FARSKÉ OZNAMY

Krížová cesta

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 31. týždni od 2. augusta – do 8. augusta 2021.

Bohoslužby

Pondelok  Pondelok 18. týždňa v Cezročnom 19:00 za rod. Jasaňovú
2.augusta období  
   
Utorok Utorok 18. týždňa v Cezročnom 07:30 za krstných rodičov
3.augusta období  
     
Streda Sv. Jána Márie Vianneya, kňaza 19:00 za ✟ Karola Petráša, polročná
4.augusta (spomienka)  
     
Štvrtok Výročie posviacky Hlavnej 19:00 za ✟ Máriu Rostášovú, polročná
5.augusta mariánskej baziliky v Ríme  
(ľ.spomienka)  
   
Piatok Premenenie Pána 19:00 na poďakovanie za prežité roky s prosbou
6.augusta (sviatok)   o zdravie a B. požehnanie pre rodinu
     
Sobota Panny Márie v sobotu 07:30 za Boží ľud farnosti
7.augusta 19:00 za rod. Takáčovú
     
Nedeľa 19. nedeľa v Cezročnom období 08:00 za zdravie a Božie požehnanie
8.augusta   pre Stanislava
10:00 za Boží ľud farnosti
Lektori  Božieho Slova    
Piatok Premenenie Pána 19:00 H. Majcherová
Sobota 19:00 I. Sopková, V. Drábiková
Nedeľa 19. nedeľa v Cezročnom období 08:00 D. Vincová, S. Cingeľ
    10:00 M. Grega
     

V nedeľu o 14:30 bude ruženec, odprosenie Božského Srdca, premienka.

Vo štvrtok po sv. omši a v piatok od 18:00 adorácia, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť. O 18:30 adorácia za rodiny a večerná sv. omša s katechézou pre birmovancov.

Spovedanie pred prvým piatkom: v stredu, štvrtok, piatok od 18:00. Chorí a starší veriaci v piatok od 8:00.

Sviatosť manželstva chcú prijať Denis Fox z Medzeva a MUDr. Viktória Petrášová z Poproča.

DUCHOVNÉ SLOVO  

Rok sv. Jozefa 

Svätý Josemaría Escrivá : Ísť s Kristom. 

 Posväcovať prácu, posväcovať sa v práci, osväcovať iných svojou prácou. 

Práca nevyhnutne sprevádza život človeka na zemi. S ňou sa objaví aj námaha, únava, vyčerpanosť, teda prejavy bolesti a zápasov, ktoré tvoria súčasť našej terajšej ľudskej existencie a ktoré sú znamením prítomnosti hriechu a zároveň potreby vykúpenia. No práca sama osebe nie je ani trápením, ani prekliatím a ešte menej trestom; tí, ktorí to tvrdia, zrejme dobre nečítali Sväté písmo.

Je načase, aby sme my kresťania nahlas povedali, že práca je Božím darom a že je nezmyslom deliť ľudí na rôzne kategórie podľa druhu práce, považujúc niektoré činnosti za ušľachtilejšie než iné. Práca, každá práca, je svedectvom dôstojnosti človeka a jeho postavenia ako koruny tvorstva. Je príležitosťou na rozvíjanie vlastnej osobnosti. Je putom jednoty s ostatnými jedincami, zdrojom príjmov pre zabezpečenie rodiny; prostriedkom ako prispieť k zveľaďovaniu spoločnosti, v ktorej žijeme, a k pokroku celého ľudstva.

Pre kresťana sa tieto perspektívy ešte rozširujú a zväčšujú, pretože práca sa ukazuje ako účasť na stvoriteľskom diele Boha, ktorý, keď stvoril človeka, požehnal ho slovami: Ploďte a množte sa a naplňte zem! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi! (Gn 1, 28). A keďže prácu si osvojil aj Kristus, stáva sa pre nás realitou vykúpenou i vykupiteľskou: nie je to len okruh, v ktorom sa človek pohybuje a žije, ale aj prostriedok a cesta k svätosti, posvätená i posväcujúca skutočnosť.

Netreba ale zabúdať, že táto dôstojnosť práce je založená na láske. Veľkým privilégiom človeka je schopnosť milovať, a tak presahovať všetko prchavé a prechodné. Dokáže milovať iné ľudské tvory, vysloviť ,,ty” a ,,ja” naplnené zmyslom. A môže milovať Boha, ktorý nám otvára brány neba, ktorý z nás robí členov svojej rodiny a ktorý nám dovoľuje hovoriť s ním bezprostredne tvárou v tvár.

Preto by sa človek nemal obmedzovať iba na robenie vecí, na vyrábanie predmetov. Práca sa rodí z lásky, je prejavom lásky a láske sa i podriaďuje. Boha spoznávame nielen pozorovaním divov prírody, ale aj skúsenosťou našej vlastnej práce, nami vynaloženého úsilia. Práca sa takto stáva modlitbou a vzdávaním vďaky, lebo vieme, že nás sem na zem postavil Boh, že nás miluje, a že nás spravil dedičmi svojich prisľúbení. Právom nám Apoštol vraví: Či teda jete, či pijete, či čokoľvek iné robíte, všetko robte na Božiu slávu (1 Kor 10, 31).

Archív