FARSKÉ OZNAMY

DSC05797Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 49. týždni od 9. decembra– do 15. decembra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Nepoškvrnené počatie Panny 07:00 Sv. omša za  kňazské a rehoľné povolania
9.decembra Márie (slávnosť) 18:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
     
Utorok Preblahoslavenej Panny Márie 18:00 Sv. omša za ✟ Alžbetu a Andreja
10.decembra Loretánskej (ľ. spomienka)  
     
Streda Streda po 2. adventnej nedeli 18:00 Sv. omša za ✟ Romana (kántry)
11.decembra  
     
Štvrtok Preblahoslavenej Panny Márie 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Timka,
12.decembra Guadalupskej (ľ.spomienka)   mesačná
     
Piatok Sv. Lucie, panny a mučenice  
13.decembra (spomienka)  
     
Sobota Vigília – 3. adventná nedeľa 18:00 Sv. omša za vytrvalosť v povolaní
14.decembra     pre sestry
     
Nedeľa 3. adventná nedeľa 08:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
15.decembra   10:00 Sv. omša za lektorov farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Pondelok Nepoškvrnené počatie Panny 07:00 H. Majcherová
Márie 18:00 Z. Morvayová
Nedeľa 3. adventná nedeľa 08:00 D. Vincová, S. Cingeľ
    10:00 L. Grácová, Z. Grácová
   

 

V nedeľu bude pobožnosť o 14:30.

Katechéza pre birmovancov bude v nedeľu o 15:30.

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov sú v nedeľu po druhej sv. omši.

Streda, piatok a sobota sú zimné kántrové dni (príchod Kristovho kráľovstvá do rodín, pkoj a spravodlivosť vo svete) – v stredu bude v úvode sv. omše kajúcna pobožnosť.

Zbierka na charitu vyniesla 285,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Dom Panny Márie v Lorete

 

Čo majú Galileo, Mozart, Descarte, Cervantes a svätá Terézia z Lisieux spoločné? Všetci cestovali stovky kilometrov, aby vstúpili do domu Panny Márie, ktorý sa nachádza v bazilike v malom talianskom mestečku Loreto.

Katolícki pútnici od 14. storočia prúdia ako pútnici do domu, o ktorom sa traduje, že sa v ňom narodila, bola vychovávaná a v ktorom bola sv. Anjelom Gabrielom pozdravená Panna Mária. Inými slovami, má ísť o ten istý dom, v ktorom sa Slovo Telom stalo, teda  udial sa akt Zvestovania, na ktorý celé ľudstvo čakalo a ktoré zmenilo dejiny spásy človeka. Traduje sa, že práve tento dom bol z Palestíny zázrakom anjelmi prenesený do Talianska. Bláznovstvo, priam povera pre moderného človeka má však historicky dokázateľný aspekt.

Tradícia hovorí, že Svätý dom sa v Lorete zjavil 10. decembra 1294 po tom, čo krížiaci prehrali boje v Palestíne a hrozilo zo strany moslimov zničenie domu, ako symbol kresťanstva v krajine. V roku 1900 pápežov lekár Lapponi objavil vo vatikánskych archívoch dokument, podľa ktorého bohatá rodina z Byzancie s priezviskom Angeli (anjeli), uchránila dôležité predmety z “Domu našej Panny” pred moslimskou inváziou a preniesli ich do Európy, kde z nich vystavali svätyňu. Pri analýze ďalších dobových dokumentov sa zistilo, že v roku 1294 boli “sväté kamene” odobraté z “Domu Našej Panny, Matky Boha” a následne boli dané do vena Ithamar Angeli, ktorá sa vydávala za syna kráľa Karola II Neapolského.

Tamojšia tradícia v Taliansku bola, že rodina, ktorá bola zodpovedná za výstavbu určitého domu, do základov domu dávala mincu s odkazom na svoju rodinu. V základoch domu v Lorete sa rovnako našla minca rodiny Angeli, čo dokazuje, že po prenesení “svätých kameňov” z Palestíny, prišlo k ich zakomponovaniu do výstavby svätyne v Lorete.

Vykopávky v Nazarete a v Lorete objavili prítomnosť podobných materiálov na oboch miestach. Kamene, ktoré boli použité v múroch vo svätyni v Lorete sa vyznačujú rovnakou technikou opracovania, aká sa používala v danej dobe v Palestíne. Dokonca na kameni je rovnaký nadpis, aký sa našiel v Grotto v Nazarete, “Ježiš Kristus, Boží Syn.” Archeológovia rovnako potvrdili, že v treťom storočí ranní kresťania premenili dom Panny Márie na miesto uctievania, keď bola na mieste vystavaná synagóga, ktorá sa stala kostolom.

Svätý dom v Lorete navštívilo veľa svätých. Svätý Frantíšek Saleský, svätý Ľudovít z Montfortu, svätý Borromeo, patrili iba k niektorým. Svätý Ján Pavol II nazval Svätý dom z Loreta “poprednou svätyňu venovanou Panne Márii.” Víťazstvo európskych vojsk nad Turkami pri Lepante bolo pápežom Piom V pripísané Panne z Loreta. Keď sa Krištof Kolombus ocitol uprostred búrky na mori, prosil o orodovanie Madonny z Loreta a po záchrane poslal do Loreta moreplavca, aby v mene celej posádky Panne Márii poďakoval za záchranu. Kráľovná Kristína Švédska, ponúkla svoju kráľovskú korunu Panne Márii z Loreta potom, čo konvertovala z protestantizmu na katolícku vieru. 13. februára 1797 Napoleón vyraboval svätyňu, vykradol z nej vzácne drahokamy, ktorými bohaté rodiny ozdobili svätyňu, ale samotný dom nechal nedotknutý.

Vo svojej homílii v roku 1995 svätý pápež Ján Pavol II v kázni nazval Svätý dom z Loreta “svätyňou, s ktorou je Cirkev v Taliansku spojená prozreteľnosťou.”

 

Tomáš Dominik https://www.svetlosveta.sk/cirkevasvet/8364/

Archív