PÚŤ DO POĽSKA

Pútnické Poľsko s otcom arcibiskupom Bernardom Boberom

Mimoriadny svätý rok milosrdenstva

 

 

Termín:   29.04. -01.05.2016    PIATOK-NEDEĽA   Cena:            125,- €         lux bus    

 


V cene je zahrnuté:
   autokarová doprava, duchovný doprovod, 2 x ubytovanie, 2x raňajky, 2 x večera, vstupenka Oswiecim, komplexné cestovné poistenie

Program zájazdu:

1. deň:

Odchod z Košíc o 6.30 hod, tranzit do Poľska, návšteva rodného mesta pápeža sv. Jána Pavla II. –  Wadowice.  V mestečku sa zachovalo viac objektov spätých so životom slávneho rodáka. Najvyhľadávanejší je rodný dom, kde sa narodil 18.05.1920,  budova osemročného gymnázia, ktoré úspešne ukončil v roku 1938, ale najmä Bazilika Panny Márie, v ktorej bol Karol Wojtyla pokrstený a kde pôsobil ako miništrant.  V júni 1999 pápež navštívil svoje rodisko posledný krát pri príležitosti korunovácie obrazu Matky Božej, pred ktorým sa ako dieťa často modlil. Na jeho pamiatku bola v mestečku v roku 2006 umiestnená socha, vedľa ktorej vyviera prameň. Veriaci mu pripisujú liečivé účinky.  Napoludnie budeme sláviť svätú omšu v Bazilike Panny Márie.   Presun do  Oswiecimu, prehliadka bývalého najstrašnejšieho koncentračného tábora počas II. sv. vojny. Tu v cele zomrel aj svätý  Maximilián Kolbe, ktorý obetoval svoj život za iného spoluväzňa.  Odchod do jedného z najväčších  mariánskych pútnych miest –  Czestochowej,  večera, o 21.00 hod. možnosť účasti na pobožnosti zakrývania /zastierania/ zázračnej ikony „Apel Jasnogorski“. Ubytovanie.

  1. deň:

Celodenný náboženský program v Czestochowej. Toto miesto  ročne navštívi viac ako päť miliónov pútnikov. Po Lurdoch a Fatime je to tretie najväčšie pútnické mesto v Európe. Dejiny mesta sú úzko spojené s kláštorom na Jasnej Hore, ktorý nechal v 14. storočí vybudovať knieža Wladislav Opolczyk. Ten neskôr kláštoru venoval aj zázračný obraz Matky Božej. Predstavuje  Pannu Máriu v stojacej polohe s Ježiškom v náručí. Mária je čelne obrátená k veriacim a na tvári má jazvu, ktorú jej podľa legendy spôsobili husiti, keď rabovali kláštor. Chceli ukradnúť aj obraz, ale ten tak oťažel, že ho nemohli zdvihnúť,  preto aspoň mečom zaťali do obrazu. Odhaľujú ho  iba v určitom dennom čase a pri rôznych náboženských slávnostiach.  Pôvod ako aj presný dátum vzniku obrazu nie je známy. Podľa legendy patrí medzi 70 ikon, ktoré namaľoval evanjelista svätý Lukáš. Ubytovanie.  

O 05.30 hod. možnosť účasti na pobožnosti Hodinka úcty k Nepoškvrnenému  počatiu Panny Márie v kaplnke Zázračného obrazu Matky Božej, odkrytie obrazu. Po raňajkách  pokračovanie v  náboženskom program. O 9.30 hod. , svätá omša v Bazilike pri hlavnom oltári, slovenská krížová cesta, o 16.00 hod. modlitba ruženca pri milostivom obraze Panny Márie,  možnosť návštevy trezoru so vzácnymi votívnymi darmi, ako sú šperky, liturgické predmety, svietniky, dary od pápežov, kardinálov, poľských kráľov a veriacich z celého sveta. Osobné modlitby. Večera, o 21.00 hod. možnosť účasti na pobožnosti zakrývania /zastierania/ zázračnej ikony „Apel Jasnogorski“. Ubytovanie.

  1. deň:

O 05.30 hod. opäť  možnosť účasti na pobožnosti Hodinka úcty k Nepoškvrnenému  počatiu Panny Márie v kaplnke Zázračného obrazu Matky Božej, odkrytie obrazu. Raňajky, odchod do Lagiewnikov. Tu v kláštore Matky Božieho Milosrdenstva žila v tridsiatych rokoch 20. storočia sestra Faustína, prostredníctvom ktorej sa svet zoznámil s odkazom Ježiša Krista o Božom Milosrdenstve. Prehliadka areálu, návšteva Sanktuária sv. Jána Pavla II.. O 13.30 hod. svätá omša v Bazilike Božieho Milosrdenstva, osobné modlitby v  kláštornej kaplnke, kde je milostivý obraz a hrob sv. Faustíny. O 15.00 hod. spoločná modlitba-  Hodina milosrdenstva v slovenčine, odchod na Slovensko.  Príchod do Košíc  vo večerných hodinách.

 

Archív