FARSKÉ OZNAMY

DSC05739Rímskokatolícka farnosť Všetkých svätých v Poproči

v 29. týždni od 16. júla – do 22. júla 2018.

Bohoslužby

Pondelok Prebl. Panny Márie Karmelskej 18:00 pro def. patre
16.júla (ľubovoľná spomienka)  
     
Utorok Sv. Andreja – Svorada a Benedikta, 18:00 Sv. omša ✟ Annu Urbančíkovú,
17.júla pustovníkov (spomienka)   mesačná
     
Streda Streda 15. týždňa 18:00 Sv. omša za rod. Takáčovú
18.júla v Cezročnom období  
     
Štvrtok Štvrtok 15. týždňa 07:00 ad intentionem
19.júla v Cezročnom období  
     
Piatok Sv. Apolinára, biskupa a mučeníka 18:00 Sv. omša za ✟ Janu Juhárovú, výročná
20.júla (ľubovoľná spomienka)  
     
Sobota Panny Mária v sobotu 07:30 ad intentionem
21.júla  
     
Nedeľa ŠESTNÁSTA NEDEĽA 07:30 Sv. omša za Boží ľud farnosti
22.júla v CEZROČNOM OBDOBÍ    
 
Lektori  Božieho Slova    
 
Nedeľa ŠESTNÁSTA NEDEĽA 07:30  D. Vincová
v CEZROČNOM OBDOBÍ  
     

 

 

V pondelok od 17:00 adorácia za diecézu a biskupa o 17:30 ruženec.

 

Drahí bratia a sestry dovoľte nám, aby sme sa prostredníctvom vášho pána farára ohlásili na návštevu vo vašej farnosti. Sme františkánski rehoľníci (bratia františkáni, minoriti a sestry františkánky) plus mladí z celého Slovenska, dokopy približne 130 ľudí, ktorí tento rok tvoríme spoločenstvo Františkánskej mládeže GIFRA.

Radi by sme prežili zopár dní vo vašej farnosti a s vami, aby sme sa povzbudili v ODVAHE  ŽIŤ S KRISTOM, čo je témou nášho tábora vo vašej farnosti a blízkom okolí. Mladí budú mať pripravený program a na jeho verejnú časť chceme srdečne pozvať aj vás! Jednotlivé časti spoločného programu nájdete na plagáte.

Prosím prijmite nás! Nechceme byť na príťaž, ale na obohatenie a povzbudenie! Dopredu ďakujeme obci a Základnej škole na čele s pani riaditeľkou, pánu farárovi a domácim pomocníkom za už otvorené dvere.

Tešíme sa na spoločný program od nedele 22.7. do štvrtka 26.7.2018

Pokoj a  dobro! Mladí a rehoľníci z Františkánskej mládeže GIFRA

 

Františkánska mládež pozýva popročanov spolu poznávať „Čo znamená ODVAHA žiť s Kristom.”

Nedeľa 22.7.2018

20:30 –  Úvodný program animátorov (kostol)

21:00 –  Otváracia sv. omša (kostol)

Pondelok 23.7.2018

15:00 – 17:15  – Liturgia „vyzlečenie sa“     (moderovaná adorácia + sviatosť zmierenia v kostole)

18:30 – Sv. omša v kostole

20:00 – Kráľovský večer (kultúrny dom)

Utorok 24.7.2018

20:30 – Modlitba za farnosť a obec Poproč (spolu po dedine, začíname pri kostole)

Streda 25.7.2018

10:30 – Pozývanie + anketa (mladí sa  rozídu po skupinkách po obci, aby nás navštívili a pozvali na večerný program. Prosíme prijmite ich s kresťanskou láskou!)

15:00 – Program pre deti pri škole

18:00 – Sv. omša v kostole

19:00 – Program pri škole (divadlo + tance + spev + guľáš)

Štvrtok 26.7.2018

8:00 – Putovanie ku kaplnke sv. Anny

9:00 – Liturgia obnovy krstných sľubov a lúčenie sa s Popročom

 

 

DUCHOVNÉ SLOVO

Čo je škapuliar?

