FARSKÉ OZNAMY

DSC05788Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 21. týždni od 21. mája – do 27. mája 2018.

Bohoslužby

Pondelok Svätodušný pondelok 18:00 Sv.  omša za  ✟ Jozefa Majchera,
21.mája   polročná
     
Utorok Utorok po 7. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Ladislava Benka
22.mája nedeli   a rodičov Cecíliu a Gejzu
     
Streda Streda po 7. veľkonočnej 18:00 Sv. omša za ✟ Annu Kurucovú
23.mája nedeli  
     
Štvrtok N. P. J. Krista, najvyššieho 18:00 Sv. omša za ✟ Ivana Vincu, rodičov
24.mája a večného kňaza (sviatok)   Jána a Františku r. Grácovú
     
Piatok Sv. Gregora VII. pápeža 07:00 Sv. omša za požehnanie a dary
25.mája (ľubovoľná spomienka)   Ducha svätého pre sestry
     
Sobota Sv. Filipa Neriho, kňaza  
26.mája (spomienka)  
     
Nedeľa NAJSVÄTEJŠEJ TROJICE 08:00 Sv. omša na poďakovanie za 75 rokov,
27.mája (SLÁVNOSŤ)   za zdravie, Božiu pomoc a požehnanie
  10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
  14:30 POBOŽNOSŤ
Lektori  Božieho Slova    
 
Nedeľa NAJSVÄTEJŠEJ TROJICE 08:00 H. Majcherová
  10:00 deti
     

 

Katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov bude v nedeľu po druhej sv. omši.

Na opravu organu sa vyzbieralo 2211,-€. Všetkým darcom úprimne Pán Boh zaplať.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Turíce

Turíce (Zoslanie Ducha Svätého, Svätodušné sviatky, Zostúpenie Svätého Ducha, Päťdesiatnica, lat. pentecostes, gr. πεντεκοστή (ἡμέρα) – pentekosté (hémerá) – päťdesiaty deň) sú svätodušné sviatky.

Prví kresťania prevzali slávenie tohto sviatku zo židovstva, pričom používali názov Päťdesiatnica pochádzajúci z gréčtiny. Slovenské pomenovanie Turíce vzniklo od slova Tur a súvisí s rovnomenným staroslovanským božstvom plodnosti a sviatkom oslavujúcim silu prírody, ktorá na jar všetko dvíha k oblohe.

Pomenovanie Turíce sa používa v rímskokatolíckej cirkvi. V protestantizme sa (najmä na označenie v Biblii popísaného zoslania Ducha Svätého) používa starší výraz Letnice. V cirkvách byzantského obradu (teda u gréckokatolíkov a pravoslávnych) sa pre tento sviatok používa názov Zostúpenie Svätého Ducha alebo Päťdesiatnica.

Oslavujú sa 50 dní po Veľkej noci a 10 dní po Nanebovstúpení Pána. Pochádzajú zo židovského sviatku Šavu’ot. Teologicky sa tento sviatok vzťahuje v židovstve na odovzdanie Zákona na Sinaji a v kresťanstve na zoslanie Ducha Svätého na apoštolov po Ježišovom zmŕtvychvstaní.

Do 4. storočia slávili kresťania na Turíce nielen koniec veľkonočného obdobia, ale aj nanebovstúpenie Pána uvedené v Skutkoch apoštolov. Keď sa vyvinulo na ďalší sviatok, začali sa Turíce sláviť samostatne. Podobne ako Vianoce a Veľká noc dostal tento sviatok ďalší deň sviatku – Svätodušný pondelok.

Korene sviatku Zoslania Ducha Svätého spočívajú v židovstve. V knihe Levitikus 23,15-21, sa uvádza tento deň ako slávnosť žatvy alebo ako deň potravín. Sviatok trval len jeden deň. Žatva sa začínala po Veľkej noci a končila sa Turícami. Podľa knihy Exodus 23,16 bola to slávnosť žatvy (Dt 16,9), teda po našom dožinky. Slávnosť sa konala na 50. deň po Veľkej noci. Ináč sa tento sviatok nazýval aj sviatok týždňov, kedy sa obetovali prvotiny úrody, preto aj deň „prvotín“ ( Nm 28,26 ). Až neskoršie sa snažili Židia dať tomuto sviatku duchovnú podstatu a začali ho označovať ako „deň vydania Zákona“. Pri tejto jednodennej slávnosti bola predčítaná kniha Rút. Pre kresťanov je v prenesenom zmysle tento sviatok takisto vďakyvzdaním za úrodu – Kristovou žatvou je založenie Cirkvi a Turíce sú jej zrodom – teda „narodeninami“.
 

Archív