FARSKÉ OZNAMY

DSC05794 Kostol Všetkých svätých PopročRímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 21. týždni od 24. mája – do 30. mája 2021.

Bohoslužby

Pondelok Panny Márie, Matky Cirkvi 18:00 Sv. omša za zdravie,  Božiu pomoc
24.mája (spomienka), Turíčny pondelok   a ochranu pre synov Petra a Juraja
     
Utorok Sv. Gregora VII., pápeža 18:00 Sv. omša za ✟ Jozefa, Margitu
25.mája (ľubovoľná spomienka)   a rodičov
     
Streda Sv. Filipa Neriho, kňaza 18:00 Sv. omša za ✟ Helenu Antošovú,
26.mája (spomienka)   mesačná
     
Štvrtok Nášho Pána Ježiša Krista, 18:00 Sv. omša za ✟ Dalibora Kováča,
27.mája najvyššieho a večného kňaza   polročná
(sviatok)  
   
Piatok Piatok po 8. veľkonočnej  
28.mája nedeli  
     
Sobota Panny Márie v sobotu 18:00 Sv. omša za Božie požehnanie
29.mája   pre rodičov
     
Nedeľa Najsvätejšej Trojice 08:00 Sv. omša na odprosenie za všetky
30.mája (slávnosť)   urážky voči Bohu a Oltárnej sviatosti
10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
  14:00 ad int. fundationis
Lektori  Božieho Slova    
Sobota Panny Márie v sobotu 18:00 I. Drábik, V. Drábiková
     
Nedeľa Najsvätejšej Trojice 08:00 Z. Morvayová
    10:00 M. Grega
  14:00 V. Čonková
     

Od 19. apríla sú povolené verejné bohoslužby s účasťou jednej osoby na 15 m2. Pre náš kostol je to 23 osôb. Na sv. omše v sobotu a v nedeľu je potrebné sa zapísať v kostole na stolíku. Pri bočnom vstupe do kostola bude košík s číslami, na zistenie obsadenosti. (ako v minulom roku).

V nedeľu o 10:00 bude sv. omša vysielaná on-line  na: https:/www.facebook.com/groups/202025473716588.

Vo štvrtok po sv. omši bude adorácia.

V nedeľu 15:00 – 15:30 bude kostol otvorený pre tých, ktorí sa nedostali na sv. omše.

Dňa 24.5. o 11:00 v Chráme Najsvätejšej Trojice v Košiciach prijme vkladaním rúk a konsekračnou modlitbou Košického pomocného biskupa Mons. Marka Forgáča Sviatosť kňazstva kanonik našej Kanónie DP. Hermann Jozef Dušan Demjanovič O. Praem. Primičnú sv. omšu bude sláviť na slávnosť Najsvätejšej Trojice dňa 30.5. 2021 o 11:00 v Opátskom chráme sv. Jána Krstiteľa v Jasove.

DUCHOVNÉ SLOVO  

Rok sv. Jozefa

  Bude sv. Jozef naďalej vzorom?

V čom môžeme nasledovať sv. Jozefa.

1. časť

Ktorý muž v našom živote stal sa pre nás obohatením a čím? Svojím životom, správaním, prístupom k ľuďom, veciam, udalostiam? Ktorú vlastnosť si u mužov ceníme? Čo sa môže dnešný moderný muž učiť od sv. Jozefa?

Tieto a podobné otázky môžu priniesť zaujímavé odpovede, ale aj vyvolať zamyslenie, prehodnotenie postojov, názorov… Kto však chce, môže mnohé obohatenie pre seba, rodinu, okolie nájsť u sv. Jozefa a na jeho príhovor iste aj mnoho milostí od Ježiša, ktorému bol pestúnom, ochrancom, vychovávateľom… Výrečnými sú slová: „Keď sa Jozef prebudil, urobil, ako mu prikázal Pánov anjel“ (Mt 1,24).

Kult sv. Jozefa siaha do čias cirkevných otcov. Sv. Irenej spomína starostlivosť sv. Jozefa o Pannu Máriu. Origenes i sv. Hieronym píšu o sv. Jozefovi ako o obdarovanom všetkými čnosťami. Sv. Ján Chryzostom o sv. Jozefovi hovorí ako spolužobníkovi spásy. Sv. Augustín zdôrazňuje zákonité otcovstvo voči Ježišovi. Sv. Bernard a iní prirovnávajú sv. Jozefa k Jozefovi Egypskému, ktorý je predobrazom sv. Jozefa. Od ôsmeho storočia je meno sv. Jozef v kalendári. V dvanástom storočí bol kostol zasvätený sv. Jozefovi v Nazarete. Františkáni, najmä sv. Bernardín Siensky, sa zaslúžili o vzrast úcty k sv. Jozefovi, ako aj sv. Terézia z Avily, obnoviteľka rehole karmelitánov, mala vo veľkej úcte sv. Jozefa. Úradná úcta začína pápežom Sixtom IV., ktorý bol františkán. Roku 1621 pápež Gregor XV. ustanovil sviatok sv. Jozefa ako prikázaný, čo platí doteraz. Skoro každý pápež posledného storočia venoval pozornosť sv. Jozefovi. Pápež Lev XIII. nariadil v októbri po modlitbe ruženca modliť sa modlitbu „K tebe sa utiekame“ k úcte sv. Jozefa. Pápež sv. Pius X. schválil Litánie k sv. Jozefovi. Pápež Benedikt XV. vložil do misála prefáciu o sv. Jozefovi. Pápež Pius XII. ustanovil sviatok sv. Jozefa robotníka. Blahoslavený pápež Ján XXIII. vložil meno sv. Jozefa do prvej eucharistickej modlitby po mene Panny Márie. Pápež Ján Pavol II. napísal exhortáciu Redemptoris custos o sv. Jozefovi. Vo svete je veľa inštitútov, kongregácií, ktoré nesú meno sv. Jozefa. Ján Pavol II. pri apoštolskej ceste do Austrálie založil Kongregáciu sestier sv. Jozefa. Ešte viac spoločenstiev zverilo sa pod ochranu sv. Jozefa. Na Slovensku je okolo štyridsať kostolov zasvätených sv. Jozefovi. Sviatok sv. Jozefa podľa Kódexu kánonického práva patrí medzi desať prikázaných sviatkov, hoci od neho môže byť dišpenz od Apoštolskej stolice, ako je tomu na Slovensku.

 P. Ľubomír Stanček CM

 

Archív