Podmienky k prijatiu sviatosti krstu (platné od 1.3.2015)

 

  • Požiadať o udelenie krstu musí rodič dieťaťa aspoň mesiac pred plánovaným termínom krstu. Pri nahlásení krst je potrebný rodný list. Prípravu možno absolvovať aj v predstihu, t.j. pred narodením dieťaťa.
  • Podmienkou pre udelenie krstu je ochota rodičov vychovávať dieťa od malička v katolíckej viere, čo sa zakladá na ich viere v Boha a cirkevnom manželstve, ak je cirkevnoprávne možné.
  • Ak rodičia bývajú inde ako na území farnosti, dieťa možno pokrstiť len so súhlasom vlastného farára.
  • Krstný rodič má mať aspoň 16 rokov, byť katolík, pobirmovaný, ktorý prijal už najsvätejšiu Eucharistiu a vedie život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať, nie je postihnutý nijakým kánonickým trestom, zákonne uloženým alebo vyhláseným. Pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti sa môže pripustiť len spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu /CIC kán. 874/. Prijatie sviatostí, pokiaľ krstný rodič nie je naším farníkom, treba doložiť potvrdením.
  • Predkrstná príprava sa skladá z troch katechéz, krstní rodičia majú byť na poslednej z nich. V prípade krstných rodičov, prípravu môžu absolvovať vo svojej farnosti. Potrebné je potvrdenie o absolvovaní.
  • Témy katechéz sú nasledujúce:
  1. Kresťanské povolanie a sviatosť krstu
  2. Manželstvo a rodina v Božom pláne a učení cirkvi
  3. Obrad krstu a povinnosti rodičov a krstných rodičov

 

Podmienky k prijatiu sviatosti manželstva (platné od 1.3.2015)

 

  • Požiadať o udelenie tejto sviatosti musia prísť snúbenci spoločne najmenej tri mesiace pred plánovaným termínom sobáša.
  • Stanovenie termínu sobáša sa potvrdí až po spísaní sobášnej zápisnice a splnení všetkých vstupných náležitostí.
  • Ku spísaniu sobášnej zápisnice (ak snúbenci neboli krstení v našej farnosti) treba doniesť krstné listy oboch snúbencov, staré maximálne tri mesiace a presné údaje o svedkoch – meno, priezvisko, dátum narodenia, zamestnanie, bydlisko a rodné číslo.
  • Svedkovia musia byť plnoletí a spôsobilí k právnym úkonom podľa civilného práva.
  • V prípade pobytu jedného alebo obidvoch snúbencov v zahraničí, resp. mimo našej farnosti, je potrebné rátať s potrebným časom na prípravu. Je možné absolvovať prípravu aj vo farnosti, na území ktorej sa aktuálne zdržiavajú, o čom treba predložiť potvrdenie.
  • V prípade, že jeden zo snúbencov je nepokrstený, alebo nie je katolík, alebo je iba pokrstený a nebol na prvom svätom prijímaní, je treba žiadať o dišpenz resp. povolenie uzatvoriť cirkevný sobáš na biskupskom úrade. Farár túto žiadosť napíše v mene snúbencov, ktorí ju musia podpísať spolu s dvomi svedkami, ktorých si privedú na faru.
  • Predmanželská príprava pozostáva z po šiestich stretnutí, na ktorých sa postupne budú preberať:
  1. Sviatosti všeobecne, sviatosť manželstva
  2. Kresťanské povolanie a prikázania
  3. Pravdy viery
  4. Manželstvo a rodina v Božom pláne a učení cirkvi
  5. Starostlivosť o kresťanský manželský a rodinný život
  6. Sobášny obrad

 

 

Úradné hodiny

pondelok – piatok: po večernej sv. omši t.j. 18.45-19.30 (okrem prikázaných sviatkov a prvého piatka v mesiaci). V prípade nevyhnutnosti si možno stretnutie dohodnúť telefonicky, resp. mailom

tel.:          055/4664393, 0907 229 601

e-mail:     poproc@fara.sk

 

 

Archív