FARSKÉ OZNAMY

Sv. FloránRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 17. týždni od 29. apríla – do 5. mája 2019.

Bohoslužby

Pondelok Svätej Kataríny Sienskej, panny 18:00 Sv.omša za pokoj v rodine Vladimíra
29.apríla a učiteľky Cirkvi, spolupatrónky  
  Európy (sviatok)  
     
Utorok Sv. Pia V., pápeža 19:00 Sv. omša za ✟ Annu Prusákovú
30.apríla (ľubovoľná spomienka)   r. Timkovú, výročná
     
Streda Sv. Jozefa, robotníka 18:00 Sv. omša za pokoj, lásku, uzmierenie
1.mája (ľubovoľná spomienka)   pre s. B.
     
Štvrtok Sv. Atanáza, biskupa a učiteľa 18:00 Sv. omša za odpustenie a zmierenie
2.mája Cirkvi (spomienka)   pre všetky urážky a hriechy
     
Piatok Sv. Filipa a Jakuba, apoštolov 18:00 Sv. omša za ✟ Jolanu Vincovú,
3.mája (sviatok)   polročná
     
Sobota Prvá sobota 07:30 Sv. omša za zdravie a Božie požehnanie
4.mája     pre Štefana a Petra s rodinami
     
Nedeľa 3. Veľkonočná nedeľa 08:00 Sv. omša za zdravie a B. požehnanie
5.mája     pre Alenu a Miroslava
10:00 Sv. omša za DHZ
 
Lektori  Božieho Slova    
   
Nedeľa 3. Veľkonočná nedeľa 08:00 H. Majcherová, D. Vincová
    10:00 J. Kurjan, S. Schmotzerová
   

 

Od 1. mája pred sv. omšou v týždni májová pobožnosť a v nedeľu o 14:30 bude májová pobožnosť, slávnostný ruženec, odprosenie Božského Srdca a premienka.

V piatok od 17:00 adorácia k úcte Božského Srdca, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť a o 17:30 adorácia za rodiny.

Spovedanie pred prvým piatkom: v stredu a piatok od 16:00. Chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 vo zvyčajnom poradí ulíc.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Svätý Florián, patrón hasičov a záchranárov

  1. máj

To najdôležitejšie, prečo sa sv. Florián stal patrónom hasičov je jeho charakter a odvaha. Svoj život obetoval preto, aby zachránil ďalších 40 spoločníkov – vojakov, ktorí sa stali kresťanmi. Jeho odvahu, vernosť svojmu presvedčeniu a altruizmus s nasadením a obetou vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov.

Svätý Florián (Florián z Lorchu, lat. Florianus) je katolícky svätec, patrón hasičov, pekárov, hrnčiarov, hutníkov, taktiež ako ochranca pred neúrodou, búrkou aj suchom. Florián je patrónom v Rakúsku, kde bolo po ňom pomenované aj mesto (Sankt Florian), taktiež v Česku, Slovensku, Bavorsku, Taliansku (Bologna), Poľsku (Krakov).

Narodil sa v Enns v rímskej provincii Noriko za čias prenasledovania kresťanov počas vlády rímskeho cisára Diokleciána. Florián bol plukovníkom v legionárskom vojsku rímskeho cisára v Cetii (dnešný Zeiselmauer v Rakúsku). Roku 304 sa postavil na obranu 40 zatknutých a uväznených  kresťanských legionárov v Lorchu . Za pokus o vyslobodenie bol zatknutý a odsúdený miestodržiteľom Aquiliánom na smrť. Poprava sa konala dňa 4. mája 304 na brehu rieky Enns (v tej dobe nazývanej Aniza). Na krk mu bol priviazaný mlynský kameň a následne bol utopený vo vodách Enns. Nie je zistené, v akom veku bol popravený.

Legenda hovorí, že voda vyplavila Floriánovo mŕtve telo na skalu, kde ho našla vdova Valéria, ako ho pred zhanobením stráži veľký orol. Ten sa objavil aj na niektorých neskorších zobrazeniach tohoto svätca. Na mieste hrobu Sv. Floriána pri Linci postavili kaplnku a neskoršie kostol s kláštorom, ktorý obývali benediktíni a po nich augustiniáni. Floriánove ostatky sa našli v 13. storočí. V roku 1942 boli objavené aj ostatky 40 mučeníkov, za ktorých svätec položil život.

Časť jeho relikvií je od roku 1183 v Krakove, ktoré daroval mestu pápež Lucius III. Pre ne dal postaviť knieža Kazimír II. (Spravodlivý) baziliku zasvätenú sv. Floriánovi. Ostatky svätca sa nachádzajú aj v relikviári Svätovítskeho chrámu v Prahe. Kult patróna hasičov bol neskôr rozšírený po celej strednej Európe. Postavilo sa množstvo jeho sôch na ochranu pred požiarmi.

Vyobrazenia Floriána sa vyskytujú aj na priečeliach domov, v erboch, na pečatiach, rázcestiach a hlavne na hasičských zbrojniciach Pred Floriánom v 15. storočí boli ochrancami pred ohňom sv. Agáta a sv. Vavrinec.

Povesť hovorí, že v ôsmom storočí zachránil Florián nemecké mesto Nurnberg pred požiarom. Podľa legendy taktiež ochránil istého uhliara, ktorý spadol do ohňa a bol zachránený na príhovor svätca. Atribúty: zobrazuje sa ako rímsky dôstojník, alebo vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva horiace obydlie. Katolícka cirkev oslavuje jeho pamiatku 4. mája.

Archív