FARSKÉ OZNAMY

foto: Alexander Jiroušek

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 8. týždni od 21. februára – do 27. februára 2022.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 7. týždňa v Cezročnom 17:00 za zdravie a Božie požehnanie
21.februára období   Marty Kolumberovej
     
Utorok Katedra sv. Petra, apoštola  
22.februára (sviatok)  
     
Streda Streda 7. týždňa v Cezročnom 17:00  za ✟ rodičov s. Magdalény
23.februára období  
     
Štvrtok Štvrtok 7. týždňa v Cezročnom 17:00  za ✟ rodičov s. Magdalény
24.februára období  
     
Piatok Piatok 7. týždňa v Cezročnom 17:00 za zdravie, Božie požehnanie
25.februára období   rod. Miklovej
     
Sobota Vigília – 7. nedeľa v Cezr. období 17:00 za zdravie, Božie požehnanie
26.februára     rod. Miklovej
     
Nedeľa Ôsma   nedeľa 08:00  za ✟ ružencového bratstva
27.februára v Cezročnom období 10:00 za Boží ľud farnosti
  14:00 na úmysel
    (s katechézou pre prvoprijímajúcich)
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Vigília – 7. nedeľa v Cezr. období 17:00 Z. Slovenkaiová
Nedeľa Ôsma   nedeľa 08:00 Z. Mašlanková
  v Cezročnom období 10:00 M. Bradová, J. Kurjan
   

Čas na súkromnú modlitbu a individuálne prijatie sviatosti zmierenia a Eucharistie.

Pondelok, streda – sobota: 18:00 – 18:30

Nedeľa: 15:00 – 15:30

DUCHOVNÉ SLOVO 

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácia sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio

Rodina, staň sa tým, čím si!

17. V pláne Boha Stvoriteľa a Vykupiteľa rodina spoznáva nielen svoju “totožnosť”, čiže to, čím sama “je”, ale i svoje “povolanie”, čiže to, čo môže a má “robiť”. Úlohy, ktoré má rodina v priebehu dejín plniť, pramenia z jej samej povahy a ukazujú na jej dynamický a existenciálny vývoj. Každá rodina objavuje a nachádza v sebe samej výzvu, ktorú nemožno umlčať a ktorá súčasne určuje jej dôstojnosť i úlohu: Rodina, “staň sa” tým, čím “si”!

Rodina sa teda musí nevyhnutne vrátiť k “počiatku” Božej stvoriteľskej činnosti, ak sa chce spoznať a realizovať podľa vnútornej pravdy nielen svojho bytia, ale aj svojho historického konania. Nakoľko podľa Božieho plánu rodina je “dôverné spoločenstvo života a lásky”, má za úlohu stále viac stávať sa tým, čím je, čiže spoločenstvom života a lásky, a to v takom úsilí, ktoré, ako každá stvorená a vykúpená skutočnosť, nájde svoje zavŕšenie v Božom kráľovstve. Okrem toho z istého hľadiska, ktoré siaha až k samým koreňom skutočnosti, treba povedať, že podstatu a úlohy rodiny určuje koniec koncov láska. Preto rodina dostáva poslanie strážiť, prejavovať a sprostredkúvať lásku ako živú ozvenu a skutočnú účasť na Božej láske k ľudskému pokoleniu a na láske Krista Pána k Cirkvi, jeho neveste.

Každá osobitná úloha rodiny je výrazom a konkrétnym uskutočnením tohoto základného poslania. Treba teda hlbšie vniknúť do jedinečného bohatstva poslania rodiny a preskúmať jeho mnohoraký a pritom jednotný obsah.

V tomto zmysle posledná synoda, ktorá vychádzala z lásky a stále ju mala na zreteli, vyzdvihla tieto štyri hlavné úlohy rodiny:

I. vytváranie osobného spoločenstva,

II. služba životu,

III.účasť na rozvoji spoločnosti,

IV.účasť na živote a poslaní Cirkvi.

Láska ako základ spoločenstva

18. Rodina, založená na láske a ňou oživovaná, je spoločenstvom osôb: muža a ženy spojených manželstvom, rodičov a detí, ako aj príbuzných. Jej prvou úlohou je verne prežívať skutočnosť tohoto spoločenstva v ustavičnom úsilí o rozvoj opravdivého spoločenstva osôb.

Vnútorným princípom, stálou hnacou silou a najvyšším cieľom tejto úlohy je láska: ako rodina bez lásky nie je spoločenstvom osôb, rovnako bez lásky nemôže rodina ani žiť, ani rásť a zdokonaľovať sa ako spoločenstvo osôb. To, čo sme napísali v encyklike Redemptor hominis, prirodzeným a jedinečným spôsobom sa vzťahuje na rodinu ako takú: “Človek nemôže žiť bez lásky. Človek ostáva sám sebe nepochopiteľnou bytosťou a jeho životu chýba zmysel, ak sa mu nezjaví Láska, ak sa nestretne s Láskou, ak ju nezakúsi a určitým spôsobom si ju neosvojí, ak nemá na nej živú účasť.”

Lásku medzi mužom a ženou v manželstve a z nej prameniacu a šíriacu sa lásku medzi členmi rodiny – medzi rodičmi a deťmi, medzi bratmi a sestrami, príbuznými a domácimi – oduševňuje a poháňa ustavične vnútorná dynamická sila, ktorá robí rodinu stále viac pevnejším a prežívanejším spoločenstvom, ktoré je základom a dušou manželského a rodinného spoločenstva.

Archív