FARSKÉ OZNAMY

DSC05792Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 41. týždni od 10. októbra – do 16. októbra 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 28. týždňa v Cezročnom  
10.októbra období  
   
Utorok Utorok 28. týždňa v Cezročnom  
11.októbra období  
   
Streda Streda 28. týždňa v Cezročnom  
12.októbra období  
   
Štvrtok Bl. Petra – Adriána Toulorgea,  
13.októbra kňaza a mučeníka prem. rádu  
   
Piatok Sv. Kalixta I., pápeža a mučeníka  
14.októbra (ľubovoľná spomienka)  
     
Sobota Vigília – 29. nedeľa v Cezr. období 18:00 za ✟ Máriu a Michala Laufikovcov
15.októbra  
     
Nedeľa 29. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za ZBP pre Milana Lizáka s rodinou
16.októbra   10:00 za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 29. nedeľa v Cezr. období 18:00 Z. Bradová
Nedeľa 29. nedeľa v Cezročnom období 08:00 Z. Morvayová
10:00 Z. Slovenkaiová
   

V nedeľu o 14:30 bude ružencová pobožnosť s novénou k Rožňavskej Panne Márii (zároveň deň modlitieb za o. biskupa a diecézu).

V nedeľu po druhej sv. omši začne katechéza pre prvoprijímajúcich a rodičov.

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Pastorácia zosobášených

69. Pastoračná starostlivosť o riadne založenú rodinu konkrétne znamená, že celé miestne cirkevné spoločenstvo má povinnosť pomáhať manželskej dvojici, aby chápala a prežívala svoje nové povolanie a poslanie. Aby sa rodina čím viac stávala spoločenstvom lásky, treba pomáhať všetkým jej členom a vychovávať ich, aby si plnili úlohy a aby si vzhľadom na nové problémy, ktoré sa vyskytujú, vzájomne pomáhali a mali živú účasť na rodinnom živote.

To platí najmä pre mladé rodiny, ktoré sú v spojitosti s novými hodnotami a úlohami viac vystavené, najmä v prvých rokoch manželstva, prípadným ťažkostiam, napríklad tým, ktoré pochádzajú z prispôsobovania sa spoločnému životu a zrodu detí. Mladí manželia nech úprimne prijímajú a vážia si rozumnú ľudskú a veľkodušnú pomoc iných manželských dvojíc, ktoré majú dlhší čas skúsenosti s manželským a rodinným životom. Tak sa bude vnútri cirkevného spoločenstva – veľkej rodiny utvorenej z kresťanských rodín – realizovať vzájomná podpora a pomoc medzi všetkými rodinami, pričom každá dá do služieb ostatných svoje vlastné ľudské skúsenosti, ako aj dary viery a milosti. Táto pomoc medzi rodinami, oživovaná skutočným apoštolským duchom, bude jedným z najjednoduchších a najúčinnejších spôsobov, prístupným všetkým, ako odovzdávať v širšom kruhu tie význačné kresťanské hodnoty, ktoré sú počiatkom a cieľom každej pastoračnej starostlivosti. Takto nové rodiny nebudú len prijímať, ale naopak, za takejto pomoci samy budú prameňom rastu pre iné rodiny, ktoré boli skôr založené, svedectvom svojho života a horlivou pomocou.

Vo svojej pastoračnej činnosti zameranej na mladé rodiny Cirkev bude musieť venovať zvláštnu pozornosť ich výchove k zodpovednej manželskej láske vzhľadom na požiadavky vzájomného spoločenstva a služby životu, k tomu, aby uvádzali do súladu svoj súkromný domáci život so spoločnou a veľkodušnou prácou na budovaní Cirkvi a ľudskej spoločnosti. Keďže manželská dvojica sa stáva rodinou vlastne až narodením detí, Cirkev bude stáť pri rodičoch v tom zmysle, aby deti prijímali a milovali ako dar od Pána života a aby im s radosťou, bez ohľadu na námahu, pomáhali pri ich ľudskom a kresťanskom raste.

Pastoračná činnosť je vždy dynamickým prejavom povahy Cirkvi, ktorá má poslanie viesť ľudí k spáse. Aj v pastoračnej starostlivosti o rodinu, ktorá je zvláštnou a špecifickou formou pastoračnej služby, je sama Cirkev účinným počiatkom a hlavným činiteľom, a to pomocou svojich štruktúr a pracovníkov.

 

 

Archív