FARSKÉ OZNAMY

KrakowRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 33. týždni od 16. augusta – do 22. augusta 2021.

Bohoslužby

Pondelok Pondelok 20. týždňa 19:00 za ✟ Jakuba a Annu Šoltésovcov
16.augusta v Cezročnom období  
 
   
Utorok Utorok 20. týždňa 07:30 za ✟ Jána a Máriu
17.augusta v Cezročnom období  
   
Streda Streda 20. týždňa 19:00 za Jána a Máriu
18.augusta v Cezročnom období  
   
Štvrtok Štvrtok 20. týždňa 19:00 za ✟ Jána a Annu
19.augusta v Cezročnom období  
 
Piatok Sv. Bernarda, opáta a učiteľa 19:00 za ✟ Michala Štovčíka,
20.augusta Cirkvi (spomienka)   Máriu r. Juhárovú a nevestu
  Máriu r. Babaríkovú
     
Sobota Vigília – 21. nedeľa v Cezročnom 16:00 za Zbor sv. Barbory
21.augusta období  
     
Nedeľa 21. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za zdravie a Božie požehnanie
22.augusta   Stanislava
10:00 za Boží ľud farnosti
15:00 ad int. fundationis
   
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 21. nedeľa v Cezročnom období 08:00 H. Majcherová, D. Vincová
    10:00 M. Grega
     

 

V nedeľu bude pobožnosť o 14:30 (litánie a adorácia).

V pondelok je deň modlitieb za diecézu a o. biskupa – od 18:00 adorácia.

Od pondelka 16.8.2021 sme podľa Covid automatu v oranžovej farbe. Vraciame sa k vstupu cez bočný vchod, ale stým rozdielom, že na sv. omše sa nebude zapisovať vopred, ale pri príchode do kostola si zoberieme lístok s číslom, a zapíšeme sa do zoznamu. Po naplnení kapacity kostola ostatní zostávajú vonku. Rešpektujme sa navzájom.

Vstup do interiéru kostola s rúškom, alebo iným vhodným prekrytím horných dýchacích ciest.

Pri sv. omšiach v sobotu a v nedeľu bude zbierka na stavebné práce pri úprave schodiska.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Rok sv. Jozefa

Svätý Josemaría Escrivá : Ísť s Kristom.                      

Aby sme slúžili, slúžiť 

Jozef by určite neďakoval Bohu z takýchto pohnútok: jeho práca nemohla byť takého druhu. Svätý Jozef nebol človekom jednoduchých a zázračných riešení, ale človekom vytrvalosti, úsilia a — keď bolo treba — dômyslu. Kresťan vie, že Boh robí zázraky: konal ich pred mnohými storočiami, pokračoval v tom i neskôr a koná ich aj dnes, pretože non est abbreviata manus Domini — Pánova ruka nie je prikrátka; a Božia moc sa nezmenšila (Iz 59, 1).

Zázraky sú prejavom spasiteľnej všemohúcnosti Boha, a nie prostriedkom na riešenie následkov našej vlastnej neschopnosti či na uľahčenie našej pohodlnosti. Zázrak, ktorý od vás Pán žiada, je vytrvalosť vo vašom kresťanskom a Božom povolaní, posväcovanie každodennej práce: zázrak premieňania každodennej prózy na poéziu, na hrdinský epos prostredníctvom lásky, ktorú do svojich bežných povinností vkladáte. Tam vás Boh očakáva a čaká, že budete ľuďmi so zmyslom pre zodpovednosť, s apoštolskou horlivosťou a odbornou zdatnosťou.

Preto vám ako heslo pre vašu prácu môžem odkázať toto: para servir, servir (Para servir, servir: Kto chce žiť zmysluplne, musí vedieť slúžiť druhým; respektíve i prevrátené chápanie tejto slovnej hry: ak má mať služba človeka nejakú hodnotu, človek musí za niečo stáť, niečo vedieť, byť v živote schopný niečoho hodnotného. V španielčine má tento slovný obrat celkom asi štyri významy. (pozn. prekl.)). Pretože na prvom mieste, ak chceme niečo urobiť, musíme to vedieť aj dotiahnuť do konca. Neverím v správnosť úmyslu človeka, ktorý sa neusiluje dosiahnuť potrebnú zdatnosť, aby dokázal adekvátne splniť úlohy, ktoré mu boli zverené. Nestačí iba chcieť konať dobro, treba aj vedieť ako na to. A ak naozaj budeme chcieť, táto túžba sa premení na snahu uplatniť primerané prostriedky a nechať veci s ľudskou dokonalosťou dotiahnuté do konca.

Avšak aj tá služba po ľudskej stránke, tá schopnosť, ktorú by sme mohli nazvať technickou, to zvládanie vlastnej profesie, by mala byť ešte doplnená črtou, ktorá bola základom pre prácu svätého Jozefa a ktorá by mala byť základom aj pre každého kresťana: je to duch služby, túžba pracovať, aby sme prispievali k dobru ostatných ľudí. Jozefova práca nebola činnosťou, ktorá by sledovala len vlastnú sebarealizáciu; hoci jeho činorodý život práce z neho iste vyformoval zrelú a výraznú osobnosť. Patriarcha pracoval s vedomím, že plní Božiu vôľu, a myslel pritom na dobro svojich drahých, Ježiša a Márie, ako aj dobro všetkých obyvateľov malého Nazareta.

Jozef bol pravdepodobne jedným z mála remeselníkov v Nazarete, ak nie jediným. Tesárom, podľa všetkého. No ako to zvykne chodiť v malých dedinkách, určite bol schopný robiť aj iné veci: dať do poriadku pokazený mlyn alebo opraviť škáry v streche pred príchodom zimy. Vďaka dobre vykonanej práci Jozef nepochybne pomohol mnohým ľuďom dostať sa z ťažkostí. Jeho profesionálne povolanie bolo prácou zameranou na službu a na to, ako spríjemniť život ostatným rodinám v dedine; službu, ktorú sprevádzal úsmev, láskavé slovo, poznámka vyslovená len tak mimochodom, no prinavracajúca vieru a radosť tým, čo o ne takmer prišli.

Archív