z Rečí svätého kňaza Bernardína Sienského

(Sermo 2, de S. Joseph: Opera 7, 16. 27-30)

Verný živiteľ a strážca 

Pre všetky osobitné milosti, ktoré dostáva nejaký rozumom obdarený tvor, platí všeobecné pravidlo: Kedykoľvek si Boh vo svojej dobrote vyberie niekoho na nejakú úlohu alebo do nejakého vyššieho stavu, dá mu všetky charizmy, ktoré takto vyvolená osoba nevyhnutne potrebuje pre svoju úlohu a ktoré ju veľmi vyznačujú.

To sa v najvyššej miere ukázalo pravdivým na svätom Jozefovi, domnelom otcovi Pána Ježiša Krista a skutočnom ženíchovi Kráľovnej sveta a Panej anjelov, ktorého si večný Otec vybral za verného živiteľa a strážcu svojich najvzácnejších klenotov: svojho Syna a nevesty Ducha. A on túto úlohu plnil neobyčajne spoľahlivo. Preto mu Pán hovorí: „Dobrý a verný sluha, vojdi do radosti svojho Pána.“ (Mt 25,21)

Ak si všimneš Jozefov súvis s celou Kristovou Cirkvou, nie je potom on tým vyvoleným a výnimočným človekom, skrze ktorého a pod vedením ktorého prišiel Kristus riadne a dôstojne na svet? Ak je teda celá svätá Cirkev dlžníčkou Panny Márie, lebo skrze ňu mohla prijať Krista, tak po Márii rozhodne jemu dlhuje zvláštnu vďačnosť a úctu.

On je vrcholom Starého zákona, lebo v ňom dosahuje hodnosť patriarchov a prorokov prisľúbené ovocie. A on jediný mal aj telesne to, čo im Božia dobrota prisľúbila.

A isto nemožno pochybovať, že mu Kristus tú dôvernosť, úctu a najvyššiu česť, ktorú mu ako syn svojmu otcovi preukazoval počas života na zemi, neodoprel ani v nebi, lež ešte ju doplnil a zavŕšil.

Preto Pán plným právom dodáva: „Vojdi do radosti svojho Pána.“ A hoci radosť večnej blaženosti vchádza do srdca človeka (porov. 1Kor 2,9), Pán mu radšej povedal: „Vojdi do radosti,“ aby sa tajomne naznačilo, že tá radosť nie je iba v jeho vnútri, ale že ho zovšadiaľ obklopuje a pohlcuje a on sa do nej ponára ako do bezodnej priepasti.

Pamätaj teda na nás, svätý Jozef, a vo svojich modlitbách sa za nás prihováraj u toho, ktorého pokladali za tvojho syna. Ale nakloň nám aj najsvätejšiu Pannu, svoju nevestu a matku toho, ktorý s Otcom i Duchom Svätým žije a kraľuje cez nekonečné veky. Amen.

 

 

Archív