FARSKÉ OZNAMY

kostol Všetkých svätých v PopročiRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 23. týždni od 4. júna – do 10. júna 2018.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 9. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Štefániu Schikerleovú,
4.júna v Cezročnom období   výročná
     
Utorok Sv. Bonifáca, biskupa a mučeníka 18:00 Sv. omša za rod. Takáčovú
5.júna (spomienka)  
     
Streda Sv. nášho otca Norberta, biskupa 18:00 Sv. omša za ✟ Mikuláša Grobarčíka
6.júna (slávnosť)  
     
Štvrtok Štvrtok 9. týždňa 07:00 Sv. omša za ✟ Jozefa Šurína
7.júna v Cezročnom období  
     
Piatok NAJSV. SRDCA JEŽIŠOVHO 07:00 Sv. omša na úmysel (258)
8.júna (SLÁVNOSŤ) 18:00 Sv. omša za rod. Jasaňovú
     
Sobota Nepoškvrneného Srdca Panny  
9.júna Márie (spomienka)  
     
Nedeľa DESIATA NEDEĽA 08:00 Sv. omša na poďakovanie za 50. r. života,
10.júna v CEZROČNOM OBDOBÍ   za zdravie a Božie požehnanie
  10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
  14:30 POBOŽNOSŤ
   
Lektori  Božieho Slova    
Piatok NAJSV. SRDCA JEŽIŠOVHO 07:00 H. Majcherová
18:00 J. Kurjan, J. Brada
Nedeľa DESIATA NEDEĽA 08:00 Z. Berciková
v CEZROČNOM OBDOBÍ 10:00 V. Drábiková, Z. Slovenkaiová
     

 

 

V nedeľu po druhej sv. omši bude farská katechéza.

Na opravu organu možno prispieť do pokladničky na bočnom oltári. Za týždeň sa vyzbieralo 320,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Božské Srdce

Základ úcty k Božskému Srdcu tvorí okamih z Ježišovho ukrižovania, keď jeden z vojakov Mu kopijou prebodol bok (Jn 19, 34). Podnetom k rozšíreniu úcty sa stalo zjavenie, ktoré mala v Paray-le-Monial rehoľnica Margita Mária Alacoque v júni 1675. Videla Ježišovo Srdce a zaznamenala Ježišovu žiadosť, aby sa prvý piatok po oktáve Najsvätejšej Sviatosti stal zvláštnym sviatkom na počesť Jeho Srdca, aby sa zmierujúcim svätým prijímaním podala náhrada za všetky urážky, ktorých sa mu dostalo v Oltárnej Sviatosti.

Úcta k Božskému Srdcu je úctou Ježiša Krista. Jeho prebodnuté srdce a smrť na kríži hovoria o tom, ako nás veľmi miluje. Zomrel za nás hriešnikov. Ale to nie je všetko. Sám Ježiš Kristus, náš Vykupiteľ, bude stáť počas posledného súdu pri tých, za ktorých zomrel. To je význam slov, ktoré napísal apoštol Pavol Rimanom: Tým skôr sa teda skrze neho zachránime od hnevu teraz, keď sme už ospravedlnení Jeho krvou! Lebo ak sme boli zmierení s Bohom smrťou Jeho Syna vtedy, keď sme boli nepriateľmi, tým skôr už ako zmierení budeme spasení Jeho životom (Rim 5, 9-10).

Od nás sa požaduje dôvera v Boha, ktorého Syn nám smrťou na kríži priniesol zmierenie. Táto dôvera má byť radostná, smelá  a pevná (Hebr 3, 6 a 10, 19). Samozrejme, sú okamihy, keď je ťažké nájsť v sebe túto radostnú a neochvejnú dôveru v Pána Boha. Dejiny dosvedčujú, že keď kresťania zažívali takéto chvíle, či už ako jednotlivci alebo spoločenstvá, vždy sa našli svätci a mystici, ktorí im hovorili o Ježišovom súcitnom a nežnom Srdci, ktorému môžu plne dôverovať.

V jednom mystickom stretnutí, ktoré mala sv. Katarína Sienská (1347 – 1380), jej Ježiš povedal, že rana v Jeho Srdci bola urobená iba preto, aby sme cez ňu mohli vidieť Jeho srdce a tak poznať, ako veľmi nás miluje. Ježišovo Srdce je raz také … milujúce až do krajnosti.

Prísľub Božského Srdca

Zo súkromných zjavení, ktoré mala sv. Margita Alacoque, poznáme dvanásť prísľubov pre tých, čo budú uctievať Božské Srdce. Najznámejší prísľub je tento: Všetkým, ktorí pristúpia k sv. prijímaniu na prvý piatok počas deviatich mesiacov nepretržite po sebe, sľubujem milosť pokánia pri zomieraní – nezomrú v nemilosti, ani bez sviatostí. Moje Srdce im bude bezpečným útočišťom v posledných chvíľach života.

Pre veriaceho je to veľmi silný prísľub. Osobne mu verím. Povzbudzujem k odhodlaniu, vykonať si deväť prvých piatkov. Rozhodnutie stojí za to – pre naše dobro a pre Božiu oslavu.

Archív