Škapuliar je dar Panny Márie, skrze ktorého nás chce ochrániť, starať sa o nás a priviesť nás do neba. Čo je škapuliar? Škapuliar obsahuje dva prúžky vlnenej látky spojené šnúrkami nosené na krku s vyobrazením určitých symbolov. Škapuliar by mal byť posvätený kňazom alebo diakonom príslušnej rehole, ktorá udeľuje škapuliar. Nosí sa tak, že jedna jeho časť spočíva na pleciach a druhá na prsiach. Od roku 1910 pápež Pius X. povolil nahradenie plátenného škapuliara medailou. Člen(ka) bratstva je povinný(á) nosiť škapuliar po zvyšok života nepretržite vo dne i v noci a modliť sa denne predpísanú modlitbu. S nosením škapuliara sa spájajú určité výsady, predovšetkým ochrana Panny Márie pre dušu i telo počas života, jej pomoc v hodine smrti a veľa ďalších Božích milostí. Táto mimoriadna ochrana Matky Božej bola sľúbená nielen samým rehoľníkom, ale aj tým, ktorí sú duchovne spojení s rehoľníkmi.Škapuliar chráni v nešťastí a chráni nás pred pekelným ohňom. Mýlili by sme sa ak by sme v ňom videli zázračný prostriedok proti peklu alebo vstupenku do neba. Vyžadujú sa kresťanské čnosti a stála a posväcujúca milosť na duši. Škapuliar nikoho nezbavuje povinnosti bojovať proti hriechu. Kto by si to domýšľal, hrešil by a škapuliar by mu bol bezvýznamnou vonkajšou ozdobou. Tu platia slová sv. Bernarda:

„Prosím ťa, aby si svoje rehoľné rúcho ozdoboval(a) dobrými mravmi, tvoje rúcho je sväté, preto aj tvoje vnútro nech je sväté. Staraj sa, aby aj tvoje skutky boli sväté.“

sv.Bernard

Najrozšírenejšie Bratstvo sv. škapuliara je pri reholi karmelitánov. Ich cieľom je vrelá láska k Bohorodičke. Volá sa Bratstvom Panny Márie karmelskej. Karmelitánsky škapuliar je hnedej, tmavogaštanovej farby s obrazom Panny Márie, podávajúcej škapuliar sv. Šimonovi Štokovi. Cirkev v Anglicku bola v 13. storočí vystavená mnohým nepríjemnostiam zo strany vládnucej moci, a tak aj pre karmelitánsky rád to boli ťažké časy. Rádu hrozila likvidácia, preto vtedajší generálny predstavený Šimon Štok, ktorý žil v povesti svätosti, sa spolu so svojimi spolubratmi celkom zasvätil Panne Márii. Prosil ju o zvláštne znamenie pomoci pre karmelitánsky rád, ktorý nosí vo svojom názve jej meno, aby mu udelila privilégiá a zachovala ho. Karmelitánska tradícia hovorí, že sv. Šimon Štok, brat Najsvätejšej Panny Márie z hory Karmel, sa k nej vrúcne modlil slovami antifóny: „Flos Carmeli“ – „Kvet Karmelu“. Panna Mária mu dala odpoveď. Zjavila sa mu obklopená anjelmi v noci z 15. na 16. júla 1251 v kláštore Karmelitánov v anglickom meste Cambridge. Ukázala na škapuliar a povedala:

„Milý syn môj, vezmi tento škapuliar svojho rádu, znak môjho bratstva pre teba a pre všetkých Karmelitánov ako mimoriadne znamenie milosti. Kto v ňom zomrie, nezakúsi večný oheň. To je znamenie spásy, ochrana v nebezpečenstvách, záruka pokoja a večnej zmluvy.“

Archív