FARSKÉ OZNAMY

Kostol v zimeRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 8. týždni od 25. februára – do 3. marca 2019.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 7. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Michala Štovčíka,
25.februára v Cezročnom období   výročná
     
Utorok Utorok 7. týždňa 18:00 Sv. omša za Božie požehnanie
26.februára v Cezročnom období   rod. Štobrovej
     
Streda Streda 7. týždňa 09:30 ad int. celebrantis
27.februára v Cezročnom období  
     
Štvrtok Štvrtok 7. týždňa 07:00 Sv. omša za ✟ Jozefa, Margitu
28.februára v Cezročnom období   a rodičov
     
Piatok Piatok 7. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Imricha Urbančíka,
1.marca v Cezročnom období   mesačná
     
Sobota Panny Márie v sobotu 07:30 Sv. omša za  kňazské a rehoľné
2.marca     povolania
     
Nedeľa Ôsma  nedeľa 08:00 Sv. omša za ružencové bratstvo
3.marca v Cezročnom období 10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
  14:30 POBOŽNOSŤ (slávnostný ruženec,
odprosenie Božského Srdca, premienka)
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa Ôsma  nedeľa 08:00 Z. Berciková
  v Cezročnom období 10:00 L. Grácová, Z. Grácová
   

 

Spovedanie pred prvým piatkom: streda a piatok od 16:00 do 18:00. Chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 vo zvyčajnom poradí ulíc.

V piatok od 17:00 adorácia k úcte Božského Srdca, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť, o 17:30 adorácia za rodiny.

V nedeľu po druhej sv. omši katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov.

DUCHOVNÉ SLOVO

Marec – mesiac sv. Jozefa

 

Mnohí, možno tí skôr narodení poznajú a vedia, že mesiac marec je zasvätený úcte k svätému Jozefovi a poznajú aj prostriedky, ako ju praktizovať. Mladšia generácia, ak jej táto prax nebola odovzdaná, to však nevie. A je to veľká škoda, lebo prehliadame tohto najväčšieho zabudnutého svätého a sami seba veľmi ochudobňujeme.

Začína marec a nám sa otvára nová možnosť, šanca viac spoznať svätého Jozefa, jeho krásne, obdivuhodné vlastnosti, čnosti, ktoré môžeme však nielen obdivovať, ale ho v nich aj nasledovať. A nielen to. Môžeme sa zveriť jeho ochrane, príhovoru a potom zakúsiť moc jeho orodovania, silu jeho pomoci.

Prečo vlastne poznáme svätého Jozefa? Čo sa o ňom môžeme dozvedieť? Od neho predsa nemáme v evanjeliách zaznamenané ani jedno slovo. Ale v evanjeliu máme zaznamenané, kým a aký bol svätý Jozef. Jozefa poznáme preto, lebo Boh poslal na svet svojho Syna a vybral pre neho Matku a Pestúna, s ktorým bola Panna Mária zasnúbená – Jozefa. Ako sme mohli počuť v Pastierskom liste nášho otca biskupa Stanislava Stolárika na Nedeľu Svätej rodiny: „Boh sa chcel narodiť a vyrastať v rodine. Tým ju posvätil a urobil ju miestom stretnutia Boha s človekom. Počas svojho života v Nazarete si Ježiš ctil Máriu a Jozefa a ako dieťa, i neskôr ako mladík im bol poslušný (porov. Lk 2, 51-52). Týmto spôsobom poukázal na hodnotu rodiny pri výchove ľudskej osoby. Mária a Jozef vychovávali Dieťa Ježiša predovšetkým svojím vlastným príkladom. Na svojich rodičoch  vnímal krásu viery, lásku k Bohu a jeho zákonu, svätosť života, ktorá sa prejavuje v láske k blížnym. Svätá rodina bola svätou, lebo jej centrom bol Ježiš. Vždy a za každých okolností. Všetko sa „točilo“ okolo neho.“ Ale aby sa toto všetko mohlo uskutočniť, bol potrebný slobodný súhlas dvoch ľudí – Márie a Jozefa. Obidvaja sú úžasne veľkí vo svojom Bohu vyslovenom „áno“. Aby Boh mohol uskutočniť svoje spásne plány, ktoré má s ľuďmi, potrebuje náš slobodný súhlas, ak chceme byť v tomto pláne zapojení a potom aj čerpať z jeho naplnenia.

Je mnoho modlitieb ku svätému Jozefovi, máme novény, ruženec, modlitby v rôznych potrebách, pre rôzne skupiny ľudí – mladých, dospelých, je patrónom dobrej smrti… Keď sa zamyslíme a meditujeme nad možno najznámejšou modlitbou – Litánie k svätému Jozefovi, prídeme na to, že niet človeka, ktorému  by svätý Jozef nechcel, nevedel, či nemohol pomôcť. Jeho príhovor je mocný u Ježiša. Ježiš vypočúva orodovanie svojho pestúna, ochrancu, ktorý sa o neho a Jeho Matku s toľkou láskou a oddanosťou staral.

Začína marec, mesiac, ktorý pápež Lex XIII. odporúčal prežívať ako mesiac úcty k sv. Jozefovi. A ten istý pápež nariadil, aby sa po októbrovom ruženci modlila modlitba k sv. Jozefovi s názvom  K tebe sa utiekame. Aj z uvedených dôvodov sme sa 14. októbra 2017, po zasvätení diecézy Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie, pomodlili s veľkou dôverou túto, nižšie uvedenú modlitbu k svätému Jozefovi, aby spolu s Pannou Máriou chránil našu diecézu. Táto modlitba je aktuálna aj v našich časoch, pre každého. Využijeme veľkú príležitosť priblížiť sa k Bohu aj v tomto pôstnom čase prostredníctvom úcty k svätému Jozefovi?

(http://www.burv.sk/2018/03/01/marec-mesiac-sv-jozefa/)

Archív