FARSKÉ OZNAMY

DSC08529Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 39. týždni od 24. septembra – do 30. septembra 2018.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 25. týždňa 18:00 ad intentionem celebrantis
24.septembra v Cezročnom období  
     
Utorok Utorok 25. týždňa 07:00 Sv. omša za zdravie a Božiu pomoc
25.septembra v Cezročnom období   pre Máriu
     
Streda Streda 25. týždňa 18:00 Sv. omša za  ✟ Máriu Toporčákovú,
26.septembra v Cezročnom období   polročná
     
Štvrtok Sv. Vincenta de Paul, kňaza 18:00 ad intentionem celebrantis
27.septembra (spomienka)  
     
Piatok Piatok 25. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Slovinského
28.septembra v Cezročnom období   a rodičov Štefana a Františku
     
Sobota Sv. Michala, Gabriela a Rafaela, 07:30 Sv. omša za ✟ Michala Sopka (polroč.),
29.septembra archanielov (sviatok)   manželku Máriu a syna Romana
     
Nedeľa 26. NEDEĽA 08:00 Sv. omša za ✟ ružencového bratstva
30.septembra v CEZROČNOM OBDOBÍ 10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
14:30 POBOŽNOSŤ
   
Lektori  Božieho Slova    
   
Nedeľa 26. NEDEĽA 08:00 Z. Morvayová, D. Vincová
v CEZROČNOM OBDOBÍ 10:00 V. Drábiková, Z. Slovenkaiová
     

 

Prihlášky na prípravu ku 1. sv. prijímaniu odovzdajte do 7. októbra. Katechézy pre deti a rodičov začnú 14. októbra.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Anjeli strážcovia

 

 „Nestihne ťa nijaké nešťastie a k tvojmu stanu sa nepriblíži pohroma, lebo svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa strážili na všetkých tvojich cestách.“ (Žalm 91,10–12)

Anjel strážca je nebeský duch, pridelený Bohom, ktorý má dozerať na každého z nás počas nášho života. Úloha anjela strážneho je viesť nás k dobrým myšlienkam, prácam a slovám a chrániť nás od zlého. Anjeli strážni sa za nás modlia a prednášajú naše modlitby Bohu. Pomáhajú nám predovšetkým v hodine smrti. Významnou knihou Biblie pre spoznanie anjelov a ich činnosti je Kniha Tobiáš.

Anjel strážny nemôže vplývať priamo na náš rozum ani na našu vôľu, nie je všemohúci. Pôsobí nepriamo, vonkajšími znameniami alebo v našej obrazotvornosti vzbudzuje predstavy a následne myšlienky. Od sedemnásteho storočia cirkev slávila samostatný sviatok anjelov strážcov v celej Cirkvi v októbri. Od revízie cirkevného kalendára sa tento sviatok slávi 2. októbra.

Pán Ježiš hovorí v evanjeliu: „ich anjeli v nebi ustavične hľadia na tvár môjho Otca, ktorý je na nebesiach.“ Existencia anjelov strážcov je dogma kresťanskej viery; tieto bytosti sú vždy prítomní pri nás, aby nám pomohli. Nech sa cítime akokoľvek sami, vždy je pri nás anjel strážny. Bdie nad nami a pomáha nám prekonať všetky ťažkosti a diablove nástrahy.

V Zjavení sv. apoštola Jána (Apokalypsa) Boh prikazuje Jánovi, aby napísal každej zo siedmich cirkví list, pričom ich má adresovať ich anjelom, teda anjelom cirkví efezskej, smyrnianskej, pergamskej, tyatirskej, sardskej, filadelfskej a laodicejskej. (Zjv 2,1-3,22)

 „Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby!… A stvoril Boh človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril.“ (Gn 1,26-27)

Táto veta neznamená, že prví z ľudského rodu mali takú istú fyzickú prirodzenosť ako anjeli. Anjeli nemali nikdy zomrieť. Adam a Eva neboli stvorení ako nesmrteľní, len ich duša mala žiť večne. Prehrešili sa, a tak celá ľudská rasa hreší s nimi a musí zomrieť.

Žalm 8 oslavuje Božie stvorenia. Píše sa tu, že ľudská prirodzenosť je nižšia ako anjelská:

„…čože je človek, že naň pamätáš, a syn človeka, že sa ho ujímaš? Stvoril si ho len o niečo menšieho od anjelov, slávou a cťou si ho ovenčil…“ (Ž 8,5-6)

Nový zákon tiež potvrdzuje túto pasáž. Hovorí, že ľudia – zahŕňajúc aj Ježiša Krista – boli stvorení len o niečo menší od anjelov kvôli „utrpeniu smrti“ (Hebr 2,9). Anjeli neumierajú, ale ľudia áno. Dokonca aj Ježiš, syn Boha, bol smrteľný muž. Po smrti a vzkriesení však dostal slávu a česť, ktorá mu patrila, ako sám povedal: „Daná mi je všetka moc na nebi i na zemi.“ (Mt 28,18).

Archív