FARSKÉ OZNAMY

DSC06005Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 31. týždni od 30. júla – do 5. augusta 2018.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Petra Chryzológa, biskupa 18:00 Sv. omša za ✟ Viktora Jasaňa,
30.júla a učiteľa Cirkvi (ľub. spomienka)   výročná
     
Utorok Sv. Ignáca z Loyoly, kňaza 07:00 Sv. omša za  Božie požehnanie
31.júla (spomienka)   a zdravie pre Lýdiu a Timeu
     
Streda Sv. Alfonza Márie de´Liguori biskupa 18:00 Sv. omša za  ✟ Helenu Vincovú,
1.augusta a učiteľa Cirkvi (spomienka)   výročná
     
Štvrtok Štvrtok 17. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Jána (výročná)
2.augusta v Cezročnom období   a Annu Jaklovských
     
Piatok Prvý piatok 18:00 Sv. omša za ✟ Evu Petrášovú
3.augusta    
     
Sobota Sv. Mária Vianneya, kňaza 07:30 Sv. omša za ✟ Michala Petráša,
4.augusta (spomienka)   mesačná
     
Nedeľa OSEMNÁSTA NEDEĽA 08:00 Sv. omša za ružencové bratstvo
5.augusta v CEZROČNOM OBDOBÍ 10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
  14:00 POBOŽNOSŤ  (Slávnostný ruženec,
    odprosenie Božského Srdca, premienka)
   
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa OSEMNÁSTA NEDEĽA 08:00 Z. Morvayová, Z. Podprocká
v CEZROČNOM OBDOBÍ 10:00 M. Schmotzerová, S. Schmotzerová
     

 

V nedeľu po druhej sv. omši bude farská katechéza. Zmyslom katechéz je poskytnúť   hlavne birmovancom  niečo viac z histórie viery. Pravda je však taká, že väčšinu poslucháčov tvoria dospelí a starší veriaci. Škoda…

V piatok od 17:00 adorácia k úcte Božského Srdca. V sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť, o 17:30 adorácia za rodiny.

Spoveď pred prvým piatkom:

Chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 hod. vo zvyčajnom poradí ulíc.

Ostatní veriaci v stredu a piatok od 16:00 hod.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Porciunkula

Sv. František vo svojej mimoriadnej láske k najsvätejšej Panne osobitnú starostlivosť venoval kostolíku, ktorý je známy pod menom „Svätej Márie Anjelskej” alebo „Porciunkula“. Tam položil šťastný základ rádu Menších bratov, tam tiež pripravil počiatok rádu Klarisiek a tam tiež šťastne zakončil svoju pozemskú púť. Ako sa zachovalo ústnym podaním, v tomto kostolíku náš svätý otec František dostal tie preslávne odpustky, ktoré pápeži potvrdili a rozšírili ich na mnohé ďalšie kostoly. Pre taký veľký počet preukázaných dobrodení Cirkev povolila liturgiou sláviť dnešný deň, ktorý je výročným dňom posvätenia tohto kostolíka.

František totiž napriek tomu, že vedel, ako sa po celom svete buduje nebeské kráľovstvo, a veril, že Božím vyvoleným sa Božia milosť udeľuje na každom mieste, predsa len bol presvedčený, že toto miesto – kostolík Panny Márie v Porciunkule – je bohatšie obdarené Božou milosťou a že ho častejšie navštevujú najvyšší duchovia. Preto často hovorieval bratom: „Kto sa tu bude modliť skrúšeným srdcom, dostane to, o čo bude prosiť. Kto sa však tu dopustí urážky, bude tvrdšie potrestaný. Preto, synovia moji, majte toto miesto v najväčšej úcte, lebo ono je Božím príbytkom a z celého srdca s plesaním vyznávajte a zvelebujte Boha.“ (Zo spisov brata Tomáša z Celana).

Keď sa František počas istej júlovej noci modlil v kostole Panny Márie Anjelskej, mal videnie. Zjavil sa mu Kristus so svojou Matkou a zástupom anjelov a vyzval ho, aby si vyprosil milosť, ktorá by oslávila Boha a spasila ľudí. Hneď potom sa mal vrátiť do Perugie, aby predniesol pápežovi svoju, na tú dobu odvážnu prosbu. V sprievode brata Massea predstupuje pred pápeža a prosí o veľmi významné odpustky „aby každý veriaci, ktorý s pravou ľútosťou a po spovedi príde do kostolíka Panny Márie Anjelskej, dosiahol úplné odpustenie svojich vín a trestov”. Prekvapený pápež súhlasí, ale vyslovuje obmedzenie, aby to platilo navždy, každý rok, ale iba jeden deň, od vešpier predchádzajúceho dňa do vešpier nasledujúceho dňa. František viac nepotrebuje, nečaká na písomný súhlas a odchádza. A keď ho pápež zavolá späť, pohotovo mu odpovedá: „Vaše slovo mi stačí. Ak je to Božie dielo, On sám sa postará, aby to dal poznať. Nechcem nijaký dokument. Nech je Panna Mária pergamenom, Kristus notárom a anjeli svedkami” (Traktát o odpustkoch Porciunkuly).

„Notár” Kristus vo sne potvrdil Františkovi pápežovo schválenie odpustkov. Sedem biskupov bolo prítomných na ich slávnostnom vyhlásení v Porciunkule 2. augusta 1216. František plný nadšenia vtedy zvolal: „Všetkých vás pošlem do raja!” Všetkých – svojich súčasníkov i nasledujúce generácie, ktoré nezabudnú na tento duchovný poklad Cirkvi a budú z neho čerpať. Podľa dnešnej cirkevnej praxe možno porciunkulové odpustky získať v každom františkánskom (a teda aj kapucínskom a minoritskom) a farskom kostole od 12.00 hod. 1. augusta do večera 2. augusta za obvyklých podmienok.

Archív