FARSKÉ OZNAMY

Kostol Všetkých svätých

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 38. týždni od 14. septembra – do 20. septembra 2020.

Bohoslužby

Pondelok Povýšenie Sv. kríža 18:00 Sv. omša za ✟ Jána Jasaňa,
14.septembra (sviatok)   manž. Máriu r. Rusnákovú, dcéry, zaťov
    a syna
     
Utorok Sedembolestnej Panny Márie, 08:00 ad int.
15.septembra Patrónky Slovenska (slávnosť) 10:00 Sv. omša za zdravie v rodine
     
Streda Sv. Kornélia, pápeža, a Cypriána, 16:00 Pohr. sv. omša za ✟ Daniela Hiľovského
16.septembra biskupa, mučeníkov (spomienka) 17:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Štvrtok Štvrtok 24. týždňa 16:00 Pohr. sv. omša za ✟ Máriu Dryjovú
17.septembra v Cezročnom období 17:00  Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Piatok Piatok 24. týždňa 07:00 ad int.
18.septembra v Cezročnom období  
     
Sobota Vigília – 25. nedeľa 13:00 Pohr. sv. omša za ✟ Helenu Janačiovú
19.septembra v Cezročnom období 14:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
  18:00  Sv. omša za ✟ Helenu Idčanovú, polročná
Nedeľa 25. nedeľa v Cezročnom období 08:00 ad int.
20.septembra   10:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Pondelok Povýšenie Sv. kríža 18:00 Z. Slovenkaiová
Utorok Sedembolestnej Panny Márie, 08:00 Z. Berciková, D. Vincová
  Patrónky Slovenska (slávnosť) 10:00 J. Kurjan, J. Brada
Sobota Vigília – 25. nedeľa 18:00 Z. Bradová
v Cezročnom období    
Nedeľa 25. nedeľa v Cezročnom období 08:00 H. Majcherová, S. Cingeľ
    10:00 I. Drábik, V. Drábiková
   

 

V nedeľu o 14:30 pobožnosť a o 15:00 katechéza pre birmovancov.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

 

Ecclesia de Eucharistia (Cirkev žije z Eucharistie)

Z encykliky sv. Jána Pavla II.

59. „Ave, verum corpus natum de Maria Virgine!” Pred niekoľkými rokmi som slávil päťdesiate výročie môjho kňazstva. Dnes zakúšam milosť môcť ponúknuť Cirkvi túto encykliku o Eucharistii, a to na Zelený štvrtok v roku, na ktorý pripadá dvadsiate piate výročie mojej služby na Petrovom stolci. Robím tak so srdcom plným vďačnosti. Viac než pol storočia deň čo deň, od toho 2. novembra 1946, keď som slávil moju prvú svätú omšu v krypte svätého Leonarda v krakovskej wawelskej katedrále, sa moje oči sústreďovali na hostiu a kalich, v ktorých sa spojili čas a priestor a naživo sa predstavuje dráma Golgoty, odhaľujúc svoju tajomnú súčasnosť. Každý deň mohla moja viera rozpoznať v premenenom chlebe a víne božského Pocestného, ktorý sa jedného dňa pridal k dvom emauzským učeníkom, aby otvoril ich oči svetlu a ich srdcia nádeji (porov. Lk 24, 13-35).

Dovoľte, moji najmilší bratia a sestry, aby som v hlbokom zápale, sprevádzaný a posilňovaný vašou vierou, vzdal moje svedectvo viery v najsvätejšiu Eucharistiu. „Ave, verum corpus natum de Maria Virgine, vere passum, immolatum, in cruce pro homine!“ Tu je poklad Cirkvi, srdce sveta, závdavok cieľa, po ktorom túži každý človek, aj keď nevedome. Veľké tajomstvo, ktoré nás iste presahuje a podrobuje ťažkej skúške schopnosti našej mysle ísť ponad to, čo sa javí zmyslom. Tu sa naše zmysly končia – „visus, tactus, gustus in te fallitur“, hovorí sa v hymne Adoro te devote – a nám stačí len viera zakotvená v Kristovom slove, ktoré nám bolo odovzdané cez apoštolov. Dovoľte, aby som ako Peter na záver eucharistickej reči v Jánovom evanjeliu aj ja opakoval Kristovi v mene celej Cirkvi, v mene každého z vás: „Pane, a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života“ (Jn 6, 68).

60. Na úsvite tohto nového tisícročia sme my všetci synovia Cirkvi vyzvaní s obnoveným nadšením kráčať kresťanským životom. Ako som napísal v apoštolskom liste Novo millennio ineunte, „nejde o to, aby sme našli nejaký ‚nový program’. Program tu už máme: je tu už dvetisíc rokov a obsahuje ho evanjelium a živá tradícia. Svoje ťažisko má napokon v samom Kristovi, ktorého treba poznať, milovať a nasledovať, aby sme mohli v ňom žiť trojičným životom a pretvárať s ním dejiny až po ich zavŕšenie v nebeskom Jeruzaleme“. Aktualizácia tohto programu obnoveného nadšenia v kresťanskom živote prechádza cez Eucharistiu.

Každé úsilie o svätosť, každá aktivita zameraná na uskutočňovanie poslania Cirkvi, každé napĺňanie pastoračných plánov musí čerpať potrebnú silu z eucharistického tajomstva a musí k nemu smerovať ako k svojmu vrcholu. V Eucharistii máme Ježiša, máme jeho vykupiteľskú obetu, máme jeho zmŕtvychvstanie, máme jeho dar Ducha Svätého, máme adoráciu, poslušnosť a lásku k Otcovi. Ak by sme zanedbali Eucharistiu, ako by sme sa mohli dostať z našej núdze?

Archív