FARSKÉ OZNAMY

Traja králiRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 1. týždni od 3. januára – do 9. januára 2022.

Bohoslužby

Pondelok Najsvätejšieho mena Ježiš 17:00  za ✟ Evu a Margitu Tordaiové,
3.januára (ľubovoľná spomienka)   výročná
   
Utorok Utorok vo vianočnom období  
4.januára  
   
Streda Vigília – Zjavenie Pána 17:00  za  zdravie Márie a v pokoj v rodine
5.januára    
     
Štvrtok Zjavenie Pána 08:00  za ✟ Milana
6.januára 10:00 za Boží ľud farnosti
14:00 na úmysel ordinára
     
Piatok Prvý piatok 17:00  za ✟ Annu Baníkovú, mesačná
7.januára    
     
Sobota Vigília – Krst Krista Pána 17:00  za ✟ Františka
8.januára      
     
Nedeľa Krst Krista Pána 08:00 za duše v očistci
9.januára (sviatok) 10:00 za Boží ľud farnosti
    14:00 na úmysel ordinára
  Lektori Božieho Slova    
Streda Vigília – Zjavenie Pána 17:00 E. Filčáková, M. Bradová
Štvrtok Zjavenie Pána 08:00 B. Lörinczová, Z. Mašlanková
  10:00 I. Drábik, V. Drábiková
Sobota Vigília – Krst Krista Pána 17:00 B. Lörinczová
Nedeľa Krst Krista Pána 08:00 Z. Mašlanková
    10:00 Z. Morvayová, J. Kurjan
     

Od 10.12. sú bohoslužby povolené v režime OP v počte 30 osôb. Pre prípad kontroly noste so sebou príslušné potvrdenia.

Čas na súkromnú modlitbu a individuálne prijatie sviatosti zmierenia a Eucharistie:

Štvrtok, nedeľa: 15:00 – 16:00

Pondelok, streda, sobota: 18:00 – 18:30

Piatok: 16:00 – 17:00, 18:00 – 19:00

V stredu pri sv. omši bude požehnanie trojkráľovej vody.

V piatok od 16:00 adorácia, v sobotu od 16:00 fatimská pobožnosť, v nedeľu o 11:00 modlitba ruženca s premienkou a odprosenie Božského Srdca.

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok rodiny

Z apoštolskej exhortácie sv. Jána Pavla II. Familiaris consortio 

Potreba poznať situáciu

4. Nakoľko Boží plán o manželstve a rodine sa netýka len muža a ženy v ich konkrétnom, každodennom živote ale aj v určitých spoločenských a kultúrnych pomeroch, Cirkev – ak má dobre plniť svoju službu – musí sa veľmi usilovať poznať situácie, v ktorých sa dnes realizuje manželstvo a rodina…. K tomu treba pripojiť ešte ďalší postreh, ktorý je v súčasnosti zvlášť dôležitý. Dnešným mužom a ženám, úprimne a dôkladne hľadajúcim odpoveď na každodenné, závažné problémy ich manželského a rodinného života, nezriedka sa ponúkajú predstavy a teórie, a to aj vábivé, ktoré urážajú v rôznej miere pravdu a dôstojnosť ľudskej osoby. Takéto ponuky často podporuje mocná a všade prenikajúca organizácia hromadných oznamovacích prostriedkov, ktoré nenápadne, ale nebezpečne ohrozujú slobodu a schopnosť objektívneho posudzovania.

Mnoho ľudí si už uvedomuje toto nebezpečenstvo, ktorým je ohrozená ľudská osoba, a starajú sa o šírenie pravdy. K nim sa pripája Cirkev, obdarená schopnosťou rozlišovať na základe evanjelia, a ponúka svoju službu, ktorou oddane slúži pravde, slobode a dôstojnosti každého muža a ženy.

Evanjeliový dar rozlišovania

5. Tento správny úsudok Cirkvi sa stáva smernicou na udržanie a uplatnenie celej pravdy a plnej dôstojnosti manželstva a rodiny. Uskutočňuje sa to zmyslom pre vieru, ktorý je darom Ducha, udelený všetkým veriacim. Je to teda dielo celej Cirkvi podľa rozdielnosti rôznych darov a chariziem, ktoré všetky spolu a podľa zodpovednosti každému vlastnej spolupracujú na hlbšom pochopení a uskutočňovaní Božieho slova. Cirkev teda nevykonáva vlastné evanjeliové rozlišovanie iba prostredníctvom duchovných pastierov, ktorí učia v Kristovom mene a jeho mocou, ale aj prostredníctvom laikov. “(Kristus) ich preto ustanovil za svojich svedkov a vystrojuje ich zmyslom pre vieru a milosťou slova (porov. Sk 2, 17-18; Zjv 19,10), aby sa sila evanjelia prejavovala v každodennom rodinnom a spoločenskom živote.” Laici majú dokonca – vďaka osobitnému povolaniu – zvláštnu úlohu, aby totiž v Kristovom svetle vysvetľovali dejiny tohto sveta, lebo sú povolaní osvecovať a vytvárať pozemskú skutočnosť a záležitosti podľa úmyslov Boha Stvoriteľa a Vykupiteľa.

“Nadprirodzený zmysel pre vieru” nespočíva však iba a ani nevyhnutne v súhlase veriacich. Cirkev ako Kristova nasledovníčka hľadá pravdu a tá sa vždy nezhoduje s mienkou väčšiny. Počúva svedomie, nie moc, a práve tým bráni úbohých a opovrhovaných. Cirkev si veľmi cení aj sociologický a štatistický výskum, pokiaľ je užitočný pre určenie historickej skutočnosti, v ktorej má prebiehať pastoračná činnosť, a pre lepšie poznanie pravdy. No takýto výskum sám osebe nemožno hneď považovať za prejav zmyslu pre vieru.

Pretože úlohou apoštolského úradu je starať sa, aby Cirkev vytrvala v Kristovej pravde a stále hlbšie do nej vnikala, duchovní pastieri majú napomáhať vo všetkých veriacich zmysel pre vieru, mocou svojho úradu hodnotiť a posudzovať rýdzosť jeho prejavu a veriacich viesť k stále zrelšiemu chápaniu evanjeliovej pravdy. Kresťanskí manželia a rodičia môžu a majú poskytnúť svoj vlastný a nenahraditeľný prínos na vypracovanie opravdivého evanjeliového rozlišovania v rôznych situáciách a kultúrach, v ktorých muž a žena prežívajú manželstvo a svoj rodinný život. Na plnenie tejto úlohy ich uschopňuje ich charizmatický dar, čiže vlastný dar, t.j. dar sviatosti manželstva.

 

Archív