FARSKÉ OZNAMY

DSC05792Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 21. týždni od 27. mája – do 2. júna 2019.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok po 6. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Jána Gráca,
27.mája nedeli   Helenu r. Štovčíkovú a ostatnú rodinu
     
Utorok Utorok po 6. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Máriu a Františka
28.mája nedeli   Štovčíkovcov
     
Streda Vigília – Nanebovstúpenie Pána 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Katušáka,
29.mája     mesačná
     
Štvrtok Nanebovstúpenie Pána 07:00 Sv. omša za zdravie a Božie požehnanie
30.mája (prikázaný sviatok)   pre Margitu
  18:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
     
Piatok Piatok po 6. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Mareka Leláka
31.mája nedeli  
     
Sobota Sv. Justína, mučeníka 07:30 Sv. omša za ✟ Elenu Lukčovú,
1.júna (spomienka) 1. sobota   manžela Ladislava a dcéru Annu
     
Nedeľa 7. Veľkonočná nedeľa 08:00 Sv. omša na poďakovanie za 90 r. života
2.júna     a za zdravie
  10:00 Sv. omša za prvoprijímajúcich a ich rodiny
 
Lektori  Božieho Slova    
Štvrtok Nanebovstúpenie Pána 07:00 H. Majcherová
18:00 Z. Bradová, Z. Slovenkaiová
Nedeľa 7. Veľkonočná nedeľa 08:00 Z. Podprocká, S. Cingeľ
    10:00 rodičia prvoprijímajúcich
   

 

Pondelok, utorok a streda sú prosebné dni. Modlitby za úrodu budú pri sv. omši v pondelok.

Do piatka budú pred sv. omšou májové pobožnosti, od štvrtka Turíčna novéna a počas júna po sv. prijímaní vo všedné dni a v nedeľu pri pobožnosti litánie k Božskému Srdcu Ježišovmu.

V sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť, od 9:30 spoveď prvoprijímajúcich a rodín, o 17:30 adorácia za rodiny.

V nedeľu o 14:30 pobožnosť k úcte Božského Srdca.

Zbierka na seminár z nedele Dobrého pastiera vyniesla 355,-€.  Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Novény I. 

Novény nepochybne patria medzi najpopulárnejšie formy úcty v modernej dobe. Ich korene, silné biblické korene, siahajú do staroveku. A predsa ich súčasná forma i popularita je relatívne nová v porovnaní s tým, kedy Cirkev vznikla. Datujú sa „iba“ od sedemnásteho storočia.

Novéna je modlitba, ktorá má deväť častí. Buď ide o deväť modlitieb, ktoré sa odriekajú určitú dobu, alebo sa tá istá modlitba opakuje deväťkrát, napríklad každý deň počas deviatich dní či každý týždeň počas deviatich týždňov.

Slovo novéna pochádza z latinského novem, čo znamená deväť. Jej zástancovia hovoria, že táto prax vznikla, keď Ježiš v deň svojho vystúpenia do neba nariadil deväť dní modlitieb: „Prikázal im, aby neodchádzali z Jeruzalema, ale aby očakávali Otcovo prisľúbenie… Keď ta prišli, vystúpili do hornej siene, kde sa zdržiavali… Títo všetci jednomyseľne zotrvávali na modlitbách spolu so ženami, s Ježišovou matkou Máriou a s jeho bratmi“ (Sk 1, 4. 14). Učeníci sa modlili deväť dní a na ten desiaty – na Turíce – prijali Ducha Svätého.

V Cirkvi mali na počiatku aj iný deviatnik. Trúchliace rodiny a priatelia sa deväť dní modlievali alebo chodili na svätú omšu, pričom dávali milodary ako obetu za pokoj zomrelých príbuzných.

Prečo je číslo deväť také významné? Podľa niektorých odborníkov je znamením ľudskej biedy a nedokonalosti, lebo je o jedno menej ako desať, ktoré je okrúhle a predstavuje plnosť a dokonalosť. Keďže sa často modlievame novény na osobitné úmysly, skutočnosť toto vysvetlenie potvrdzuje.

Novén existuje veľa. Do deväťkusových balíkov môžeme zabaliť vlastné obľúbené modlitby. Cirkev však odporúča1, aby sme svoje súkromné modlitby zosúladili s liturgickým rokom – pretože, ako už bolo spomenuté, kalendár je katechizmus a mali by sme rešpektovať logiku, s akou sa nám podáva. Takto sa novény, veľmi obľúbené u pápežov, vždy zoskupovali okolo významnejších sviatkov. Pápež Lev XIII. vo svojej encyklike o Duchu Svätom (Divinum Illud Munus) uviedol, že každá katolícka farnosť by mala v dňoch medzi nanebovstúpením a Turícami usporiadať novénu k Duchu Svätému, a tým nasledovať príklad apoštolov a blahoslavenej Panny.

Všetci nedávni pápeži mali zvlášť radi „vianočnú novénu“ – deväť dní modlitieb či rozjímaní, ktoré vyvrcholili slávnosťou Narodenia. Každý deň predstavuje jeden mesiac, ktorý Ježiš prebýval v lone svojej matky. Pápež Benedikt XVI. si želal, aby všetci katolíci žili ducha tejto úcty: „Vo vianočnej novéne…, keď sa postupne blížime k svätej noci, liturgia, naberajúc na duchovnej intenzite, nás pobáda, aby sme opakovali: ‚Maranatha! Príď, Pane Ježišu!‘ Toto vzývanie vychádza zo sŕdc veriacich vo všetkých kútoch sveta a bez prestania zaznieva v každom eucharistickom spoločenstve.“2 Nič nám nebráni, aby sme tento rok uskutočnili tento stredoveký zvyk jednoduchými slovami: „Maranatha! Príď, Pane Ježišu!“, ktoré vyslovíme aspoň raz denne počas deviatich dní (pozri 1 Kor 16, 22; Zjv 22, 20).

Pápeži a novodobí svätci mali v obľube aj novénu k Nepoškvrnenému Počatiu, ktorá môže veriacim pomôcť pripraviť sa na tento veľký sviatok preblahoslavenej Panny.

(Slovo medzi nami 2010/4)

Archív