FARSKÉ OZNAMY

kaplnka

Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 39. týždni od 30. septembra– do 6.októbra 2019.

Bohoslužby

Pondelok Sv. Hieronyma, kňaza a učiteľa 18:00 Sv. omša za ✟ Štefana Timka
30.septembra Cirkvi (spomienka)    a Veroniku r. Plachú
     
Utorok Sv. Terézie z Lisieux, panny 16:00 Pohr. sv. omša za ✟ Máriu Laufikovú
1.októbra a učiteľky Cirkvi (spomienka) 17:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Streda Svätých anjelov strážcov 16:00 Pohr.sv. omša za ✟ Ladislava Petráša
2.októbra (spomienka) 17:00 Pohrebné obrady v Dome smútku
     
Štvrtok Štvrtok 26. týždňa 18:00 Sv. omša za ✟ Jozefa Sopka,
3.któbra v Cezročnom období   výročná
     
Piatok Sv. Františka Assiského 18:00 Sv. omša za ✟ Františka Timka,
4.októbra (spomienka)   manželku Cecíliu a syna Ľubomíra
     
Sobota Panny Márie v sobotu 07:30 Sv. omša za ✟ Jána Vincu,
5.októbra     Františku r. Grácovú a syna Ivana
     
Nedeľa 27. nedeľa v Cezročnom období 10:30 Sv. omša za ružencové bratstvo
6.októbra     (odpust pri kaplnke)
  16:00 Sv. omša za Boží ľud farnosti
 
Lektori  Božieho Slova    
Nedeľa 27. nedeľa v Cezročnom období 10:30 O. Brada, M. Grega
    16:00 Z. Bradová
   

V nedeľu pobožnosť nebude.

Po popoludňajšej sv. omši bude odprosenie Božského Srdca.

Premienka bude 13. októbra.

Od utorka bude ružencová pobožnosť pol hodinu pred sv. omšou, v nedeľu o 14:30 hod.

Spovedanie pred prvým piatkom: pondelok a piatok od 16:00, chorí a starší veriaci v piatok od 8:00 vo zvyčajnom poradí ulíc.

V piatok od 17:00 adorácia k úcte Božského Srdca, v sobotu o 7:00 fatimská pobožnosť a o 17:30 adorácia za rodiny.

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Ak Cirkev neplače, zomiera

Byť rodičom malých detí na svätej omši vyzerá ako nezvládnuteľná úloha. Ako možno od nich chcieť, aby sedeli bez pohnutia a bez rozprávania hodinu alebo dokonca viac? Mal by som sa na omšiach striedať s manželkou? Bude ostatným farníkom prekážať, že moje dieťa robí taký hluk?

Nechajme na chvíľu všetky tieto otázky a pozrime sa na fakty. Deti sú pre rodičov krásnym požehnaním, no rovnakým požehnaním sú aj pre Cirkev. Niektorí ľudia tvrdia, že deti a bábätká na svätú omšu nepatria. Je to vraj čas stíšenia sa pred Bohom, určený dospelým ľuďom. Tento pohľad však nie je správny.

Thomas Olmsted, biskup Phoenixu, vo svojej najnovšej liste Doplň moju radosť napísal toto: „Vy rodičia máte od Boha daný dar a zodpovednosť využívať svoju autoritu v službe deťom.“ Pokračuje silnými a krásnymi slovami: „Vaša domáca cirkev, ako sa rozrastáte, s mocou vzdeláva vaše deti. Toto vzdelávanie sa začína, keď rodiny predstavia svoje malé deti Ježišovi v Eucharistii. Predovšetkým vás chcem povzbudiť – voďte svoje deti na svätú omšu. Potrebujeme a chceme vašu prítomnosť medzi nami, v rodine našej Cirkvi. Hoci vrtenie sa či plač vašich detí môže na pohľad vzbudiť nevôľu, iste nie je prekážkou toho, aby ste prijali Božiu milosť. Prítomnosťou na omši počas týchto raných rokov sa vaše deti učia rytmu vzťahu s Pánom a jeho Cirkvou.“ Deti patria – spolu s vami, ako rodina – na svätú omšu.

Takže poznáme ideál. A vieme, že deti patria na omšu. Ale ako to zvládnuť? Zoznam rád, ktoré ponúkam, je vytvorený z tých najlepších rád z rôznych zdrojov, ktoré sa venovali tejto téme. Modlím sa, aby bol pre vás užitočný.

  1. Nakŕmte deti pred svätou omšou. Malé deti sa nemusia trápiť eucharistickým pôstom. Preto je najlepšie ich nakŕmiť pred príchodom na omšu. Urobte všetko preto, aby omšu nemuseli zvládnuť s vyhrávajúcim bruškom.
  2. Výnimočné oblečenie a predmety. Deti potrebujú pravidelnosť a režim. Rovnako majú určité predmety, ktoré si spájajú s istými aktivitami. Je dobrý nápad obliekať deti do oblečenia určeného iba na omše. Malo by byť krajšie než bežné oblečenie, ale uistite sa, že je tiež pohodlné. Je rovnako dobrým nápadom mať pripravenú taštičku, ktorú bude dieťa nosiť iba na svätú omšu. Môžete mu do nej vložiť malú hračku určenú len na nedeľnú omšu a vyrobenú z tichého a mäkkého materiálu.
  3. Byť stále čistí. Ak vaše deti ešte nosia plienky, prebaľte ich tesne pred odchodom z domu alebo hneď, ako prídete do kostola. Ak už vaše deti chodia na nočník, choďte s nimi pred začiatkom svätej omše na toaletu – alebo sa o to aspoň pokúste.
  4. Stanovte očakávania. Pripomeňte dieťaťu, že sa chystáte na svätú omšu a že je dôležité pekne sedieť a nevyrušovať. Toto je očakávanie, ktoré sa občas nepodarí naplniť. Napriek tomu trpezlivo a vytrvalo trvajte na svojom. Očakávania by mali byť jednoduché. Napríklad ostať v lavici, rozprávať potichu, nebúchať. Pripomeňte im svoje očakávania deň vopred, noc vopred, ráno, v aute a keď si sadnete do kostolnej lavice. Ostať v lavici znamená, že môžu stáť, kľačať alebo sedieť. Pred dosiahnutím dvoch rokov by dieťa mohlo tichým hlasom klásť otázky. Po dosiahnutí dvoch rokov je cieľom výchovy, aby vydržalo počas svätej omše nerozprávať. Nebúchať znamená netrieskať do lavice, do knihy a podobne.

Will Wright 

(pokračovanie na budúce)

 

 

Archív