FARSKÉ OZNAMY

Advent 2014Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 49. týždni od 6. decembra – do 12. decembra 2021.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Mikuláša, biskupa  
6.decembra (ľubovoľná spomienka)  
   
Utorok Vigília – Nepoškvrnené počatie 17:00  za ✟ Michala, Michala a Máriu
7.decembra Panny Márie  
   
Streda Nepoškvrnené počatie Panny 17:00 za Boží ľud farnosti
8.decembra Márie (slávnosť)  
     
Štvrtok Sv. Jána Didaka Cuauhtlatoatzina  
9.decembra (ľ.spomienka)  
     
Piatok Piatok po 2. adventnej nedeli  
10.decembra  
     
Sobota Vigília – 3. Adventná nedeľa 18:00  za ✟ Emíliu a Jozefa
11.decembra      
     
Nedeľa 3. Adventná nedeľa 10:00 za Boží ľud farnosti
12.decembra      
     

Od piatku 10.12. sú bohoslužby povolené pre režim OP. (Pre očkovaných a tých, čo prekonali Covid – 19 v posledných 180 dňoch  v počte 30 osôb). Pre prípad kontroly noste so sebou príslušné potvrdenia.

Zmena programu bohoslužieb:

Piatok 10.12. – 17:00 sv. omša – 18:00 – 18:30 čas pre súkromnú modlitbu

Sobota 11.12. – 17:00 sv. omša – 18:00 – 18:30 čas pre súkromnú modlitbu

Nedeľa 12.12:

08:00 sv. omša

10:00 sv. omša

13:30 sv. omša – 14:30 – 15:00 čas pre súkromnú modlitbu

Lektori Božieho Slova:

Sobota 11.12. – 18:00 Z. Morvayová

Nedeľa 12.12. – 08:00 S . Cingeľ, 10:00 – I. Drábik, V. Drábiková

Streda, piatok a sobota sú zimné kántrové dni (príchod Božieho kráľovstva do rodín, duchovná obnova rodín, pokoj a spravodlivosť vo svete).

Počas adventu bude prebiehať aj v tomto roku zbierka trvanlivých potravín pre Maják nádeje.

DUCHOVNÉ SLOVO

Loreto, domček Nepoškvrnenej Márie I.

(K spomienke P.Márie Loretánskej 10. december)

25. marca roku 1969 bola v Nazarete požehnaná nová Bazilika zvestovania Panne Márii, dielo Giovanniho Muzia. Počas prác na stavbe chrámu vykonali dvaja františkáni Bellarmino Bagatti a Emmanuele Testa archeologický výskum v okolí tzv. jaskyne zvestovania, miesta, ktoré bolo podľa tradície dejiskom stretnutia Márie s anjelom Gabrielom. Františkáni odkryli jeden z prvých kresťanských kostolíkov, vlastne ešte synagógu, budovu, v ktorej sa na počiatku 2. storočia schádzali židokresťania a mnohí z nich boli príbuznými Márie a Jozefa. Ide o tých, ktorých evanjelia nazývajú Ježišovi bratia. Na skromnom mieste kultu z antických čias identifikovali archeológovia znaky najstaršej mariánskej úcty. Na jednej zo stien sa nachádza zrejme najstarší známy grafit hovoriaci: „Chaire Maria” (Zdravas Mária).

Toto najstaršie kultové miesto svedčiace o úcte k Panne Márii, bolo vytvorené v bezprostrednom kontakte s miestom, kde Mária skutočne vyrastala, kde bol jej rodný dom, kde prijala návštevu anjela a kde pravdepodobne so sv. Jozefom vychovávala malého Ježiška. Predpokladáme teda, že s istotou vieme, kde stál Máriin dom. Vlastne, vieme, kde stojí, pretože jaskynka, ktorá bola jeho súčasťou, sa nikdy zo svojho miesta nepohla. To sa však nedá povedať o druhej, murovanej časti nazaretského domčeka. Ten sa už takmer 800 rokov uctieva ako výnimočná relikvia v talianskom mestečku Loreto.

Na krídlach anjelov

Loreto je pútnické miesto v strednom Taliansku (provincia Ancona). Tamojší mariánsky pútnický kostol stojí na pahorku pri pobreží Jadranského mora. Pôvodne to bol vrch, na ktorom rástol vavrínový háj, ktorý vlastnila pani s menom Laureta. V latinčine je slovom „laurea” nazývaný vavrín. V bazilike nad morom sa ukrýva kaplnka, ktorú nazývame Domček Božej Matky. Uctieva sa v nej loretánska Madona s Ježiškom v náručí. Figúrka má čiernu farbu.

Stredoveká legenda tvrdí, že v roku 1291, keď sa definitívne ukončili križiacke vojny v Palestíne, murované steny Máriinho domu boli „tajomným anjelským spôsobom“ prenesené najskôr do dnešnej Rijeky v Dalmácii. Nazaretský domček našli údajne drevorubači cestou do práce na kopci Tersato ráno 10. mája roku 1291. Bola to malá kamenná stavba, ktorá tam predtým nestála. Nemala žiadne základy, stála iba na tráve. Vo vnútri sa nachádzal krb, police, stôl, kamenný oltár s krížom a socha Panny Márie s Ježiškom na rukách. Správa o objavení domčeka vyvolala rozruch. Po krátkom čase došlo k náhlemu uzdraveniu ťažko nemocného Alexandra de Giorgi, ktorý sa vraj predtým modlil k tajomstvu zvestovania. Ľuďom odovzdal tento uzdravený muž odkaz Panny Márie, že kamenný domček je vlastne nazaretským domčekom Svätej rodiny. Miestny panovník Mikuláš Franga následne poslal do Nazareta štyroch mužov, aby zistili, čo je na tom pravda. Vrátili sa s tým, že v Nazarete skutočne našli už len základy bez domu a zvyšky odneseného domčeka mali taký istý materiál i rozmery, aký mal domček, ktorý sa u nich objavil. Kostolík na kopci Tersato sa stal okamžite cieľom pútnikov z celej Dalmácie. Dlho tam však nezostal. O pozemok pod Svätým domčekom sa vraj škaredo sporili dvaja muži; iné legendy vravia, že pútnikov prepadávali zbojníci. Anjeli teda dom Svätej rodiny zdvihli a z Dalmácie ho preniesli do Loreta (bolo to v noci z 9. na 10. decembra roku 1294).

Legenda prežila veky a stala sa obľúbeným motívom výtvarníkov. Panna Mária z Loreta bola v roku 1920 vyhlásená pápežom Benediktom XV. za patrónku letcov. Jeden z kardinálov sa vtedy vyjadril, že letci majú byť spojení so Svätým domčekom v Lorete nielen kvôli prastarej tradícii o zázračnom lete anjelov, ale najmä kvôli letu, ktorý podnikol sv. archanjel Gabriel do nazaretského domčeka k Panne Márii. Úlohou letcov je prijať za svoj štýl letu let archanjela Gabriela a z každej svojej misie učiniť posolstvo pokoja, aby sa z každého miesta na svete stále viac šírila radostná zvesť, že Boh si postavil svoj príbytok medzi ľuďmi“.

https://www.kolbeweb.sk/single-post/loreto

Archív